3 herbruikbare lunchverpakkingen om boterhamzakjes vaarwel te zeggen

Herbruikbare lunchverpakkingen duurzaam lunchen

Herbruikbare lunchverpakking zijn tegenwoordig een hip alternatief voor plastic boterhamzakjes. Als je er namelijk over nadenkt, zit bijna alles in plastic verpakt. Komkommer, brood en zelfs mijn favoriete koekjes. Op een gegeven moment had ik zoveel plastic zakjes over, dat ik dacht: dit kan anders. Daarom ben ik op zoek gegaan naar herbruikbare lunchverpakkingen om mijn eten in te vervoeren. In dit artikel vertel ik je graag meer over 3 duurzame alternatieven!

Het leed dat plastic boterhamzakjes heet

Boterhamzakjes zijn de normaalste zaak van de wereld. Denk je. Laat ik je aan de hand van het onderstaande voorbeeld uitleggen waarom dit niet helemaal juist is.

Elke dag smeer je broodjes en stopt ze in het zakje. Broodjes na de lunch netjes opgegeten? Dan belandt het zakje in de prullenbak. Elke dag opnieuw. Dit betekent dat je jaarlijks bijna 365 plastic boterhamzakjes weggooit. En dan heb ik het nog niet over die plakjes komkommer in het andere boterhamzakje gehad en de plastic zakjes die je in de supermarkt gebruikt om groente of fruit in te stoppen. Kortom: je gebruikt ontzettend veel plastic zakjes die je niet kunt hergebruiken, omdat de kwaliteit bagger is.

Leestip: afval verminderen in huis

(Plastic) zakjes hergebruiken

Ook ik was schuldig aan bovenstaande situatie. Hoewel ik plastic zakjes altijd hergebruik. Zo gebruik ik broodzakken weer als boterhamzakjes en neem papieren groente- en fruitzakken van de markt weer mee om nieuw groente en fruit te kopen. Mits ze nog heel en schoon zijn natuurlijk.

3 herbruikbare lunchverpakkingen

Toch wilde ik graag die boterhamzakjes vervangen door een duurzaam alternatief. Zo hoef ik geen plastic zakjes weg te gooien. En het is gelukt! Ik heb 3 herbruikbare lunchverpakkingen gevonden als alternatief voor plastic zakjes waar ik hieronder meer over ga vertellen.

1. Eco lunchbox van staal

Wat is nou een beter alternatief voor boterhamzakjes dan een old school broodtrommel? Zeg nu niet meteen: maar dat is niet hip! Correctie: dat klopt niet. Ik ken genoeg collega’s die een lunchbox mee naar kantoor nemen. En ik dus ook na het schieten van foto’s voor dit artikel. Namelijk de Eco lunchbox.

Veelzijdige broodtrommel

De Eco lunchbox is gemaakt van staal en is plastic-, lood-, BPA- en weekvrij. Dankzij het staal kan de lunchbox tegen een stootje en is hij perfect voor onderweg of voor grote avonturen, zoals kamperen of snowboarden.

In de oven en vaatwasser

Daarnaast is het mogelijk om de trommel in de oven of op een kampeerstoof te verwarmen. Niet te heet natuurlijk, maar zo kun je een quiche meenemen en verwarmen op de plek van bestemming. Hoe tof is dat! Is je boterhamtrommel vies geworden? Geen probleem. Je mag ‘m gewoon in de vaatwasser stoppen. Ideaal voor de luie mens. Kortom: ik vind de Eco lunchbox één van de betere herbruikbare lunchverpakkingen.

Nadelen van de Eco lunchbox

Toch zitten er 2 nadelen aan de Eco lunchbox. Ten eerste is hij niet lekvrij. Dus je kunt geen soep meenemen. Dit is voor mij geen probleem, omdat ik alleen broodjes wil vervoeren. Verder mag je ‘m niet in de magnetron doen. Door het staal is dit gevaarlijk! Je kunt dus ook gewoon even een bord pakken als je iets in de magnetron wilt stoppen.

Eco lunchbox kopen?

Ik heb mijn Eco lunchbox Solo Rectangle gekocht bij de lokale natuurwinkel, maar je kunt ‘m ook kopen bij Bol.com voor € 29,26. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar voor zowel grote als kleine eters.

2. Keep Leaf herbruikbaar zakje

Naast een goede broodtrommel, was ik op zoek naar een duurzame optie om groente mee te nemen. Nu gebruik ik een grote bak, waardoor mij tas al voor de helft is gevuld. Dat kon makkelijker. Ik kwam uit bij de herbruikbare lunchverpakkingen van Keep Leaf.

100% katoen en waterproof

Keap Leafs zijn superhippe zakjes gemaakt van 100% katoen met klittenband. Doordat in de binnenkant een waterproof laagje zit, ben je verzekerd dat bijvoorbeeld groente of fruit vers blijft. Superhandig! Daarnaast zijn de zakjes van Keep Leaf lood-, weekmaker- en BPA-vrij en dus een duurzaam alternatief voor plastic boterhamzakjes.

Gemakkelijk schoon te maken

Nu denk je vast: maar zo’n Keep Leaf wordt toch ook vies? Klopt. Maar je kunt ze gemakkelijk wassen met de hand of in de vaatwasser stoppen. Vergeet dan niet om ‘m binnenstebuiten in de vaatwasser te doen. En nog een tip: je kunt Keap Leaf ook als toilettas gebruiken!

Waar koop je Keap Leaf?

Ben je net zo enthousiast als ik over deze herbruikbare boterhamzakjes? Ik heb Keap Leaf gekocht bij WAAR voor € 6,95. Je kunt kiezen uit 2 maten en diverse prints. Ik heb gekozen voor de kleinste maat met hartjesprint. In dit zakje kan al redelijk wat groente.

3. Bee’s Wrap bijenwasdoek

Ten slotte kreeg ik voor mijn verjaardag een Bee’s Wrap bijenwasdoek. Dit is een herbruikbare doek om voedingsmiddelen in te verpakken. Dat hoeft niet alleen brood te zijn, maar denk ook aan kaas of groente. En je kunt met een Bee’s Wrap zelfs schalen afdekken.

Herbruikbare doek

De doek van Bee’s Wrap is gemaakt van bijenwas, biologisch katoen, boomhars en biologisch jojoba-olie. Hierdoor is de doek afwasbaar met koud water en zeep, en kun je ‘m ongeveer 1 jaar gebruiken. Let op: Bee’s Wrap is niet geschikt voor de oven, de magnetron en de vaatwasser. Ook is de doek niet vegan door de bijenwas.

Bee’s Wrap kopen?

Ik heb de Bee’s Wrap niet zelf gekocht, maar je kunt ‘m kopen voor € 13,50 bij Bol.com. Ik heb de single large, wat genoeg is voor een klein stuk kaas.

Ben je op zoek naar meer duurzame producten? Op Thisisjoan.nl ontdek je leuke merken voor duurzame yogamatten of duurzaam beddengoed.

Gebruik jij plastic boterhamzakjes of heb je herbruikbare lunchverpakkingen?


Reacties

4 reacties op “3 herbruikbare lunchverpakkingen om boterhamzakjes vaarwel te zeggen”

  1. Ik heb al jarenlang een keep leaf lunch wrap (hij blijft echt eindeloos mooi en goed) ik vind het ideaal dat je geen grote lege lunchtrommel hoeft mee te slepen de rest van de dag en ik kan erboven eten (ik ben een megakruimelaar). Op dagen dat ik meer op mijn plek blijf, jat ik de Mepal broodtrommel van mijn vriend wel eens. De Bee’s wrap gebruik ik ook graag, bijvoorbeeld om ovenschalen mee af te dekken. Ik heb heb sinds kort en ik ben er heel blij mee. Leuk dat je hier aandacht aan besteedt, het is zo’n makkelijke manier om eindeloos veel afval te besparen.

    1. Dat is inderdaad heel handig! Ik heb altijd 2 lege bakken in mijn tas die veel ruimte in beslag nemen. :P Dankjewel voor je compliment!

  2. Jessica J. avatar
    Jessica J.

    Ik neem vaak een slaatje mee naar kantoor en doe dat inderdaad in een potje van ECOlunchbox. Hetzelfde geldt voor m’n ontbijt en gezonde snack. :-) Heel erg handig en uiteraard lekdicht, wel zo fijn in m’n rugzak.

    1. Goed bezig! :) Helaas valt af en toe de deksel van mijn Ecolunchbox. Gelukkig zit er dan niets meer in, maar ik vind wel vaak kruimels in mijn tas. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *