Stappenplan: Dadelpalm kweken

Dadelpalm in terracottapot

Dadels zijn heerlijke vruchten die je taart zoet maken. Gooi je normaalgesproken de pit in de prullenbak? Niet meer doen, want je kunt met een dadelpit je eigen dadelpalm kweken. Hoe leuk is dat! In dit artikel lees je stap voor stap hoe jij zelf een dadelpalm uit een dadelpit laat groeien. Het is makkelijker dan je denkt!

Het kweken van een dadelpalm kost tijd

Nadat ik succesvol een avocado- en mangoplant had gekweekt, wilde ik eens experimenteren met andere pitten. Ik had nog wat aarde en dadelpitten over, dus ik dacht: laat ik eens deze pitten in een glazen potje stoppen. Na een paar maanden en regelmatig water geven was er vrij weinig gebeurd. Fijn.

Ik wilde het potje weggooien, totdat ik 2 wortels in de aarde zag. Hoe leuk! Dus ik liet de pot op de vensterbank staan. Niet veel later kwamen ook de groene palmen op. Dat vond ik zo gaaf, dat ik graag aan je vertel hoe je zelf een dadelpalm kweekt.

Zelf je dadelpalm kweken

Ben je enthousiast geworden om je eigen dadelpalm te kweken? Goed nieuws! Hieronder lees je hoe je een dadelplant uit een pit kweekt.

Benodigdheden om een dadelpalm te kweken

 • 1 of meerdere dadels met pit;
 • 1 middelgrote glazen pot;
 • potaarde met voeding;
 • water;
 • zonlicht;
 • liefde.

Hoe kweek je een dadelpalm?

 1. Haal de dadelpitten voorzichtig uit de dadels. Ze mogen niet beschadigd zijn. Gebruik de dadels voor een baksel, bijvoorbeeld deze kurkumamuffins.
 2. Vul vervolgens de glazen pot tot 3/4 met aarde.
 3. Stop de dadelpitten in de pot.
 4. Strooi daarna 1/4 aarde over de dadelpitten en druk zachtjes aan.
 5. Zet de pot op een warme plek waar de zon schijnt, zoals op het vensterbank aan de zuidkant.
 6. Kijk regelmatig of de aarde droog is. Droog? Geef dan de aarde water.
 7. Nu is het wachten en regelmatig liefde geven totdat er wortels uit de dadelpit verschijnen. Niet veel later zal de groene palm volgen.
Dadelpit in aarde

Wortels uit de dadelpitten

Gefeliciteerd! Er groeien wortels uit je dadelpitten. Nu is het tijd om elke pit zijn eigen potje te geven. Hieronder lees je hoe je de dadelpitjes verpot.

Benodigdheden om de dadelpit te verpotten

 • een aantal potten met gat, bijvoorbeeld terracotta;
 • plantenschotel;
 • potaarde met voeding;
 • water;
 • zonlicht.

Dadelpit verpotten

 1. Vul de potten tot de helft met aarde en stop de dadelpitten in de pot.
 2. Houd dan de pit vast en vul de pot met aarde totdat de pit in de aarde staat. De pit met palm komt net boven de aarde uit.
 3. Druk vervolgens de aarde zachtjes aan, maar niet helemaal platgedrukt.
 4. Zet daarna de pot op de plantenschotel, zet hem op een zonnige plek en geef de dadelpalm regelmatig water.

Je eigen dadelpalm

Wachten wordt beloond, want na een tijdje heb je zelf een dadelpalm in je vensterbank staan. Een dadelpalm groeit niet snel, dus lange tijd zal het plantje een steel zijn. Op de foto’s is die van mij ongeveer 1 jaar. Moet je dus nagaan. Nu ben ik heel benieuwd of het jou ook is gelukt om een dadelpalmpje te kweken! Laat het hieronder weten of stuur me een foto.

2000 jaar oud dadelzaadje

Leuk om te weten: het is Israëlische wetenschappers gelukt om een dadelpalm te kweken uit een zaadje van meer dan 2000 jaar oud! Dat is bizar. Meer weten? Dat kan via deze link: http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003629.html. Ook vind je meer informatie over de dadelpalm.

Meer planten kweken?

Meer over planten

Ga jij een dadelpalmpje kweken?


Reacties

38 reacties op “Stappenplan: Dadelpalm kweken”

 1. Jansje Brands avatar
  Jansje Brands

  Hallo mijn dadelplant doet het ook goed!
  Staat nu 1,5 jaar in een grotere pot nu met 5 stengel sprieten .
  Deze dadels zijn mee gebracht uit Marokko!

  1. Hoi Jansje,

   Wow, wat goed om te horen! Ik ben heel benieuwd naar hoe ze eruit zien.

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Dag dadelkwekertjes,

  Ik heb een dadelplantje cadeau gekregen (uit eigen kweek). Een jaar later ben ik van 1 naar 3 sprietjes gegaan. Alleen ben ik de plant enkele weken uit het oog verloren en zijn de sprietjes met stevig open ‘blad’ nu helemaal omgekruld tot echte sprieten zoals tandenstokers. Hoe kan ik mijn plantje redden? Net meer of minder water? Ik zou zo graag willen dat ze terug mooi open gaan staan!
  Groetjes

  1. Hoi Marie,

   Dankjewel voor je vraag. Dit is mij niet eerder overkomen. Een dadelplant is een tropische plant, dus hij houdt van warme temperaturen en vochtigheid. Waarschijnlijk is het nu te koud, waardoor je plantje wat moeilijk doet. In de winter kun je het best wat minder water geven. 1 keer in de week is voldoende. Zorg ervoor dat het water niet onderin de pot blijft staan, anders krijg je wortelrot. Je kunt ook de bladeren sproeien, zodat hij meer vocht krijgt.

   Succes en laat je weten of het lukt?

   Groetjes,

   Lysanne

 3. verschillende dadel soorten zaden ontkiemd

  de intresse om ze te kiemen in 2020
  en in 2021 ca2 metjool dadelpitten ontkiemd later een blaadje
  sukkary dadel pitten lukte ook
  ca 10 sagai dadel pitten ontkiemd en paar en met een beginent blaadje
  en ik denk een paar die beginnen te ontkiemen mabroom dadel pitten
  hoop dat het lukt ze groter

 4. Hoi allemaal
  Ik heb 3 dadelpitten gepland
  Het zijn nu na 3 mnd sprietjes van ongeveer 10 cm , en krijgen kleine licht kleurige blaadjes. Hoort dat ?
  Grtjs Yvon

  1. Hoi Yvon,

   Dankjewel voor je berichtje. Nee, dat hoort niet. Een dadelpalm heeft donkergroene stengels. Geef je genoeg water of juist te veel? Ik kan je aanraden om regenwater te gebruiken. Wellicht kan het ook zijn dat de palm voeding te kort komt. Je kunt voeding geven, maar niet te veel. Omdat in het najaar planten in een ‘winterslaap’ gaan.

   Succes!

   Lysanne

 5. Hallo,
  Ik heb vandaag in onze hof gewerkt, o.a. de composthopen verwerkt. Wij gooien er keukenresten op, waaronder dadelpitten. Vanonder de compost kwamen een 5-tal rare sprietplanten tevoorschijn, elk verbonden aan een … dadelpit!! Die plantjes hebben de extreme winterkoude -16°C in de Kempen overleefd! Ik denk dat ze winterhard zijn.

  1. Hoi Dina,

   Wat een leuk verhaal! Zo zie je maar, soms ontvang je iets speciaals terug van Moeder Natuur. :) Ga je nog iets met de dadelplantjes doen?

   Liefs,

   Lysanne

 6. Super leuk stukje. Mn avocado kan binnenkort overgepot. nu na 4 maanden ook tijd om mijn medjoel dadels een eigen pot te geven. Ze hebben alle 3 een spriet met ribbels. Als of het bijna een blad wordt. Heel benieuwd hoe ze worden als ze groot zijn.

  1. Hoi Esther,

   Dankjewel voor je compliment! Een dadelpalm groeit niet zo snel, dus dat duurt nog even! Die van mij heeft net 5 stengels gekregen en is 2 jaar.

   Ik ben ook erg benieuwd hoe ze eruitzien als ze groter zijn!

   Groetjes,

   Lysanne

 7. Hoi, ik woon in Zuid Marokko en eet elke dag 3 dadels. Nog nooit aan gedacht om zelf een pit te poten, tot vanochtend! Ik kwam bij jou terecht hoe ik dit moet doen en ga het proberen in een potje en daarna verpot ik hem naar de volle grond. Ben benieuwd. Denk je dat na jáááren de boom vrucht kan dragen?

  1. Hoi Liesbeth,

   Wat leuk dat je zelf dadelpalmpjes bent gaan kweken! Ik denk dat ze het in Marokko erg goed gaan doen met het klimaat daar! Ik durf het niet te zeggen of de planten vruchten krijgen. Maar wie weet! Die van mij groeit ook niet heel snel, dus ik denk dat dat jaren gaat duren. ;)

   Veel succes en plezier met je dadelpalmpjes!

   Groetjes,

   Lysanne

  2. Hallo , ik reageer op het bericht van Liesbeth haar bericht, dd 20 sept 2020 .
   Mijn vraag is of ik haar e-mail adres zou mogen
   Dit om te vragen of ze een aantal pitten kan opsturen van dadels uit Marokko.
   Zelf heb ik al een dadelpalmpje
   Zou het leuk vinden om het met een ander soort te proberen.

   Bvd
   Groet Alex

 8. Lita van Soest avatar
  Lita van Soest

  Dag Joan, ik heb dadelpitten in de tuin ingegraven. Ik heb nu ca 10 dadelplantjes. Vier jaar geleden mijn e er rate dadelplanten. Nu winterhard. Ook heb ik pitjes van chirimoya geplant. 5 jaar geleden. Nu is die 1,5 m hoog met pra htige bladeren. Groetjes.

  1. Hoi Lita,

   Wat leuk dat je meerdere dadelpitten hebt! En een chirimoya is ook een goed idee. Deze vrucht ken ik nog niet. Dankjewel voor de tip!

   Groetjes,

   Lysanne

 9. Barbara Usta avatar
  Barbara Usta

  Wat leuk?ik heb het gelijk geprobeerd dus nu afwachten. Alleen lees ik dat dadel palmen onwijs groot worden. Dus waar ga ik hem na een paar jaar plaatsen haha want ik wil dan ook echte dadels van mijn boom natuurlijk?

  1. Hoi Barbara,

   Wat leuk dat je aan de slag bent gegaan! Een dadelpalm groeit heel langzaam, dus het duurt nog even voordat hij onwijs groot is. ;) Maar dat mag de pret niet bederven.

   Succes!

   Lysanne

 10. Hoi hoi
  Ik lees net je stukje, Het is mij gelukt met een dadelpit, hij blijft alleen maar op dezelfde grote vandaar dat ik op zoek was naar info.
  Blij dat ik lees dat dat normaal is. Verder is mijn mango en avocado ook gelukt. Ik heb ze meegenomen op vakantie, ik durfde ze niet thuis te laten. Hahaha
  Groeten Roelie

  1. Hoi Roelie,

   Wat leuk om te horen dat het is gelukt om een dadel-, mango- en avocadoplant te kweken. Zo te horen, zorg je goed voor ze! Dadelplanten groeien inderdaad heel langzaam. Die van mij is ook nog niet echt gegroeid in 1 jaar tijd.

   Succes met je planten verzorgen!

   Groetjes,

   Lysanne

 11. Romain Serruys Callens Griet avatar
  Romain Serruys Callens Griet

  Ook eens proberen…

  1. Wat leuk! Ik ben heel benieuwd!

 12. Tof! Ik ga het ook eens proberen.

  1. Hoi Lien!

   Wat superleuk! Ik ben benieuwd of het gaat lukken. Laat je het weten?

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Oeh een dadelpalmpje lijkt mij ook super leuk!! Ga ik zeker proberen! De avocado en mango zijn mij al gelukt en verder natuurlijk veel planten stekken?

    1. Hoi Wijnand,

     Wat superleuk dat je al een avocado- en mangoplant succesvol hebt gekweekt! Ik ben benieuwd naar je dadelpalmpje.

     Succes!

     Lysanne

  2. Laatst heb ik uit nieuwsgierigheid een paar pitten van medjouldadels in de aarde gestoken bij mijn Surinaamse zuurzakboompjes die, in onze huiskamer groeien (ook die zijn zo ontstaan; ik heb de pitten uit de vrucht bewaard tijdens een reis naar Suriname). Nu komt er tot mijn grote vreugde een lange palmspriet omhoog! Ik denk dat de palm ook binnen zal moeten blijven groeien vanwege het te koude Nederlandse klimaat… Dat wordt nog een uitdaging!

   1. Hoi Elina,

    Wat een leuk verhaal! Ik denk dat je de dadelpalm wel op warme dagen op de zuidkant kunt zetten. Daar is het wel heet genoeg voor. ;) En in het najaar/voorjaar zet je de palm weer binnen op een lichte plek.

    Succes met je dadelpalmen!

    Groetjes,

    Lysanne

 13. Ik heb 3 jaar geleden een dadelpit van de jumbo gepland. Ondertussen is hij een meter hoog met iets van 12 lange harde sprieten. Hij staat nu in een pot van 40 cm hoog. Eigenlijk tijd voor een grotere pot. Sommige sprieten krijgen wat bruine blaadjes. Hij staat voor het raam pp het zuiden. Misschien te veel zon? Wie weet hoe het zit qua water en voeding? Moet de kluit nat blijven? Ik geef 1x per week een liter water. De grond is redelijk droog.

  1. Hoi Mark,

   Wat leuk om te horen dat je al een grote dadelplant hebt! Ik geef mijn dadelplant alleen water als de grond droog is. Een dadelplant is een warmer klimaat gewend, waardoor hij niet te veel water nodig heeft. Ook geef ik geen voeding. Maar ik zie dat Pokon wel speciale voeding verkoopt voor palmen en Mediterrane planten. Dat lijken mij de beste opties. Verder denk ik dat het geen probleem is dat de plant in de volle zon staat. Misschien kun je hem zo neerzetten dat hij niet de hele dag zon heeft? Wellicht dat dat helpt.

   Succes!

   Lysanne

 14. Hoi Joan!

  Ja, het is gelukt!??Al een paar maanden geleden mijn dadelpit in een glazen pot geplant. Vandaag tot mijn grote vreugde en toch enigszins verbaasd dat het gelukt is, zie ik een groen puntje boven de aarde uitkomen. Ik ga hem goed verder verzorgen, tegen praten en met liefde omringen. Bedankt voor je tips!
  Groetjes Bep

  1. Hoi Bep,

   Wat leuk om te horen dat het is gelukt met je dadelpalm! Heel veel succes.

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Het is mijn man en dochter ook gelukt. Hadden na het eten van dadels ook het idee te kijken wat de pitjes doen in de aarde. 4 pitten geplant en nu denk 7 weken later zie ik een groene spriet omhoog komen van al 3 cm. Hij lijkt ook al een beetje open om te gaan splitsen. Wij gaan deze ook heel goed verzorgen. Mooi cadeau om later mee te geven aan onze dochter als ze ooit ons nest verlaat. Het palmpje die ze met papa heeft gemaakt.

    1. Hoi Viool,

     Wat ontzettend leuk! Dadelplanten groeien niet zo hard, dus dan heeft ie genoeg tijd om te groeien. ;)

     Groetjes,

     Lysanne

 15. Als puber heb ik ooit een dadelpalmpje gekweekt, het duurde inderdaad jaren voordat t een echte plant werd met vooralsnog alleen maar harde sprieten. Helaas is dit palmpje bij verhuizing verdwenen. Afgelopen zomer stopte ik, na het eten v dadels, enkele pitten in de kruidenbak buiten. Je weet nooit, dacht ik nog. Wie schetst mijn verbazing toen ik bij het snoeien van de kruiden plots een bekend hard sprietje had afgeknipt! Notabene, in zo korte tijd had ik al een palmpje van 15 cm gekweekt zonder dat ik het wist, en nog afgeknipt ook, wat erg!!! Gelukkig is er een tweede spriet, van dezelfde lengte. Die ga ik met alle zorg omgeven, dat is zeker!

  1. Hoi Birgit,

   Wat een leuk verhaal! Zo leuk om te zien dat er uit een pit een plantje groeit, vind je niet? Ik ben benieuwd naar de groei van je dadelpalm. Geniet ervan!

   Lysanne

 16. Jessica J. avatar
  Jessica J.

  Hier ga ik binnenkort allemaal eens werk van maken! Ik moet binnenkort toch om potgrond en potten aangezien onze sanseveria’s uit hun binnenpotten barsten (oeps) en onze aloë vera volgens mij wortelrot heeft en ik hem moet proberen reanimeren. Het ideale moment om meteen wat nieuwe baby’s te kweken!

  1. Ai! Planten onderhouden is nog een hele studie! Ik ben erg benieuwd of het lukt om een dadelpalm te kweken. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *