Slaap beter en groener met duurzaam beddengoed

duurzaam beddengoed

Een groot deel van de dag breng je door onder de dekens. Daarom is het essentieel om van je bed een comfortabele plek te maken, zodat je goed kunt uitrusten. Hierbij speelt het juiste beddengoed een belangrijke rol. Met duurzaam beddengoed slaap je niet alleen beter, het is beter voor het milieu. Wil jij duurzaam beddengoed kopen en ben je benieuwd uit welke materialen je kunt kiezen? Je ontdekt er alles over in dit artikel.

Wat is beddengoed?

Beddengoed verwijst naar alle textiel dat op een bed ligt. Hieronder vallen bijvoorbeeld dekbedovertrekken, kussenslopen en hoeslakens. Beddengoed zorgt voor de bescherming van het dekbed, matras en kussen, en draagt bij aan de sfeer van je slaapkamer.

Wat is duurzaam beddengoed?

Duurzaam beddengoed is bedtextiel dat is gemaakt van milieuvriendelijke materialen met een minimale impact op het milieu. Het gebruik van deze materialen draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en zorgt voor het streven naar een duurzame levensstijl.

Een voorbeeld van duurzaam bedtextiel zijn tencel hoeslakens. Deze hoeslakens zijn gemaakt van materiaal dat afkomstig is van de Eucalyptusboom en een duurzame productieketen heeft. Daarnaast zijn katoen, linnen en hennep goede voorbeelden van duurzame materialen.

Waarom kiezen voor duurzaam beddengoed?

Je vraagt je wellicht af waarom het goed is om voor duurzaam beddengoed te kiezen. Daar zijn zowel persoonlijke redenen als milieuredenen voor. Bijvoorbeeld, je:

 • vindt het niet fijn om onder polyester te slapen;
 • wilt investeren in beddengoed van hoge kwaliteit voor een betere nachtrust;
 • wilt jouw ecologische voetprint verkleinen;
 • krijgt huidirritatie door materialen als polyester, acryl, rayon en nylon.

De voordelen van duurzaam beddengoed

Duurzaam beddengoed biedt je verschillende voordelen. Welke voordelen dat zijn, lees je hieronder:

 • Milieuvriendelijk
  Duurzaam beddengoed wordt, mits goed geproduceerd, vervaardigd met respect voor het milieu. Er worden duurzame materialen gebruikt en het productieproces houdt rekening met het milieu.
 • Comfortabel
  Duurzaam beddengoed is erg comfortabel, doordat het gemaakt is van natuurlijke materialen. Deze materialen ademen beter, waardoor je lichaamstemperatuur beter wordt geregeld.
 • Minder chemicaliën
  Bij het produceren van duurzaam beddengoed worden er geen chemicaliën gebruikt. Dit vermindert blootstelling aan schadelijke stoffen.
 • Lange levensduur
  Duurzame materialen zijn over het algemeen sterker, waardoor je beddengoed langer meegaat. Dit is beter voor het milieu, want je hoeft geen nieuw beddengoed te kopen.

Een verantwoord productieproces: let op certificeringen

Wanneer je duurzaam beddengoed gaat aanschaffen, is het belangrijk om te letten op certificeringen. Deze certificeringen geven aan dat het productieproces voldoet aan milieunormen. Kijk dus naar certificeringen als:

 • GOTS (Global Organic Textile Standard)
  GOTS stelt strenge eisen aan het productieproces, van vezel tot product. Volgens Milieu Centraal moet het beddengoed minimaal 70% aan biologisch geproduceerde materialen bevatten.
 • OEKO-TEX Standard 100
  Beddengoed met de OEKO-TEX Standard 100-certificering is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Hierbij moet je denken aan stoffen die een allergische reactie veroorzaken.

7 soorten duurzaam beddengoed

Voor duurzaam beddengoed hoef je niet alleen katoen te kopen. Er bestaan veel meer materialen, zoals bamboe, linnen, hennep, tencel, modal en gerecycled materiaal. Hieronder lees je meer over deze verschillende soorten materialen.

1. Katoen

Katoen is een klassieker en behoort tot een van mijn favoriete materialen voor beddengoed. Biologisch katoen wordt gemaakt zonder pesticiden en chemicaliën, en is dus beter voor je gezondheid en het milieu. Daarnaast is katoen erg sterk, makkelijk te onderhouden en heeft vochtopnemende eigenschappen. In het laatste geval voorkomt katoen dat je gaat zweten onder je dekbed, waardoor je lekkerder slaapt.

2. Bamboe

Bamboe is een snelgroeiende plant die weinig water nodig heeft. Hierdoor wordt bamboe een steeds populairder materiaal voor bedtextiel. Doordat bamboe razendsnel groeit en geen pesticiden nodig heeft, is er minder impact op het milieu. Bovendien heeft bamboe goede eigenschappen: het is erg zacht, ademend en heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen. De antibacteriële eigenschappen dragen bij aan een hygiënische slaapomgeving.

3. Linnen

Linnen is een materiaal dat wordt gemaakt uit de vlasplant. Vlasplanten zijn duurzaam, omdat alle onderdelen bruikbaar zijn voor verschillende doeleinden. Bovendien vereist de teelt van vlas weinig water en groeit de plant op minder vruchtbare grond. 

Linnen is een ademende stof. Hierdoor ervaar je in de zomer aangename koelte en in de winter knusse warmte onder de lakens. Daarnaast gaat linnen langer mee dan katoen, zodat je langdurig kunt genieten van je bedtextiel. Houd er echter rekening mee dat linnen snel kreukt. Dus als je niet tegen gekreukte textiel kan, is linnen misschien niet de beste keuze voor jou.

4. Hennep

Hennep is een oeroude vezel die pas anno nu bekendheid krijgt. Dat is eigenlijk jammer, want hennep is supersterk en duurzaam. Hennep groeit heel snel en heeft weinig water nodig. Bovendien heeft de hennepplant van nature weinig natuurlijke vijanden en heeft daarom geen bestrijdingsmiddelen nodig. Beddengoed gemaakt van hennep is een goede keuze als je op zoek bent naar sterk materiaal dat fijn voelt aan de huid.

5. Tencel

Als je op zoek bent naar zeer duurzaam materiaal voor je beddengoed, dan is tencel de beste keuze. Tencel is vervaardigd uit houtpulp, afkomstig van de Eucalyptusboom. Deze bomen groeien in duurzaam beheerde bossen waar ze goed gedijen. Bovendien maakt men tijdens het productieproces gebruik van een zogenoemd ‘closed loop system’. Dit betekent dat meer dan 99% van het water en de oplosmiddelen worden opgevangen en hergebruikt. Ook worden de vezels chloorvrij gebleekt, zodat je geen chemicaliën in je beddengoed hebt zitten. Wil je dus een zachte én groene slaapervaring? Kies dan voor tencel dekbedovertrekken.

Weetje: Tencel is de merknaam van het materiaal lyocell.

6. Modal

Modal is een kunstmatige vezel die wordt gewonnen uit de natuurlijke grondstof beukenhout. Beukenbomen hebben minder water nodig dan bijvoorbeeld katoenplanten, waardoor het materiaal een lagere impact op het milieu heeft. Modal heeft een luxe uitstraling en voelt zacht aan, waardoor je meer comfort ervaart. Daarnaast gaat modal lang mee en voelt niet plakkerig aan. Houd er rekening mee dat je modal als te synthetisch kunt ervaren, omdat het een kunstmatige vezel is.

7. Gerecycled materiaal 

Tot slot bestaat er duurzaam bedtextiel dat gemaakt is van gerecycled materiaal. Door materialen opnieuw te gebruiken, verminder je afval. Let er echter wel op dat beddengoed van gerecycled materiaal ook van polyester of andere niet-natuurlijke materialen kan zijn gemaakt. Als je de voorkeur geeft aan natuurlijke materialen, is deze optie mogelijk niet geschikt voor jou.

Wat is het beste materiaal voor beddengoed?

Wat het beste materiaal is voor beddengoed, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken, en voor- en nadelen. Als je beddengoed gaat kiezen, is het verstandig om je te verdiepen in factoren als zachtheid, ademend vermogen, milieu-impact en levensduur.

Mijn eigen voorkeur gaat bijvoorbeeld uit naar biologisch katoen. Ik vind het prettig om onder katoen te liggen, omdat het materiaal ademend is, makkelijk te wassen is en fijn aanvoelt.

Waar kun je duurzaam beddengoed kopen?

Je kunt duurzaam beddengoed kopen bij verschillende on- en offline aanbieders. Denk bijvoorbeeld aan gespecialiseerde winkels, warenhuizen of bekende retailers. 

Bij het aanschaffen van duurzaam beddengoed is het belangrijk om te letten op certificeringen, zodat je zeker weet dat je een duurzaam product aanschaft.

Kies voor duurzaam beddengoed

Duurzaam beddengoed zorgt ervoor dat je beter slaapt en minimaliseert jouw ecologische voetafdruk. Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen als katoen, bamboe, linnen, hennep, tencel en modal. Elk materiaal heeft zijn unieke eigenschappen. Kies daarom voor het materiaal dat jij prettig vindt en bij je past. Dus, waar wacht je nog op? Gun jezelf een optimale nachtrust met duurzaam beddengoed.

Ben je op zoek naar meer duurzame producten? Op Thisjoan.nl vind je ook leuke merken voor duurzame yogamatten en herbruikbare lunchverpakkingen.

Onder welk materiaal slaap jij graag? Laat het weten in de comments!


Reacties

2 reacties op “Slaap beter en groener met duurzaam beddengoed”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *