Lekker makkelijk: zelf pindakaas maken

Gezonde pindakaas maken

Zelf pindakaas maken is ontzettend makkelijk. En je kunt het voor veel doeleinden gebruiken: van een broodje pindakaas met banaan tot satésaus voor bij de nasi. Met dit gezonde recept voor pindakaas maak je binnen 20 minuten je eigen potje! Kom, we gaan samen aan de slag.

Pindakaas: waar komt het vandaan?

Pindakaas komt uit de VS. De Amerikaan John Harvey Kellogg, vegetariër en uitvinder van cornflakes, kreeg namelijk in 1898 patent om voedingsmiddelen te produceren (Wikipedia). Waaronder peanut butter dus.

Gekookte pinda’s

Kellogg roosterde de pinda’s gek genoeg niet, maar kookte ze en maakte daarvan pindakaas. De Western Health Reform Institute van Kellog gaf vervolgens het goedje aan patiënten. Zij hadden namelijk eten nodig met veel eiwitten die ze zonder te kauwen binnen kregen. Ideaal, want pindakaas schuif je gemakkelijk in je mond en hup doorslikken maar.

Alleen voor de rijkelui

Wist je dat pindakaas eerst alleen voor rijke mensen was? Bizar als je erover nadenkt. Dit kwam, omdat het bruine goedje voornamelijk in dure gezondheidsinstellingen werd gebruikt.

De naam pindakaas

Nu vraag jij je vast af waar de naam pindakaas vandaan komt. Immers lijkt het bruine smeerseltje niet op kaas en heet het in Amerika peanut butter. Volgens Willem Wever heet pindakaas pindakaas, omdat dat de naam ‘boter’ al was vastgelegd voor echte roomboter. Daarom werd het geen pindaboter, maar pindakaas. I know: het is vergezocht, maar zo gaat het eenmaal met regelgeving.

Pindakaas met verschillende ingrediënten

Het verschilt ontzettend per merk, en zelfs binnen het merk, welke ingrediënten worden gebruikt om pindakaas te maken. Laat ik je 2 voorbeelden geven van pindakaas van Albert Heijn:

100% natuurlijke pindakaas

Als je de bovenstaande ingrediënten met elkaar vergelijkt, welke pot kies je? Inderdaad de onderste. Deze staat standaard in mijn keukenkastje! In de bovenste pot zit slechts 76% pinda en in de onderste 100%.  Je hebt écht geen olie, suiker, vet en zout nodig. Bovendien smaakt de onderste pindakaas veel en veel lekkerder dan de ander. Dus kies daarom altijd voor een 100% natuurlijke pindakaas.

Hoe maak je gezonde pindakaas?

Gezonde pindakaas maken is eenvoudig. In het onderstaande recept heb je namelijk slechts 2 ingrediënten nodig: pinda’s en zeezout. That’s it! Je kunt er eventueel nog wat extra’s aan toevoegen, zoals:

 • cacaopoeder;
 • gehakte pure chocolade;
 • steviadruppels;
 • kaneel;
 • gehakte pinda’s (wel na afloop);
 • rozijnen.

Tip: Deze gezonde pindakaas doet het onwijs goed op een sneetje van dit glutenvrij wit brood. Laten we zelf pindakaas maken!

Pindakaas recept

Zelf pindakaas maken | Gezond

Zelf gezonde pindakaas maken, kun je makkelijk zelf met dit recept! Je hebt slechts 2 ingrediënten nodig.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd20 minuten
GangBeleg
KeukenHollands,Vegan,Whole foods
Trefwoordbeleg,brood,vegan
Aantal1 potje

Benodigdheden

 • pan
 • foodprocessor
 • schone glazen pot met deksel

Ingrediënten

 • 250 gram pinda’s zonder vlies
 • snuf zout

Bereidingswijze

 • Rooster de pinda’s zonder olie in de pan. Let wel op, want de pinda’s kunnen snel zwart worden.
 • Laat de pinda’s afkoelen en stop ze daarna in de foodprocessor.
 • Voeg wat zout naar wens toe en mix de pinda’s totdat er een smeuïg geheel ontstaan.
 • Schenk ten slotte de pindakaas in een schone pot en bewaar op een koele plek.

Hoe eet jij graag pindakaas?


Reacties

4 reacties op “Lekker makkelijk: zelf pindakaas maken”

 1. Welke foodprocessor kan je het beste gebruiken?
  Alvast bedankt,
  Marloes Ozkanli

  1. Hoi Marloes!

   Je kunt in principe elke foodprocessor gebruiken. Ik heb zelf deze van Philips en ben daar erg tevreden over! https://www.bol.com/nl/nl/p/philips-daily-hr7320-00-foodprocessor-wit/9200000117582662/?bltgh=voiQTfpXyoY4-5SW841EOw.2_13.21.ProductTitle.

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Wist niet dat pindakaas maken zooo makkelijk was! ? Bij mij staat ook altijd die 100% pindakaas in de kast al heb ik wel het idee dat die sneller op gaat dan normale pindakaas… Heel leuk om binnenkort eens zelf pindakaas te maken.

  Liefs,
  Marloes

  1. Pindakaas maken is echt heel makkelijk! En onwijs lekker. ;) Ik vind de 100% pindakaas van de AH ook de lekkerste pindakaas uit de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!