Abrikozenrepen met amandelen en rozemarijn

Tussendoortjes: altijd fijn om genoeg energie te krijgen. Die extra energie krijg je zeker van deze abrikozenrepen met amandelen en rozemarijn! Ideaal als je na werk gaat sporten, of een studiedag voor de boeg hebt. Wat deze repen zo speciaal maakt? Rozemarijn. In dit artikel vind je het vegan recept, en lees je waar rozemarijn vandaan komt.

Goed voor je geheugen en humeur

Dus rozemarijn maakt deze abrikozenrepen speciaal. Waarom? Rozemarijn is goed voor je geheugen én humeur. Wel zo fijn als je een lange dag hebt. Waar rozemarijn nog meer goed voor is, vertel ik je zo. Eerst lees je over de geschiedenis van rozemarijn.

Geschiedenis van rozemarijn

Rozemarijn is een struik, afkomstig uit het kustgebied van de Middelandse zee. De botanische naam Rosmarinus betekent ‘dauw der zee’. Deze naam verwijst naar waar rozemarijn oorspronkelijk groeide: de rotsen aan de kust.

Rozemarijn in de Oudheid

Rozemarijn is al bekend sinds de Oudheid. Bij de Egyptenaren was het kruid heilig. En bij de Grieken en Romeinen stond rozemarijn symbool voor liefde, vriendschap en trouw. Rozemarijn was niet alleen voor vrolijke dingen. Het kruid werd namelijk ook in verband gebracht met de dood. Zo werd rozemarijn vaak gebruikt tijdens het offeren van dieren. Ten slotte was het kruid in de Middeleeuwen in de keuken te vinden als ingrediënt of als sierplantje.

Rozemarijn als geneeskruid

Zo rond de Renaissance-tijd werd rozemarijn gezien als geneeskruid. Nicola Graimes benoemt in haar boek De natuurlijke keuken dat rozemarijn de bloedsomloop stimuleert en hoofdpijn en ademhalingsklachten vermindert. Daarnaast heb ik ooit gelezen dat rozemarijn goed voor je humeur en geheugen is. Rozemarijn is dus een veelzijdig kruid!

Abrikozenrepen voor de nodige energie

Deze abrikozenrepen met amandelen en rozemarijn eet ik graag als ik moe ben, maar veel te doen heb. Ik grijp veel liever naar een reep chocolade hoor, maar in zo’n periode is het zóóó belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Deze repen geven me extra ijzer dankzij de abrikozen. Ook helpen ze me om die vier-uur-middagdip te doorstaan.

Ik had nooit verwacht dat rozemarijn lekker zou zijn in een zoet recept. Rozemarijn gebruik ik namelijk wanneer ik aardappels uit de oven maak. Ik was dus aangenaam verrast.

Recept voor abrikozenrepen met amandelen en rozemarijn

Voor 12 repen
Bereidingstijd: 25 minuten + 1 uur
Nodig: kom, bakpapier en lepel

Ingrediënten

 • 80 gram rozijnen
 • 90 gram gedroogde abrikozen
 • 76 gram amandelen met vlies
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 1/2 banaan
 • 1 theelepel psylliumvezels
 • 1 eetlepel ahornsiroop (+ meer als je van zoet houdt)
 • 2 theelepels gesmolten kokosolie
 • snufje gedroogde rozemarijn

Bereidingswijze

 1. Week de rozijnen 15 minuten in heet water.
 2. Snijd ondertussen de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
 3. Hak daarna de amandelen en zonnebloempitten fijn.
 4. Prak 1/2 banaan met een vork in een kom.
 5. Voeg vervolgens de rozijnen, gedroogde abrikozen, amandelen, zonnebloempitten, psylliumvezels, ahornsiroop, kokosolie en rozemarijn bij de banaan toe. Meng alle ingrediënten door elkaar.
 6. Maak van het bakpapier een prop en maak het nat onder de kraan.
 7. Spreid het bakpapier weer uit en stort de ingrediënten op het papier.
 8. Maak met een natte lepel een vierkante plak van ongeveer 1,5 centimeter dikte.
 9. Laat de plak 60 minuten in de vriezer hard worden.
 10. Snijd ten slotte de abrikozenrepen met amandelen en rozemarijn in twaalf repen.
 11. Bewaar in de vriezer.

Waar gebruik jij rozemarijn voor?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *