Home » How to: Mango kweken voor in je vensterbank

How to: Mango kweken voor in je vensterbank

Mango kweken

Een mango kweken: heb je daar wel eens over nagedacht? Meestal gooi je de mangopit weg, nadat je het vruchtvlees van de mango hebt gesneden. Maar je kunt ook de pit in het water zetten. Zo heb je binnen no-time een mangoboompje in je vensterbank staan. Wil jij ook een mango kweken? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe jij zelf een mangoboompje kweekt uit een pit.

Mango kweken uit pit

Ik had er nooit bij stilgestaan om een mango te kweken. Waarom? Nou, je schilt een mango voor het zoete vruchtvlees, en hoppa: je gooit de pit weg. Maar nadat ik succesvol 4 avocadoplanten kweekte, wilde ik de poging wagen om uit een mangopit een plantje te laten groeien. En het is gelukt! Inmiddels staan er drie prachtige mangoboompjes te shinen in de vensterbank. Wist je trouwens dat de mango familie van de cashewnoot is? Vandaar dat een mangopit eruit ziet als een mega cashewnoot.

Hoe ik een mango kweekte? Met veel geduld en liefde. En wat hulp van de zon. Ik wil graag mijn tips met jou delen, zodat je zelf thuis een mangoplant, mangoboompje of hoe je het ook wilt noemen kweekt. Volg de onderstaande stappen en het gaat jou lukken.

Inmiddels staan er drie prachtige mangoplantjes te shinen in de vensterbank.

Benodigdheden om zelf een mango te kweken

 • 1 mango;
 • 1 smeermes;
 • 1 glas (niet te klein en te breed);
 • 4 tandenstokers;
 • water;
 • liefde;
 • zonlicht.

Mangopit kweken

 1. Verwijder de schil van de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Met het vruchtvlees maak je bijvoorbeeld deze heerlijke vegan mangolassi.
 2. Als het goed is, heb je een ovaalvormig, plat stuk over. Dit is de schil van de mangopit. De pit zit binnenin.
 3. Zoek aan de zijkant een opening in de schil en zet je mes erin. Niet te diep, want anders beschadig je de mangopit.
 4. Breek vervolgens de schil open, zodat je bij de mangopit komt. De schil gooi je weg, want je hebt alleen de pit nodig.
 5. Steek dan vier tandenstokers zo in de mangopit, zodat het grote onderlijfje in het water kan staan.
 6. Plaats daarna de mangopit op het glas en vul het glas met water, totdat het onderlijfje van de pit in het water staat. Alleen dat gedeelte moet continu in het water staan.
 7. Zet tenslotte het glas op een warme plek waar veel zon komt, zoals in de vensterbank.
 8. Kijk elke dag of het mangolijfje in het water staat. Vul eventueel het water aan waar nodig.
 9. Geef de mangopit ook elke vier dagen schoon water.
 10. Nu is het geduld hebben. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de mangopit gaat scheuren en er een wortel uit de zijkant groeit.
Mango kweken

Wortel uit mangopit

Groeit er een wortel uit de mangopit? Gefeliciteerd! Dan moet je de mangopit horizontaal in het water zetten. Aan de andere kant gaan namelijk het steeltje en de blaadjes groeien. Om de mangopit horizontaal in het water te zetten, heb je een breder glas nodig. Anders past de mangopit niet in het water. Herhaal de bovenstaande stappen 7, 8 en 9 totdat je mangopit groter is. Dan ga je hem planten. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

Groeit er een wortel uit de mangopit? Gefeliciteerd!

Benodigdheden om de mangopit te planten

 • mangopit met wortel en steeltje;
 • plantenpot met gat, bijvoorbeeld terracotta*;
 • hippe plantenpot of mand;
 • verse potaarde (tuincentra);
 • water.

Mangopit planten

 1. Verwijder of breek de tandenstokers van de mangopit.
 2. Vul vervolgens de plantenpot met gat tot de helft met aarde en stop de mangopit horizontaal in de pot, met de wortels in de aarde.
 3. Houd daarna de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat. Het steeltje van de mango steekt boven de aarde uit.
 4. Druk dan de aarde zachtjes aan en zet de plantenpot met gat in de grote pot.
 5. Zet ten slotte de pot weer op een warme, zonnige plek. Houd de aarde nat, maar niet doorweekt. De mangopit heeft namelijk veel water nodig.

Je eigen mangoboompje

Heb je de bovenstaande stappen gevolgd? Na een tijdje heb jij je eigen mangoboompje thuis staan. En geloof me: een plantje staat superleuk in de vensterbank!

Meer planten kweken?

Meer over planten

Deel jouw stekjesproject met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Ga jij een mango kweken?

Liefs,

Lysanne

*Dit artikel bevat een affiliate link. Hiervoor krijg ik een klein bedrag, zodat ik weer leuke content voor jou kan maken.

Interessant? Deel het artikel!

47 gedachten over “How to: Mango kweken voor in je vensterbank”

 1. J.Vlasman (of iemand anders) enig idee waar ik een biologische mango kan krijgen?

  Ik heb nu drie succesvolle boompjes zien afsterven toen ze ongeveer 50 cm hoog waren. Dan maar eens proberen met een bio-mango als ik die kan vinden. Bio winkel hier heeft ze niet helaas.

 2. Ik heb gelezen dat je een biologische mango moet kopen, en daar de pit van nemen, omdat de niet biologische mangos bestraalt worden om het rijpings proces trage4 te laten verlopen.

  1. J.Vlasman (of iemand anders) enig idee waar ik een biologische mango kan krijgen?

   Ik heb nu drie succesvolle boompjes zien afsterven toen ze ongeveer 50 cm hoog waren. Dan maar eens proberen met een bio-mango als ik die kan vinden. Bio winkel hier heeft ze niet helaas.

   1. Hoi Iwan,

    Als het goed is, verkopen natuurwinkels biologische mango’s. Jammer dat de biowinkel bij jou in de buurt er geen hebben.

    Groetjes,

    Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − tien =

Scroll naar boven