Stappenplan: Paprika kweken in no-time

Paprika kweken in pot

Gooi jij na het snijden van een paprika de zaden weg? Wacht daar even mee. Wist je dat je daar paprikaplanten uit kunt kweken? Leuk toch! Wil je zelf aan de slag? Met dit handige stappenplan kun ook jij paprika kweken. Buiten in de tuin of gewoon binnen.

Zelf paprika kweken

Ik was een rode paprika aan het snijden voor vegan Turkse pizza en wilde de zaden eigenlijk in de groenbak gooien, toen ik dacht: zou je een paprikaplant kunnen kweken uit de zaden? Niet veel later kwamen er kleine kiempjes uit de aarde.

Iets té veel paprikaplanten

In mijn enthousiasme plantte ik de helft van de paprikazaden in potten. Dat was iets té veel van het goede, want ineens stond de halve keuken vol paprikaplanten! Oeps. Gelukkig wilden mijn buren maar al te graag wat planten overnemen. (Spread de groene vingers!) Ik neem nog steeds de hele vensterbank in beslag, maar goed.

Hoe kweek je paprika in pot?

Paprika kweken in pot is ontzettend makkelijk. Je hebt hiervoor een paprika, aarde, pot en water nodig.

Kriebelen je groene (paprika)vingers al? Goed zo! We gaan samen met dit stappenplan paprika’s kweken!

Benodigdheden om een paprika te kweken

  • 1 paprika (rood, geel, orange of groen);
  • (biologisch afbreekbare) kweekpotjes of plastic verpakkingbakjes;
  • kweek- of potaarde;
  • water;
  • indirect zonlicht.

Paprika zaaien

  1. Snijd de paprika en haal de zaden eruit.
  2. Vul de kweekpotjes tot 3/4 met kweek- of potaarde.
  3. Leg maximaal 2 zaden in 1 kweekpotje. Een beetje uit elkaar, maar niet te dicht tegen de randen.
  4. Vul de kweekpotjes verder met aarde, zodat de zaden bedekt zijn met een klein laagje aarde.
  5. Geef de paprikazaden water en plaats de kweekpotjes binnen op een lichte plek met indirect zonlicht. Bijvoorbeeld in de vensterbank. Buiten in een kas kan ook.
  6. Zorg ervoor dat de aarde niet uitdroogt door de zaden regelmatig water te geven.

Paprikakiempjes komen op

Na een aantal dagen the magic begins: paprikakiempjes! Als eerste komen de kiemblaadjes tevoorschijn. Dit zijn ovaalvormige blaadjes. Daarna zie je dat de volgende bladeren een andere structuur hebben. Dat zijn de ‘echte’ bladeren van de paprikaplant. Vergeet je niet elke paprikaplant water te geven? Daar worden ze gelukkig van.

Hoe verpot je een paprikaplant?

Na wat geduld, heel veel liefde en water heb je mini paprikaplantjes in huis. Als ze ongeveer 10 á 15 cm hoog zijn, is het tijd om ze een grotere pot te geven. Zo kunnen ze uitgroeien tot volwassen paprikaplanten.

Tip: Zet de paprikaplanten meteen in de uiteindelijk pot, zodat je ze niet steeds hoeft te verpotten. Een pot met een diameter van tussen de 10 en 20 cm is voldoende.

Benodigdheden om een paprikaplant te verpotten

  • paprikaplantjes;
  • plantenpot(ten) met gat
  • plantenschotel als je ze binnen zet;
  • potaarde;
  • satéprikkels of houten stokjes;
  • dun touw;
  • water.

Paprika verpotten

  1. Vul de plantenpot ongeveer tot de helft met aarde.
  2. Haal de paprikaplant voorzichtig uit het kiempotje en zet hem in de grotere plantenpot.
  3. Vul de plantenpot verder met aarde, zodat de paprikaplant blijft staan en de wortels bedekt zijn met aarde.
  4. Druk de aarde ietsjes aan, maar niet strak (anders krijgen de wortels geen ruimte en zuurstof).
  5. Steek een satéprikker of houten stokje in de aarde en maak met het touw de stengel van de plant losjes vast aan de prikker of stok. Zo kan de plant niet omvallen.
  6. Geef de plant water en plaats hem wederom binnen of buiten op een lichte plaats met indirect zonlicht. De plant moet nog wennen aan de zon.
  7. Herhaal stap 1 t/m 6 voor de andere paprikaplanten.

Tip: Zet je de paprikaplanten buiten? Plaats ze op een beschutte plek, zodat de Hollandse wind de plant niet knakt.

Je eigen paprikaplant

Gefeliciteerd, je hebt succesvol paprikaplanten gekweekt! Je bent nog niet helemaal klaar. Naast dat je regelmatig de planten water moet geven, is dieven noodzakelijk. Diev-wat? Ik leg je het uit!

Paprikaplant dieven

Een paprikaplant vindt het leuk om tussen de steel en het blad nog een blad te laten groeien. Deze opkomende bladeren moet je weghalen, zodat de plant genoeg energie heeft om in de hoogte te groeien en vruchten aan te maken. Het is heel eenvoudig: haal de kleine blaadjes weg en je bent klaar.

Tip: Na ongeveer 6 weken is de voeding uit de aarde. Geef daarom daarna de paprikaplanten af en toe plantenvoeding. Ik gebruik hiervoor de biologische plantenvoeding van de Action. Voor € 1,49 hoef je het niet te laten liggen.

Wanneer komen er paprika’s aan de plant?

Tijdens het schrijven van dit artikel zijn mijn paprikaplanten nog te klein om paprika’s te hebben. Ze groeien minder hard, omdat ze binnen staan. (Na een nachtje buiten kamperen, waren de slakken op bezoek geweest.) Ik weet ook niet of er überhaupt paprika’s aan komen. Zodra dit gebeurt, zal ik dit artikel updaten! 

Meer planten kweken?

Meer over planten

Ga jij je eigen paprika kweken?


Reacties

10 reacties op “Stappenplan: Paprika kweken in no-time”

  1. Hoi hoi ik heb ook een paprikaplant en er zit inderdaad een paprika aan van ongeveer7cm nu.

    1. Wat leuk om te horen! Veel succes met je paprikaplant!

  2. Hoi, leuk blog dit! Ik zocht iets met een simpele duidelijke uitleg. Veel artikelen, ben je een half uur aan het lezen om vervolgens alleen te weten wat de schrijver er van vind. Hier gewoon duidelijk een stappenplan, kort wat iets inhoud en hoe je het moet doen. Echt heel fijn! Wij eten heel veel paprika, heb nu in de keuken drie potjes staan die helemaal vol zitten met de eerste blaadjes en buiten al 3 grotere bakken vol paprika planten. Als er paprika’s aan komen, kan ik denk ik een buurtfeest houden met allerlei paprika hapjes haha. Morgen beginnen met dieven. Ik heb altijd al een balkon vol plantjes gewild maar kon niet eens een vetplant in leven houden. Nu toch weer gaan proberen en heb al aardig wat staan, oa een prachtige passie flora, bramen plantje, aalbes plantje, heel veel paprika en tomaat en 2 potten met zaadjes die ik had liggen maar geen naam meer bij stond. Dus wat dat word, is een verrassing. De komende tijd veel van je blogs lezen, denk dat ik er heel veel aan ga hebben en met een paar jaar aardig wat soorten groente en fruit kan laten groeien.
    Groetjes Linda

    1. Hoi Linda,

      Dankjewel voor je leuke berichtje! Ik had vorig jaar ook te veel paprikaplantjes gekweekt. Gelukkig wilde de buren er een paar!

      Groetjes,

      Lysanne

  3. Hoi, volgens mij kun je van een groene paprika (niet rijp) de zaadjes niet gebruiken…..

    1. Hoi Verene,

      Dankjewel voor de tip! Ik kan het zelf niet vinden op internet en ik heb het ook niet eerder geprobeerd. Dus ik weet het niet zeker.

      Groetjes,

      Lysanne

  4. Michaëla Roman avatar
    Michaëla Roman

    Wat een leuke blog heb je! Ik ga vanavond aan de slag met avocado, citroen en paprika. Ik hou je website in de gaten voor meer leuks! ?

    1. Hoi Michaëla,

      Dankjewel voor je compliment. Dat vind ik superleuk om te horen! Ik ben erg benieuwd of het gaat lukken met je avocado, citroen en paprika. Houd je me op de hoogte?

      Groetjes,

      Lysanne

  5. Superleuk! Ik heb zelf ook o.a. een paprika plant gezaaid en hij heeft nu zijn eerste bloempje! Kan niet wachten totdat er straks ook echt iets aan zit! :D

    1. Hoi Dio,

      Wat superleuk om te horen! Ik ben erg benieuwd hoe je paprikaplant het gaat doen!

      Groetjes,

      Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *