Zelf een citroenplant kweken doe je zo

Een jonge citroenplant in een roze plantenpot met andere planten op de achtergrond

Een citroenplant kweken uit een citroenpit, heb je daar wel eens over nagedacht? Normaal gesproken gooi je zo’n pit weg. Waarom zou je het bewaren? Maar je kunt er dus een citroenboompje uit planten! Wil jij dat ook? Goed nieuws. In dit artikel vertel ik je stap voor stap hoe je zelf een citroenplant kweekt.

Italiaanse fruitgaarden vol citroenen

Je kent vast wel die jaloersmakende fruitgaarden in Italië, vol met bijvoorbeeld citroenen. Prachtig! Zoiets wil ik later ook in mijn achtertuin. Nu heb ik een balkonnetje op het zuiden waar ik miniatuurversies van die citroenbomen kan kweken. Het wordt er in de zomer namelijk bloedheet, dus ideaal om mediterrane planten neer te zetten.  

De citroenplant

De citroenplant is dus zo’n mediterrane plant die goed tegen de hitte kan. Zo staat hij in het voorjaar het liefst op een zonnige plek en in de zomer op een warme, schaduwrijke standplaats. Ik heb mijn plantje van de zomer bij het zuidelijke raam gezet, maar niet in direct zonlicht. Het plantje vond het prachtig en is al flink gegroeid!

Hoe kweek je een citroenplant?

Een citroenplant kweek je door een citroenpit uit een citroen te halen en deze in een pot met aarde te stoppen.

Is dat het enige? Simpel gezegd wel. Toch moet je er iets meer moeite voor doen. Maar ik durf te zeggen dat dit een van de makkelijkste planten is om te kweken. Een avocadopit of mangopit is bijvoorbeeld veel lastiger om te kweken. Ben jij klaar om een citroenboompje te kweken uit een pit? Laten we beginnen met onderstaande stappenplan.

Benodigdheden om een citroenplant te kweken

 • 1 citroen;
 • 1 plantenpot met gat (terracotta of plastic);
 • schoteltje of leuke mand;
 • aarde;
 • water;
 • zon;
 • liefde.

Citroenplant kweken

 1. Haal een of meerdere citroenpitten uit de citroen. De citroen kun je gebruiken voor gerechten of thee.
 2. Vul de plantenpot met aarde en stop de citroenpit(ten) in de aarde, zodat ze bedekt zijn.
 3. Geef de pit(ten) voldoende water, maar niet zoveel dat de aarde zeiknat is.
 4. Zet de pot op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.
 5. Geef de pit(ten) water zodra de aarde droog begint te worden. En zorg ook voor extra liefde!

Je zelfgekweekte citroenplant

Hoera! Je hebt je eigen citroenplant gekweekt. Nu is het wachten, de plant water geven en zorgen voor wat liefde. Totdat de pit(ten) uitkomen en er een of meerdere plantjes uit de aarde steken. Elke citroenpit is anders. De een kan meerdere takken hebben dan de ander. Daarom is het lastig om te zeggen hoeveel geduld je moet hebben. Ik vind het zelf altijd heel leuk om onverwachts een opkomend plantje te zien!

Citroenplant verzorgen

Heb je inmiddels een kleine citroenplant? Dan wil je vast weten hoe je ‘m moet verzorgen. Mijn citroenplantje staat op een warme, lichte plek naast het raam. Maar niet in direct zonlicht. Ik geef ‘m ongeveer 1 keer per week water als de aarde droog aanvoelt. Ten slotte geef ik de plant geen voeding. Just water and love. Mijn citroenplantje groeit ontzettend snel! :D

Meer planten kweken?

Ben je geïnteresseerd in het kweken van andere planten? Op thisisjoan.nl vind je meer handige artikelen om direct aan de slag te gaan:

Ga jij een citroen kweken?


Reacties

42 reacties op “Zelf een citroenplant kweken doe je zo”

 1. Robbe De Keersmaecker avatar
  Robbe De Keersmaecker

  Hoe groot moet de pot zijn per plantje? Ze zijn nu rond de 6cm groot. En hoe vaak geef je ze best water.
  Is mijn eerste keer dat ik dit doe!

  Met groeten,
  Robbe

  1. Hoi Robbe,

   Je kunt checken of de pot te klein wordt door voorzichtig het plantje met de aarde uit de pot te tillen. Als de wortels als een kluitje tegen de onderkant van de pot groeit, is het tijd voor een grotere pot. Je kunt ook aan de onderkant kijken of er wortels uit de gaten van de pot gaan groeien. Dan moet je ook verpotten naar een grotere pot.

   Kleine planten geef je 1 á 2 keer per week water, een kleine hoeveelheid. Je kunt checken of de aarde nog nat is door een klein beetje van de bovenkant van de aarde weg te halen. Ook kun je een sateprikker in de aarde steken. Komt hij er zonder aarde eraan eruit? Dan is de aarde droog. Ik geef zelf in de zomermaanden 1 keer per week plantenvoeding (een fles van de Action of Pokon plantenvoeding).

   Ik hoop dat je zo genoeg informatie hebt!

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Beste

  Ik heb 6 citroenplantjes die uitkomen,
  maar 5van de 6plantjes zijn volledig wit en eentje is maar groen??
  Kan ik hier iets aan veranderen ?

  Groeten Dylan

  1. Hoi Dylan,

   Wat interessant. Waarschijnlijk heb je met een albinoplant te maken. Check even dit forum: https://www.houzz.com/discussions/4124279/what-is-wrong-with-my-lemon-tree.

   Groetjes,

   Lysanne

 3. kan men ook citroen pitjes laten groeien in kweekpotten papier dia meter 6×5,6 cm ??? en als ze groot genoeg zijn met potje en al in een groter pot??

  1. Hoi Sas,

   Je kunt zeker een citroenpit in papieren kweekpotten laten groeien. Ik heb zelf geen ervaring met potje en al in een grotere pot zetten. Als ik op internet zoek, is het blijkbaar wel mogelijk!

   Succes!

   Lysanne

 4. hoe groot word hij ongeveer

  1. Hoi Leo,

   Mijn citroenplant is nu ongeveer 60 cm en hij groeit nog steeds.

   Groetjes,

   Lysanne

 5. Hey! Leuk artikeltje! Ik heb zelf meer dan een jaar geleden voor het eerst citroenpitjes en advocadopitten gepland. Ze zijn ondertussen al enorm gegroeid! Bij de citroenen worden de stammetjes al een beetje houterig onderaan! Superleuk om ze te zien veranderen! Nu vraag ik mij af of ik de onderste blaadjes van de stam moet afhalen? Ze hangen allemaal wel wat naar beneden en als ik foto’s online bekijk zijn de stammetjes altijd kaal gemaakt. Misschien heb jij hier al ervaring mee? Dankjewel!

  1. Hoi Ayko,

   Leuk dat het is gelukt! Als ik naar mijn citroenplant kijk, is hij aan de onderkant kaal. Dus je kunt ze eraf halen. Zo krijgen de andere bladeren meer energie om te groeien.

   Succes!

   Lysanne

 6. Renilde Brouwers avatar
  Renilde Brouwers

  Heb jaren geleden een Citroën plant gekocht. Toen waren er citroenen aan. Nadien geen citroen meer. Plant zelf doet het goed. Wat is eigenlijk het beste. Ze in de veranda laten staan of toch buiten. En meststoffen. Vorig jaar heb ik de plant verpot. Viel me wel op dat hij opvallend weinig wortels had

  1. Hoi Renilde,

   Een citroenplant houdt van warmte en zonlicht. Dus je kunt ‘m het beste op het zuiden buiten laten staan. In de winter zou ik de plant wel binnenhalen, want hij houdt niet van ons winterweer. Om je citroenplant voeding te geven, kun je Pokon Mediterrane plantenmest gebruiken: https://www.pokon.nl/producten/item/Mediterrane-Planten-Voeding-1kg/.

   Groetjes,

   Lysanne

  2. Zitten er kleine zwarte mugjes rondom je plant? Het zouden rouwvarenmugjes kunnen zijn, die eten aan de wortels van bijna iedere plant.

   1. Hoi C.M.,

    Ja dat kunnen inderdaad rouwvarenmugjes zijn. Deze mugjes houden van vochtige potgrond. Je kunt een laagje zand over de aarde leggen, maar dan is het wel lastiger te zien wanneer de plant water nodig heeft. Je kunt ook gele plakplaatjes kopen. De mugjes blijven dan hierin plakken.

    Groetjes,

    Lysanne

 7. Hey Lyssane,welke potaarde gebruik je het beste voor het citroenen stekje te verplanten,

  1. Lysanne avatar
   Lysanne

   Hoi Liliane,

   Ik gebruik deze mediterrane potgrond van Pokon: https://www.pokon.nl/producten/item/mediterrane-potgrond-30l/

   Groetjes,

   Lysanne

 8. Ik heb al flink wat gelezen over de citroenplant in Nederland of Belgie

  Pot van de plant moet zo groot zijn als als boven diameter van de plant
  Snoeien ten vroegste na 4 jaar
  gebruik geen plastic pot, teracott (steen)is beter
  Hoeveel licht de plant krijgt is belangrijk
  Het kan enkele jaren duren voor je citroenen je ziet verschijnen

  1. Dankjewel voor de informatie Paul! Zo leren we nog wat van elkaar!

   1. Dag Paul en Lysanne,

    begrijp ik het goed dat je een klein jong plantje (van 15cm of iets groter) niet hoeft te snoeien om te helpen vertakken?

    Dank je!
    Cecile

    1. Hoi Cecile,

     Door persoonlijke omstandigheden heb ik niet eerder kunnen reageren. Sorry daarvoor! Ik heb zelf geen ervaring in het snoeien van een avocadoplant, maar het zou moeten kunnen. Immers kun je kamerplanten snoeien en groeit er op de plek een nieuwe stengel. Ik zou wel even wachten totdat het echt voorjaar is en de plant wat groter is. Zo blijft eventuele schade beperkt.

     Succes!

     Lysanne

 9. Hallo Lysanne.

  Mocht je nu iets minder geduldig van aard zijn, kan je bij de meeste citrusvruchten, ook het truckje met een tupperware doos doen.

  Dan heb je binnen een week al een beginnende stek:

  Gewoon de citrusvrucht in de koelkast bewaren, en na een weekje eruit halen, de vrucht nuttigen, en de zaden apart nemen.

  (Door de kou, ervaren de zaden een vorst/winter periode)

  Dan droog je de zaden wat af, met een stukje keukenrol, dan zijn ze niet meer glad, en pel je bij het puntje, van het zaadje, de buitenste witte laag eraf.

  Dat jasje vergaat normaal gesproken in de wintermaanden…

  Dan leg je een velletje keukenrol in een tupperware doosje (klein doosje, even dubbelvouwen….), besprenkel het velletje met wat water (niet zeiknat!), en leg je zaadje(s) erop, en dek met een tweede stukje keukenrol, de zaadjes weer af. Dat laatste stukje keukenrol besprenkel je ook licht met wat water.

  Deksel erop, en wat uit de zon wegzetten.

  Na een aantal dagen zie je dan al een beginnende wortel komen, en een beginnend stukje steel.

  Als je de wortel lang genoeg vindt (3 a 4 cm) in de aarde planten.

  En dan in het licht wegzetten, zoals je zelf ook omschrijft.

  Op deze wijze, weet je ook direct, of je zaden kiemkrachtig zijn.

  Succes.

  Groeten Marco.

  1. Hoi Marco,

   Dankjewel voor je uitgebreide uitleg. Wat een goed idee. Ik moet gelijk denken aan het kiemen van zaden, pitten en peulvruchten. Werkt hetzelfde. Weer wat geleerd!

   Groetjes,

   Lysanne

 10. Hai zeer bedankt t is inderdaad wolluis was dat woord vergeten.. dus je snelle advies ook snel opgevolgd en als Eucalypta aan de gang gegaan met groene zeep en spiritus. Heb wel de aarde even afgedekt want t mengsel lijkt me niet ok voor de wortels.
  Het boompje staat nu binnen en maakt momenteel veel vruchtjes dus ben er extra zuinig op. Rond april gaat ze weer naar buiten met wat biokorreltjes.

  Hoorde dat niet bio-kerstbomen zo enorm veel gif bevatten..
  Ik doe t al jaren buiten! met n gevonden afgedankte kerstboom die zijn afgekapte wortels wel weer wilde ontwikkelen in de nu royale pot.

  Bedankt voor je tips
  Vrolijke kerst!
  Groet Irene

  1. Hoi Irene,

   Heel begrijpelijk! Ook zonde als je prachtige citroenboompje door de wolluis wordt aangetast. :( Dat van niet-bio kerstbomen wist ik niet. Dankjewel voor je tip! En leuk dat je een afgedankte kerstboom een 2e leven geeft.

   Fijne feestdagen!

   Lysanne

 11. Mijn ctroenboompje heeft witte plak: n soort schimmel. Wat te doen b.v. minder water geven? Groetjes Irene

  1. Hoi Irene,

   Glimt het ook een beetje bij de bladeren? Dan denk ik dat het wolluis is. Je kunt het best de plant weghalen van andere planten en hem direct inspuiten met een mix van groene zeep, spiritus en water (werkt ook als het geen wolluis is). Herhaal indien nodig is. Dan gaat de wolluis weg. Ik kwam deze link tegen waar je meer leest over de wolluis: https://www.123planten.nl/verzorging/wolluis.

   Als de schimmel op de aarde zit, moet je hem inderdaad minder water geven. Dan is het te koud en te vochtig.

   Succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 12. Leuk,ik ga het proberen om een citroenplant te kweken!Zelf heb ik al een Ma
  ngopit opgekweekt tot plant en ook al meerdere avocadopitten opgekweekt tot plant,duurt even,maar dan heb je ook een prachtige plant of planten zoals bij mij!Het is zo leuk om je eigen pit of zaad op te kweken tot plant of bloemen en geeft mij altijd een Happy feeling!!Bedankt voor het delen Joan!

  1. Hoi Conny Mark,

   Wat ontzettend leuk om te horen dat je veel plezier hebt aan het kweken van planten. Je wordt er ook altijd zo zen van, haha.

   Veel succes! Ik ben benieuwd of het lukt met een citroenpit. Laat je het me weten?

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Beste,

    Ik heb inmiddels 18 citoenplantjes gekweekt. Het gaat super snel!
    Dankjewel voor de informatie!

    1. Hoi Aneta,

     Wat leuk om te horen! Veel succes met je citroenplantje!

 13. Mijn eerste Citroen plantje is een feit, ondertussen al een cm of 10 – 15. Nu vraag ik me af of ik deze al verpot naar een grote pot of laat ik heb nog even staan zoals die staat… Mag hij naar buiten verhuizen met het mooie weer of is dit toch riskant?
  En waar kan ik een foto uploaden?

  1. Hoi Pieter,

   Als de wortels door de gaten van de pot groeien, kun je de plant in een grotere pot plaatsen. Je kunt beter een iets te kleine pot hebben dan een grote. Je mag altijd een foto sturen via Facebook of naar info@thisisjoan.nl

   Groetjes,

   Lysanne

 14. Ricky Bosman avatar
  Ricky Bosman

  Hallo,

  Wij hebben een citroenplant gekweekt en is nu aan het 4e jaar bezig hij is nu ongeveer 2 meter hoog en hebben inmiddels al wat takken gesnoeid, alleen komen er geen citroenen aan wanneer gaat deze plant bloeien ?

  Met vriendelijke groet

  1. Hoi Ricky,

   Wat leuk dat je citroenplant al 2 meter is! Ik wist het antwoord op je vraag niet, maar ik heb het voor je opgezocht. Het kan wel meer dan 5 jaar duren totdat er citroenen aan de plant groeien. Nog even geduld dus.

   Groetjes,

   Lysanne

 15. Mariette avatar
  Mariette

  Mijn plant komt inmiddels bijna tot het plafond. Maar wat moet ik doen als hij nog groter wordt.. Plant is een jaar of 4 oud nu en staat op de grond

  1. Hoi Mariette,

   Wat leuk dat je al zo’n grote citroenplant hebt! Je kunt de takken van de citroenplant gewoon snoeien, het liefst zo dicht mogelijk bij de stam. Ik zou dit alleen wel rond maart of april doen. Dat is namelijk meestal de beste tijd om planten te snoeien. Het duurt dan wel even voordat er weer nieuwe takken bijkomen.

   Succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 16. Hallo, ik heb inmiddels 2 mooie citroenplantjes. Staan bij mij het hele jaar door op de vensterbank… Vinden ze blijkbaar leuk want ze blijven maar groeien ?. Ik begin me alleen stilaan af te vragen of ze in geen grotere pot horen…in wat voor pot staan jullie plantjes?

  1. Hoi Anja,

   Wat superleuk dat je 2 citroenplantjes in de vensterbank hebt staan! Ze vinden zon en warmte inderdaad fijn. :-) Ik heb mijn citroenplantje in een plastic potje met gaten staan. Met een diameter van ongeveer 15 cm. Als je denkt dat je potje te klein is, kun je aan de onderkant checken of er wortels uit de gaten komen. Zo ja, dan is het hoogtijd om de citroenplant een grotere pot te geven.

   Veel succes en plezier met je citroenplantjes!

   Groetjes,

   Lysanne

 17. Amelie van Writings by Amelie avatar
  Amelie van Writings by Amelie

  Handig om te weten! Ik zou graag ook verschillende soorten bomen en planten aanplanten!

  1. Hoi Amelie,

   Superleuk! Ik ben benieuwd of het gaat lukken. Succes!

 18. Leuk plantje! Kan je hem in de winter buiten laten staan in ons klimaat?

  1. Hoi Haydée,

   Mijn citroenplantje staat binnen. Hij kan namelijk niet goed tegen de kou. Als je de plant op een lichte plaats zet in de winter, overleeft hij de kou.

   Liefs,

   Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *