15 tips om thuis afval te verminderen

afval verminderen

Afval is een wereldwijd probleem. Volgens Milieu Centraal produceren Nederlanders gemiddeld 490 kilo afval per persoon. Dat kan beter. Wil jij thuis afval verminderen, maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel vind je 15 handige tips die je direct kunt toepassen!

Waarom is afval een probleem?

Afval is een probleem, omdat de berg steeds groter wordt. Een deel daarvan komt in de natuur terecht of als microplastics in je eten. Kort gezegd verzuipt de wereld langzamerhand in afval.

Wat zijn de oorzaken van zwerfafval?

De oorzaken, eigenlijk de oorzaak, van zwerfafval is de mens. Niet iedereen gooit zijn afval namelijk netjes in de prullenbak. Dit kan slordigheid zijn, maar vaak is het een kwestie van haast, onverschilligheid en onwetendheid. Want wat maakt dat ene plastic zakje nu uit? Het antwoord is veel.

Niet alleen consumenten zijn de oorzaak van zwerfafval. Ook scheepvaart en andere grote organisaties zijn bijvoorbeeld vervuilers.

Wat zijn de gevolgen van afval?

De gevolgen van afval zijn groot. Afval in de natuur trekt (on)gedierte aan. Dieren eten het afval op of raken erin verstrikt. Met de dood als gevolg. Via een indirecte weg belandt afval in de vorm van microplastics, bijvoorbeeld door het eten van vis, in je lichaam. En dat is niet gezond.

Wist je dat er in verzorgings- en cosmeticaproducten verborgen microplastics zitten? Deze krijg je ongemerkt binnen.

Wat is het meest voorkomende afval?

Het meest voorkomende afval is plastic. Uit onderzoek, gepubliceerd in Nature Sustainability, blijkt dat 80% van het afval plastic is. Daarna volgen metaal, glas, textiel, papier en bewerkt hout. Plastic is dus een groot probleem.

Wat is de beste oplossing om afval te verminderen?

De beste oplossing om afval te verminderen, is om minder onnodig te produceren. Daarnaast is het belangrijk om afval op de juiste wijze te scheiden, zodat sommige grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden.

15 tips voor minder afval in huis

Ik begrijp dat niet alleen consumenten verantwoordelijk voor afval zijn. Ook grote organisaties dienen hun steentje bij te dragen. Dat betekent niet dat je zelf afval kunt verminderen. Het is makkelijker dan je denkt, alle stapjes tellen. Om je op weg te helpen, vind je hieronder 15 handige tips.

1. Koop niet te veel eten

Elk jaar gooien we gemiddeld 33 kilo aan eten weg. Zonde. Koop daarom alleen eten dat je nodig hebt door bijvoorbeeld eerst een boodschappenlijstje te maken voordat je boodschappen gaat doen. Daarnaast is het goed om op maat te koken. Gebruik een maatbeker om rijst of pasta af te meten, en houd rekening met grote en kleine eters. Heb je eten over? Maak er een lekkere lunch van of vries het in voor luie avonden.

2. Neem je eigen tassen mee tijdens het boodschappen doen

Je kent ze wel, de plastic zakjes bij de groente- en fruitafdeling in de supermarkt. Of de plastic shoppers bij de kassa. Ze zijn handig voor 1 keer, maar daarna gooi je ze weg. Een betere keuze is om je eigen herbruikbare groente- en fruitzakjes en boodschappentas mee te nemen. Tegenwoordig zijn er hippe kleuren te koop, dus schaam je zeker niet om je eigen tas mee te nemen.

3. Kies voor uitwasbare luiers

Een baby gebruikt gemiddeld 7 luiers tijdens zijn eerste levensjaar. Dat zijn 2555 luiers per jaar! Je bespaart een hoop afval door te kiezen voor een uitwasbare luier. Wordt je wasmachine dan niet bruin? Het antwoord is nee. De inlegvellen die je in de luier legt, vangt de ontlasting op en gooi je tijdens het verschonen van de baby weg. Vervolgens stop je de uitwasbare luiers zonder zorgen in de wasmachine. Makkelijk toch?

4. Plak een nee/nee-sticker op de brievenbus

Elk weekend reclamefolders lezen om de aanbiedingen van aankomende week te checken, ik doe het ook. Alleen niet via de papieren versie, maar op mijn mobiel. Dat scheelt jaarlijks een hoop folders. Je leest ze namelijk maar 1 keer en gooit ze daarna bij het oud papier. Wil je geen reclamefolders meer ontvangen? Plak dan een nee/nee-sticker op de brievenbus. Je haalt een sticker bij de gemeente.

5. Ga vaker voor tweedehands

Tweedehands, oftewel vintage, is anno nu hip. Jij en je interieur zien er niet alleen trendy uit, maar het is ook goed voor je portemonnee en het milieu. Neem eens een kijkje bij de kringloopwinkel bij jou in de buurt of zoek online naar verschillende marktplaatsen. Heb je zelf kleding of spullen die je niet meer gebruikt? Geef ze een tweede leven door ze naar de kringloop te brengen of online te verkopen. Zo maak je er iemand anders weer blij mee.

6. Koop een herbruikbare beker en bakje

Dagelijks een koffie to go halen of in de supermarkt een bakje voorgesneden fruit kopen, brengt veel afval met zich mee. Een beter alternatief is om je koffie of fruit thuis te bereiden, en voor onderweg in een herbruikbare beker en bakje te stoppen. Plus, het geld dat je bespaart kun je uitgeven aan iets wat al tijden op je wensenlijstje staat.

7. Schaf een navulbare waterfles aan

Een navulbare waterfles bespaart jaarlijks een hoop plastic wegwerpflessen. Ik gebruik die van mij al bijna 10 jaar en heb hierdoor een grote plastic berg voorkomen. Navulbare waterflessen zijn in allerlei kleuren en materialen verkrijgbaar. Kies bijvoorbeeld voor een kekke gele gemaakt van BPA-vrij plastic. Of houd warme dranken warm en koude dranken koel met een stalen waterfles.

8. Bewaar onbedrukt papier voor notities

Je ontkomt er niet aan om post in de brievenbus te ontvangen. Wist je dat de envelop ideaal is om allerlei notities of aantekeningen op te schrijven? Zo hoef je zelf geen notitieboekje aan te schaffen en gebruik je het papier nog een keer voordat het bij het oud papier belandt. Overigens kun je ook ander papier gebruiken als notitieblok.

9. Repareer apparaten bij het Repair Café

Is je koffiezetapparaat of fietslamp kapot? Dat is balen. Gelukkig bestaat de kans dat het apparaat te maken is. Dit kun je zelf proberen of je kunt langs een Repair Café gaan als je 2 linkerhanden hebt. Heb je een oud apparaat en gaat het kapot? Dan is het beter om een nieuwe te kopen en de oude onderdelen te recyclen. Nieuwe apparaten worden namelijk steeds duurzamer.

10. Leen spullen aan elkaar uit

Heb je een boormachine nodig voor een gaatje? Of heb je een partytent nodig voor een feestje? Vraag in je kennissenkring rond of iemand er een te leen heeft. Soms heb je spullen slechts 1 of een aantal keer nodig en dan is het zonde als ze de rest van de tijd verstoffen in de opslagruimte. Andersom kun jij jouw spullen ook uitlenen.

11. Koop grootverpakkingen bij langhoudbare producten

Droge voedingsmiddelen als rijst en pasta gaan lang mee. Zelfs na de houdbaarheidsdatum kun je ze opeten. Het loont als je zulke producten als grootverpakking koopt. Het is niet alleen in verhouding goedkoper, je bespaart er ook verpakkingen mee.

12. Ga voor verpakkingsvrije verzorgingsproducten

Wist je dat een shampoobar gemiddeld zo’n 3 plastic shampooflessen vervangt? Dit komt doordat er in een bar geen water zit en dus compacter is. Het scheelt op jaarbasis een hoop plastic en geld. Overigens bestaan er meer verpakkingsvrije verzorgingsproducten, zoals bath bombs, gezichtsreinigers en zelfs tandpasta. 

13. Gebruik verpakkingsmateriaal opnieuw

Een andere tip om thuis afval te verminderen: bewaar verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld van je bestelde pakketje. Wanneer je zelf iets op de post moet doen, kun je het materiaal hergebruiken. Of gebruik een kartonnen doos als vloerbescherming tijdens het schilderen van meubelstukken. Je kunt ook met gelezen kranten een cadeau inpakken. Wikkel er nog een jute touwtje omheen en je hebt een mooi cadeau.

14. Composteer tuinafval

Als je in het bezit bent van een tuin, loont het om groente, fruit en bladeren op een composthoop te gooien. De compost gebruik je weer om tuinplanten te voeden. Zo hoef je geen plantenvoeding te kopen en gebruik je het ‘afval’ op een duurzame manier.

15. Scheid afval op de juiste wijze

Mijn laatste tip om thuis afval te verminderen, is dat het belangrijk is om afval te scheiden. Gooi papier en karton bij het oud papier, plastic en drinkpakken bij het plastic en glas bij het glas. Heb je lege batterijen en oude lampen over? Breng ze dan naar het recyclepunt bij jou in de buurt.

Tip: Gebruik glazen potten als bewaarpotten voor onder andere rijst, havermout en meer.

Minder afval in huis in het kort

Wereldwijd wordt de afvalberg steeds groter. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk afval te beperken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de dieren, de medemens en het milieu. In dit artikel heb je 15 tips gekregen om thuis minder afval te produceren. Van het scheiden van afval op de juiste wijze tot het kiezen voor uitwasbare luiers. Wil je meer doen voor het milieu? Lees dan mijn artikel over energie besparen in huis of hoe je koudeval kunt oplossen.

Heb jij nog tips om thuis afval te verminderen? Laat dan een reactie achter!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *