Simpel en lekker: glutenvrij wit brood bakken

Glutenvrij wit brood bakken

Een glutenvrij wit brood uit de supermarkt is vaak niet lekker. Het is droog, valt snel uit elkaar en smaakt eigenlijk nergens naar. Geloof me, dat brood raad ik je niet aan. Daarom kun je brood veel beter zelf maken. Heb je weinig tijd? Geen nood. We gaan samen glutenvrij wit brood bakken. Dit recept is simpel en hartstikke lekker!

Wat is glutenvrij brood?

Glutenvrij brood is brood dat geen glutenhoudende granen bevat. Hierdoor kunnen mensen met coeliakie of een glutenallergie glutenvrij brood veilig eten.

Waar is glutenvrij brood van gemaakt?

Glutenvrij brood is gemaakt van glutenvrije meelsoorten, zoals boekweit, rijst of haver. Daarnaast bevat glutenvrij brood zetmeel, gist, suiker en E-nummers.

Is glutenvrij brood lekker?

Glutenvrij brood is 9 van de 10 keer niet lekker. Vind ik. Het brood is heel droog, valt snel uit elkaar en smaakt nergens naar. Mijn vriend heeft een tijdje het FODMAP-dieet gevolgd (je mag dan geen gluten) en kocht glutenvrij brood. Nou, ik werd niet zo blij van dat brood. Ik dacht: lieverd, wat doe je jezelf aan?!

Maak je eigen glutenvrije brood

Ik begrijp wanneer je geen gluten mag, je glutenvrij brood uit de supermarkt wel moet eten. Maar ik wil je op het hart drukken dat je eigen glutenvrije brood bakken de moeite waard is. Je weet precies wat er in het brood gaat en het is ook nog goedkoper.

Hoe maak je glutenvrij brood?

Glutenvrij brood maak je bijvoorbeeld door glutenvrij meel te mengen met psylliumvezels, bakpoeder, suiker, eieren, water en olie.

Glutenvrij wit brood bakken

In onderstaande recept heb ik gekozen voor boekweitmeel, rijstmeel en glutenvrij havermeel. Heb je een andere meelsoort in huis? Gebruik die dan. Wel raad ik je aan om altijd meerdere glutenvrije meelsoorten te gebruiken, zodat je het beste bakresultaat krijgt. Kom, laten we samen een glutenvrij wit brood bakken!

Let op: Dit recept is nog niet vegan. Ik ben alle recepten aan het herbakken om er zeker van te zijn dat de hoeveelheden kloppen. Check hier alle vegan ei-vervangers.

Recept

Glutenvrij wit brood

Bak je eigen glutenvrij wit brood met dit recept. Superlekker en simpel te maken met een paar ingrediënten.
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Oventijd15 minuten
Totale tijd40 minuten
GangLunch
KeukenGlutenvrij
Trefwoordbrood,glutenvrij,tarwevrij
Aantal1 brood

Benodigdheden

 • bakpapier
 • bakplaat
 • Mengkom
 • handmixer

Ingrediënten

 • 45 gram boekweitmeel
 • 45 gram rijstmeel
 • 40 gram glutenvrij havermeel
 • 1 eetlepel psylliumvezels
 • 1 ¼ theelepel bakpoeder (+ meer als je chiazaad-eieren gebruikt)
 • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
 • 2 (chiazaad-)eieren
 • 100 milliliter lauwwarm water
 • 1 eetlepel olie

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte). Leg bakpapier op de bakplaat.
 • Meng het boekweitmeel, rijstmeel, havermeel, psylliumvezels, bakpoeder en kokosbloesemsuiker in de mengkom.
 • Voeg vervolgens de (chiazaad-)eieren, water en kokosolie toe aan de droge ingrediënten. Mix alle ingrediënten tot een geheel.
 • Is het deeg te nat? Voeg dan 2 theelepels havermeel toe. Het deeg mag niet te nat zijn, anders wordt de binnenkant niet gaar.
 • Maak daarna met je handen een mooie ronde bol en leg het deeg in het midden op de bakplaat.
 • Bak het brood 15 minuten in het midden van de oven. Je kunt het brood ook langer in de oven laten zitten als je twijfelt of de binnenkant wel gaar is.
 • Laat het glutenvrij wit brood ten slotte afkoelen op een rooster.

Notities

Tip: Heb je een andere glutenvrije meelsoort in huis? Gebruik deze dan.

Beleg voor glutenvrij brood

Is je glutenvrij wit brood klaar? Goed gedaan! Je bent vast op zoek naar lekker beleg voor je zelfgebakken brood. Wat dacht je van:

Bak jij wel eens glutenvrij brood?


Reacties

6 reacties op “Simpel en lekker: glutenvrij wit brood bakken”

 1. Leuk blog Lysanne, met veel vegan recepten en zelfgemaakte smeersels voor op brood. Op mijn blog vind je ook veel broodsoorten, ook glutenvrij en gebak met bijzondere meel soorten, welkom om te kijken!
  Groet van Inostrate

  1. Hoi Inostrate,

   Dankjewel voor je compliment en het delen van je website! Ik zal een kijkje gaan nemen.

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Hoi Joan.
  Het leest als een makkelijk simpel broodje.
  Ik wil hem gaan maken omdat mijn glutenvrije aankoop op de markt iets kleiner uitviel voor het doel dat ik er voor heb.
  Het is inmiddels enige tijd geleden dat je dit recept poste, maar kan je nog een schatting maken van hoe groot dit broodje word? In doorsnee ongeveer?
  Voordat ik glutenvrij at deed ik wel eens Italiaanse bollen afbakken en dan vullen met kaasfondue. Dat wil ik nu ook doen, alleen dan wel met glutenvrij brood. Ik ben benieuwd of jouw broodje hier geschikt voor is. Ik heb namelijk wel alle ingrediënten in huis :P

  Ik hoor graag van je :)

  1. Hoi Evelien!

   Dankjewel voor je berichtje. Ik weet niet precies hoe groot dit broodje is. Ik denk dat je de maat kunt vergelijken met een gestrekte hand. Het is inderdaad lang geleden, haha. ;)
   Ik kan je wel meegeven dat dit brood zachter is dan Italiaanse bollen. In zulke bollen wordt broodverbeteraar gedaan, zodat ze een knapperige korst krijgen. Je kunt proberen het brood te bakken, na het afkoelen uit te hollen en dan weer in de oven te stoppen, zodat de binnenkant wat harder wordt.

   Ik ben benieuwd of het je gaat lukken! :)

   Succes,

   Lysanne

   1. Hay!
    Ik zie dat ik de verkeerde naam gebruikte, excuse moi.
    Bedankt voor je reactie :)
    Ik heb het brood inmiddels gemaakt. De tip over eerst uithollen en daarna nog even in de oven onthoud ik even. Misschien is dat wel een hele goeie tip om dit plan tot een succes te maken.
    Ik had zoals je recept ook zei extra havermeel nodig omdat het nogal plakkerige bende bleef.
    Ik heb 1 ei en 1 lijnzaad ei gebruikt, ik weet niet of het daardoor wat te nat bleef.
    Uiteindelijk ook nog rijstbloem gebruikt om er een normaal bolletje van te kunnen maken omdat het erg bleef plakken.
    Het broodje word afgebakken op een temperatuur en tijd die ik gewend ben van cakes. Daarom heb ik vrij snel de temperatuur naar 160 graden terug gebracht. En de tijd word dan ook automatisch langer zodat er meer tijd is om binnenin gaar te worden zonder dat de buitenkant te hard gaat.
    Ook heb ik de cake prik test gebruikt om te kijken of alles binnen gaar was.
    Uiteindelijk kwam ik uit op 40 minuten maar dan is het bolletje nog niet helemaal goud bruin.
    Daarom ligt het bolletje nu nog even in de oven na te garen zonder oven functie aan, hopelijk krijgt het dan nog een goud bruin blosje.
    Ik vind het wel een lekker makkelijk recept met ingrediënten die ik eigenlijk altijd wel in huis heb. Het formaat van het bolletje is ook lekker handelbaar.
    Ik verwacht eigenlijk (en dat zonder geproefd te hebben) dat ik deze nog wel vaker zal maken.
    Misschien in een stokbrood vorm en dan wat zeezout en rozemarijn erover … hmm!

    Thnx voor het delen van je recept en de tips!
    Ik zal op pinterest even de foto bijvoegen.

    1. Hoi Evelien,

     Leuk dat je het brood hebt gemaakt! Het ligt er inderdaad aan welke oven en welk meel je gebruikt. Dat kan namelijk al erg verschillen. Ik zeg maar zo: ga op je gevoel af en dan lukt het meestal altijd.
     Ik ben erg benieuwd of het lukt om er een stokbrood van te maken.

     Liefs,

     Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!