Home » Stappenplan: Dadelpalm kweken

Stappenplan: Dadelpalm kweken

Dadelpalm kweken

Dadels zijn heerlijke vruchten die je taart zoet maken. Gooi je normaalgesproken de pit in de prullenbak? Niet meer doen, want je kunt met een dadelpit je eigen dadelpalm kweken. Hoe leuk is dat! In dit artikel lees je stap voor stap hoe jij zelf een dadelpalm uit een dadelpit laat groeien. Het is makkelijker dan je denkt!

Het kweken van een dadelpalm kost tijd

Nadat ik succesvol een avocado- en mangoplant had gekweekt, wilde ik eens experimenteren met andere pitten. Ik had nog wat aarde en dadelpitten over, dus ik dacht: laat ik eens deze pitten in een glazen potje stoppen. Na een paar maanden en regelmatig water geven was er vrij weinig gebeurd. Fijn.

Ik wilde het potje weggooien, totdat ik 2 wortels in de aarde zag. Hoe leuk! Dus ik liet de pot op de vensterbank staan. Niet veel later kwamen ook de groene palmen op. Dat vond ik zo gaaf, dat ik graag aan je vertel hoe je zelf een dadelpalm kweekt.

Zelf je dadelpalm kweken

Ben je enthousiast geworden om je eigen dadelpalm te kweken? Goed nieuws! Hieronder lees je hoe je een dadelplant uit een pit kweekt.

Benodigdheden om een dadelpalm te kweken

 • 1 of meerdere dadels met pit;
 • 1 middelgrote glazen pot;
 • potaarde met voeding;
 • water;
 • zonlicht;
 • liefde.

Hoe kweek je een dadelpalm?

 1. Haal de dadelpitten voorzichtig uit de dadels. Ze mogen niet beschadigd zijn. Gebruik de dadels voor een baksel, bijvoorbeeld deze kurkumamuffins.
 2. Vul vervolgens de glazen pot tot 3/4 met aarde.
 3. Stop de dadelpitten in de pot.
 4. Strooi daarna 1/4 aarde over de dadelpitten en druk zachtjes aan.
 5. Zet de pot op een warme plek waar de zon schijnt, zoals op het vensterbank aan de zuidkant.
 6. Kijk regelmatig of de aarde droog is. Droog? Geef dan de aarde water.
 7. Nu is het wachten en regelmatig liefde geven totdat er wortels uit de dadelpit verschijnen. Niet veel later zal de groene palm volgen.
Dadelpit in aarde

Wortels uit de dadelpitten

Gefeliciteerd! Er groeien wortels uit je dadelpitten. Nu is het tijd om elke pit zijn eigen potje te geven. Hieronder lees je hoe je de dadelpitjes verpot.

Nu is het tijd om elke pit zijn eigen potje te geven.

Benodigdheden om de dadelpit te verpotten

 • een aantal potten met gat, bijvoorbeeld terracotta*;
 • plantenschotel;
 • potaarde met voeding;
 • water;
 • zonlicht.

Dadelpit verpotten

 1. Vul de potten tot de helft met aarde en stop de dadelpitten in de pot.
 2. Houd dan de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat. De pit met palm komt net boven de aarde uit.
 3. Druk vervolgens de aarde zachtjes aan, maar niet helemaal platgedrukt.
 4. Zet daarna de pot op de plantenschotel, zet hem op een zonnige plek en geef de dadelpalm regelmatig water.
Dadelpalm in terracottapot

Je eigen dadelpalm

Wachten wordt beloond, want na een tijdje heb je zelf een dadelpalm in je vensterbank staan. Een dadelpalm groeit niet snel, dus lange tijd zal het plantje een steel zijn. Op de foto’s is die van mij ongeveer 1 jaar. Moet je dus nagaan. Nu ben ik heel benieuwd of het jou ook is gelukt om een dadelpalmpje te kweken! Laat het hieronder weten of stuur me een foto.

2000 jaar oud dadelzaadje

Leuk om te weten: het is Israëlische wetenschappers gelukt om een dadelpalm te kweken uit een zaadje van meer dan 2000 jaar oud! Dat is bizar. Meer weten? Dat kan via deze link: http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003629.html. Ook vind je meer informatie over de dadelpalm.

Het is Israëlische wetenschappers gelukt om een dadelpalm uit een zaadje te kweken van meer dan 2000 jaar oud!

Meer planten kweken?

Meer over planten

Deel jouw stekjesproject met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Ga jij een dadelpalmpje kweken?

Liefs,

Lysanne

*Dit artikel bevat een betaalde link. Hiervoor krijg ik een klein bedrag, zodat ik weer leuke content voor jou kan maken.

Interessant? Deel het artikel!

38 gedachten over “Stappenplan: Dadelpalm kweken”

 1. Hallo mijn dadelplant doet het ook goed!
  Staat nu 1,5 jaar in een grotere pot nu met 5 stengel sprieten .
  Deze dadels zijn mee gebracht uit Marokko!

 2. Dag dadelkwekertjes,

  Ik heb een dadelplantje cadeau gekregen (uit eigen kweek). Een jaar later ben ik van 1 naar 3 sprietjes gegaan. Alleen ben ik de plant enkele weken uit het oog verloren en zijn de sprietjes met stevig open ‘blad’ nu helemaal omgekruld tot echte sprieten zoals tandenstokers. Hoe kan ik mijn plantje redden? Net meer of minder water? Ik zou zo graag willen dat ze terug mooi open gaan staan!
  Groetjes

  1. Hoi Marie,

   Dankjewel voor je vraag. Dit is mij niet eerder overkomen. Een dadelplant is een tropische plant, dus hij houdt van warme temperaturen en vochtigheid. Waarschijnlijk is het nu te koud, waardoor je plantje wat moeilijk doet. In de winter kun je het best wat minder water geven. 1 keer in de week is voldoende. Zorg ervoor dat het water niet onderin de pot blijft staan, anders krijg je wortelrot. Je kunt ook de bladeren sproeien, zodat hij meer vocht krijgt.

   Succes en laat je weten of het lukt?

   Groetjes,

   Lysanne

 3. verschillende dadel soorten zaden ontkiemd

  de intresse om ze te kiemen in 2020
  en in 2021 ca2 metjool dadelpitten ontkiemd later een blaadje
  sukkary dadel pitten lukte ook
  ca 10 sagai dadel pitten ontkiemd en paar en met een beginent blaadje
  en ik denk een paar die beginnen te ontkiemen mabroom dadel pitten
  hoop dat het lukt ze groter

 4. Hoi allemaal
  Ik heb 3 dadelpitten gepland
  Het zijn nu na 3 mnd sprietjes van ongeveer 10 cm , en krijgen kleine licht kleurige blaadjes. Hoort dat ?
  Grtjs Yvon

  1. Hoi Yvon,

   Dankjewel voor je berichtje. Nee, dat hoort niet. Een dadelpalm heeft donkergroene stengels. Geef je genoeg water of juist te veel? Ik kan je aanraden om regenwater te gebruiken. Wellicht kan het ook zijn dat de palm voeding te kort komt. Je kunt voeding geven, maar niet te veel. Omdat in het najaar planten in een ‘winterslaap’ gaan.

   Succes!

   Lysanne

 5. Hallo,
  Ik heb vandaag in onze hof gewerkt, o.a. de composthopen verwerkt. Wij gooien er keukenresten op, waaronder dadelpitten. Vanonder de compost kwamen een 5-tal rare sprietplanten tevoorschijn, elk verbonden aan een … dadelpit!! Die plantjes hebben de extreme winterkoude -16°C in de Kempen overleefd! Ik denk dat ze winterhard zijn.

  1. Hoi Dina,

   Wat een leuk verhaal! Zo zie je maar, soms ontvang je iets speciaals terug van Moeder Natuur. :) Ga je nog iets met de dadelplantjes doen?

   Liefs,

   Lysanne

 6. Super leuk stukje. Mn avocado kan binnenkort overgepot. nu na 4 maanden ook tijd om mijn medjoel dadels een eigen pot te geven. Ze hebben alle 3 een spriet met ribbels. Als of het bijna een blad wordt. Heel benieuwd hoe ze worden als ze groot zijn.

  1. Hoi Esther,

   Dankjewel voor je compliment! Een dadelpalm groeit niet zo snel, dus dat duurt nog even! Die van mij heeft net 5 stengels gekregen en is 2 jaar.

   Ik ben ook erg benieuwd hoe ze eruitzien als ze groter zijn!

   Groetjes,

   Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 19 =

Scroll naar boven