Hoe ga je om met bouwafval? Dit kun je scheiden!

bouwafval scheiden

Ben je jouw huis aan het verbouwen? Dan is bouwafval scheiden belangrijk. Vaak belandt bouwafval op plekken waar het niet hoort, zoals bij het grofvuil. Dit is niet duurzaam en het kan zelfs schadelijk zijn voor het milieu. Wil je weten hoe je zelf duurzaam bouwafval kunt scheiden? In dit artikel vind je handige informatie en tips om aan de slag te gaan.

Wat is bouwafval?

Bouwafval verwijst naar de verschillende materialen die ontstaan tijdens bouw- en sloopactiviteiten. Onder bouwafval vallen bijvoorbeeld hout, kunststof, metaal, glas en gipsplaten.

Wat is het verschil tussen puin en bouwafval?

Tijdens een bouw- of sloopproject ontstaat er een hoop puin en bouwafval. Hoewel het praktisch is om al het afval op 1 hoop te gooien, is dit voor het milieu minder fijn. Puin en bouwafval zijn namelijk niet hetzelfde. Om je dit beter uit te leggen, vind je hieronder het verschil.

Puin

Puin verwijst naar brokstukken en restanten van steenachtige materialen. Hierbij moet je denken aan:

  • gebroken bakstenen;
  • betonblokken;
  • keramische tegels;
  • stenen.

Bouwafval

Bouwafval is een bredere term en verwijst naar verschillende soorten materialen. Onder bouwafval vallen bijvoorbeeld:

  • hout;
  • metaal;
  • glas;
  • plastic;
  • isolatiemateriaal;
  • gipsplaten.

Waarom is bouwafval scheiden belangrijk?

Het is belangrijk om bouwafval te scheiden, omdat dit duurzamer en beter voor het milieu is. De bouwindustrie, dus ook jouw projecten, draagt voor een groot deel bij aan de afvalhoop. Volgens GWW Totaal komt er jaarlijks 22,5 miljoen kilo bouwafval vrij. Door proactief in te zetten op het zo goed mogelijk scheiden van bouwafval, kan veel materiaal hergebruikt worden voor nieuwe doeleinden. Dit is niet alleen goedkoper, maar vermindert ook het energieverbruik om nieuwe materialen te maken.

Wat gebeurt er met bouwafval?

Bouwafval wordt gescheiden ingezameld, zodat de impact op het milieu tot een minimum beperkt wordt. Maar hoe werkt dat precies? Als eerst scheid jij of een bouwbedrijf bouwmaterialen. Vervolgens gaat het afval naar een recyclinglocatie. Op deze locatie haalt men grote stukken puin uit het afval, zodat het recycleproces efficiënter werkt. Na het verwijderen van de grotere stukken, wordt de rest van het afval verder gesorteerd. Hierdoor is de kans groter dat echt alle onderdelen van specifieke materialen worden hergebruikt.

Welk bouwafval kan gescheiden worden?

In veel gevallen is het mogelijk om bouwafval te scheiden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden en wat je ervan kunt maken.

  • Hout
    Houtafval kun je gebruiken voor het maken van nieuwe meubels.
  • Grond- en tuinafval
    Grond- en tuinafval wordt omgezet in compost, dat is voeding voor planten.
  • Dakgrind
    Dakgrind vindt zijn nieuwe doel in dakbedekking of verhardingsmateriaal.
  • Kunststof
    Recyclebaar kunststof kan opnieuw worden ingezet voor kunststof voorwerpen.
  • Metaal
    Gerecycled metaal is ideaal voor fiets- of auto-onderdelen.
  • Vlakglas
    Vlakglas kan worden ingezet voor deuren en ramen.
  • Textiel
    Van textiel worden nieuwe kledingstukken of (huis)accessoires gemaakt.
  • Schoon puin
    Schoon puin als beton vindt zijn weg in onder andere nieuwe betonplaten.
  • EPS-piepschuim
    EPS-piepschuim werkt ideaal als isolatiemateriaal voor huizen.

Wat is niet recycleerbaar bouwafval?

Helaas is het niet altijd mogelijk om bouwafval te scheiden. Bepaalde materialen als kalk, keramiek, asbest en chemisch afval vormen een uitdaging vanwege hun samenstelling. Sterker nog, materialen als asbest en chemisch afval zijn een bedreiging voor de gezondheid, en dienen op een speciale manier verwijderd en verwerkt te worden. In dit geval moet je een gespecialiseerd bedrijf inhuren om het materiaal op de juiste wijze weg te halen.

Tip: Weet je niet precies welk bouwafval wel en niet gescheiden mag worden? Neem voor de exacte regelgeving contact op met de gemeente waarin je woont.

Waar kun je bouwafval scheiden?

Je kunt bouwafval het best scheiden bij de bron zelf, namelijk op de bouwplaats. De meest effectieve manier is het huren van een bouwcontainer. Deze containers zijn bedoeld om bouwafval eenvoudig en milieuvriendelijk te verzamelen en te scheiden. Een container huren is ideaal als je grote afvalstukken hebt en geen vervoer hebt om het materiaal zelf weg te brengen. 

Daarnaast is het mogelijk om bouwafval naar de milieustraat van de gemeente te brengen. Op deze plek gooi je verschillende materialen in aparte containers. Het voordeel van een milieustraat is dat je direct kleine spullen kunt wegbrengen, zodat je geen troep in en rondom je huis hebt.

Hoe scheid je bouwafval?

Zoals je eerder hebt gelezen, is bouwafval scheiden belangrijk om materialen zo veel mogelijk te hergebruiken. Maar hoe scheid je bouwafval op een duurzame manier? Hieronder vind je een aantal handige tips.

1. Huur vooraf een bouwcontainer

Voordat je aan de slag gaat met je project, kun je het best een bouwcontainer huren. Een container biedt je niet alleen gemak, maar het is ook een essentiële stap in het efficiënt scheiden van bouwafval. Lees je vooraf in welke materialen er in de container mogen, en of je een vergunning van de gemeente nodig hebt om een container op of naast het erf mag plaatsen.

2. Lees je in

Het is slim om voorafgaand aan je project te weten welke materialen recyclebaar zijn. Dit legt de basis van efficiënt afval scheiden. Door namelijk alle materialen op 1 hoop door elkaar te gooien, maakt het lastig om achteraf alle materialen van elkaar te scheiden. Identificeer dus de materialen die in je project voorkomen en onderzoek hoe je elk soort materiaal zo goed mogelijk recyclet.

3. Sorteer afval direct

Door direct bouwafval te sorteren, zorg je ervoor dat materialen op de meest juiste wijze worden gescheiden. Verzamel glas bij glas, hout bij hout, et cetera. Houd er rekening mee dat je gevaarlijk materiaal als asbest, gasflessen en accu’s op de juiste manier apart sorteert en inlevert.

Let op: Bouwafval is geen grofvuil. Het wordt dus niet bij je thuis opgehaald.

4. Wees voorzichtig met slopen

Voorkom schade aan materialen door voorzichtig te slopen. De kans bestaat namelijk dat je ze kunt hergebruiken. Gebruik het zelf, geef het weg of verkoop het.

5. Label containers

Door containers te labelen met pictogrammen, teksten of kleuren, kun je bouwafval praktisch scheiden. Een labelsysteem maakt het voor alle betrokkenen gemakkelijker om de materialen in de juiste container te leggen. Kies bijvoorbeeld groen voor tuinafval, blauw voor metalen en rood voor chemisch afval.

6. Houd afval schoon

Het schoonhouden van afval maakt recyclen zo veel makkelijker. En daarmee bedoel ik niet een doekje over het afval halen. Ik bedoel ermee dat je echt alle materialen van onderdelen scheidt. Een glasplaat met houten randen in de glascontainer gooien, is dus niet recyclen. Dus scheid glas en hout, en verwijder spijkers en schroeven uit houten onderdelen voordat je de materialen in de container plaatst.

Scheid bouwafval op duurzame wijze

Hoewel binnenshuis het scheiden van afval een gangbare zaak is, realiseren veel mensen zich niet dat er tijdens een verbouwingsproject ook materialen gescheiden kunnen worden. Door bouwafval op de juiste manier te scheiden, creëer je een waardevolle kans om materialen te hergebruiken en de impact op het milieu te verminderen. Ik hoop dat de informatie en tips uit dit artikel je gaan helpen bij het opzetten van een duurzaam verbouwingsproject. Ben je op zoek naar meer tips om duurzaam om te gaan met je omgeving? Lees dan deze artikelen:

Heb jij nog tips om bouwafval te scheiden? Laat het weten in de comments!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *