10 tips voor gezonde en goedkope ei-vervangers

Vegan ei-vervangers

Hoe bak je een lekkere taart of cake zonder ei? Gewoon niet? You’ve got it wrong! Je kunt zelf ei vervangen met vegan alternatieven. Daarom geef ik je in dit artikel 10 tips om eieren te vervangen in baksels of gerechten. Zo kun je alsnog die ene lekkere taart bakken. Of als je ei nodig hebt, maar niet in huis hebt. En geloof me: ei-vervangers maken is supermakkelijk.

Wat zijn ei-vervangers?

Ei-vervangers zijn, zoals de vraag al doet vermoeden, alternatieven voor ei in baksels of gerechten. Ze zijn handig als je veganistisch eet of geen ei in huis hebt. Daarbij is het wel belangrijk dat je de juiste soort ei-vervanger kiest. Een banaan is bijvoorbeeld geen goede optie als je een quiche maakt. Tenzij je bananenquiche maakt ;).

10 ei-vervangers die helemaal vegan zijn

Gelukkig vind je tegenwoordig genoeg alternatieven voor ei op de markt, zoals Orgran No Egg. Maar je hoeft niet zo’n pak te kopen. Je kunt namelijk makkelijk zelf je gezonde én goedkopere ei-vervangers maken. Hieronder vind je een lijst van 10 vegan ei-vervangers voor zowel hartige als zoete gerechten.

1. Banaan

Banaan is een alleskunner. Vroeger vond ik bananen vreselijk, maar nu houd ik van deze fruitsoort. Ik gebruik geprakte banaan maar al te graag in zoete recepten, omdat het een fantastische ei-vervanger is. Zo gebruik ik banaan in gezonde repen.

Je vervangt 1 ei door 1/2 geprakte banaan.

2. Appelmoes

Met appelmoes sla je 2 vliegen in 1 klap. Appelmoes is namelijk een goede ei-vervanger én zorgt ervoor dat je baksel zoet wordt. Zo hoef je minder of geen suiker te gebruiken. Ik gebruik het liefst zelfgemaakte appelmoes, maar je kunt ook een potje kopen. Ga dan wel voor ongezoete appelmoes, want appelmoes heeft echt geen suiker nodig!

Je vervangt 1 ei door 3 eetlepels appelmoes.

3. Pindakaas

Ook pindakaas is een goede vervanger voor ei. Het maakt een baksel extra smeuïg en geeft een lekkere smaak. En zeg nou zelf: pindakaas is gewoon heel erg lekker!

1 ei kun je vervangen door 3 eetlepels pindakaas.

4. Lijnzaad-ei

Ooit gehoord van flax-egg? Het klinkt als een flexibel ei, maar dat is het niet. ‘Flax’ verwijst naar het Engelse woord voor lijnzaad: flax seed. Een flax-egg is dus een lijnzaad-ei. Je laat 1 eetlepel gebroken lijnzaad 15 minuten weken in 3 eetlepels warm water. De lijnzaad zal het water opnemen, waardoor er een gelei-achtige structuur ontstaat. En dat lijkt erg op de structuur van een ei. Een flax-egg kun je trouwens ook met chiazaad maken in dezelfde hoeveelheden.

Je vervangt 1 ei door 1 eetlepel gebroken lijnzaad en 3 eetlepels warm water. Deze laat je samen 15 minuten weken, tot er een gel-achtige substantie ontstaat.

5. Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is nog vrij onbekend in Nederland, maar kikkererwtenmeel is meel van gemalen kikkererwten. Kikkererwtenmeel is een ideale ei-vervanger voor hartige gerechten, zoals een quiche. Laat 3 eetlepels weken in 3 eetlepels water en vul je quiche met het mengsel.

Je kunt makkelijk zelf kikkererwtenmeel maken door gedroogde kikkererwten in een krachtige foodprocessor te laten malen. Trouwens, ik heb een heel lekker recept voor kikkererwtenpannenkoeken. Je moet dan wel het ei vervangen als je de pannenkoeken vegan wilt maken.

1 ei vervang je door 3 eetlepels kikkererwtenmeel en 3 eetlepels water.

6. Zijden tofu

Roerei op de zondagochtend? Dat kan met zijden tofu. Zijden tofu is zachter dan de ‘normale’ tofu die je in de supermarkt vindt bij de vegaburgers, etc. Zelf heb ik zijden tofu nog niet geprobeerd, maar ik denk dat ik dat binnenkort maar eens ga doen. Zijden tofu is ook geschikt als bindmiddel. Hiervoor klop je 3 eetlepels zijden tofu op.

Je vervangt 1 ei door 3 eetlepels zijden tofu. 

7. Bakpoeder

Je gelooft het of niet, maar bakpoeder hoort ook in het rijtje thuis van ei-vervangers. Ei maakt baksels luchtiger, maar bakpoeder ook. Wil je een super luchtige cake bakken? Voeg dan 1/2 theelepel extra bakpoeder toe, bovenop de hoeveelheid bakpoeder die in het recept wordt aangegeven. Pas wel op dat je niet té veel bakpoeder gebruikt. Baksels kunnen hierdoor namelijk naar bakpoeder gaan smaken.

1 ei vervang je door 1/2 extra bakpoeder.

8. Jam

Je zelfgebakken taart een glansje geven? Jam is jouw uitkomst! Smeer een laagje jam over het deeg nadat deze is afgekoeld. Ik raad je aan om een lichtkleurige jam te gebruiken, zoals abrikozenjam. Dan krijgt je baksel een mooi, glimmend laagje. Uiteraard kun je ook aardbeien- of bramenjam gebruiken.

Voor een glanslaagje vervang je ei door jam.

9. Zwart zout

Ken je zwart zout? Ik moest het even voor je opzoeken. Zwart zout heet ook wel kala namak. De naam zwart zout is een beetje misleidend, want de gemalen versie is gewoon roze. Zwart zout schijnt naar gekookt ei te smaken, en is dus een goede smaakmaker om de ei-smaak te vervangen. Tenzij je echt totaal niet van gekookt ei lust zoals ik ;).

Je vervangt de smaak van ei in gerechten door zwart zout toe te voegen.

10. Aquafaba

Ten slotte is aquafaba één van de nieuwste ei-vervangers. Aquafaba klinkt echt als een Harry Potter-spreuk, maar het is het vochtwater van kikkererwten. Aquafaba is een nieuwe ontdekking en superhip! Je maakt met opgeklopte kikkererwtenwater bijvoorbeeld schuimpjes of spatelt het door pannenkoekenbeslag. Ik adviseer je wel om te zoeken naar een pot of blik ongezouten kikkererwten. Ik heb namelijk een keer schuimpjes gemaakt met gezouten aquafaba en dat was geen succes ;).

Voor luchtige schuim vervang je ei door het vocht van een pot of blik kikkererwten.

Ontdek meer vegan vervangers

Goed gedaan! Nu weet je hoe je ei kunt vervangen. Wil jij meer weten over vegan alternatieven voor melk, honing en boter? Lees dan:

Wat voor ei-vervangers ken jij?


Reacties

2 reacties op “10 tips voor gezonde en goedkope ei-vervangers”

  1. Kala namak moet ik nog steeds in huis halen! Handig lijstje, thanks. :-)

    1. Fijn dat je het handig lijstje vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *