Recept: gezonde Snickers met pure chocolade

Gezonde snickers recept

Je kent het wel: zo’n Celebrationsverpakking waarvan je de Snickers als één van de laatste opeet. Naja, ik ten minste vroeger dan, omdat ik ze het minst lekker vond. Toch wilde ik deze repen namaken, omdat ik op internet veelbelovende plaatjes tegenkwam. En het is gelukt! Deze vegan en gezonde Snickers zijn zelfs veel lekkerder dan de echte. In dit artikel vind je het recept, en vertel ik je meer over de geschiedenis van deze populaire reep.

Wat is een Snickers?

Snickers is een populaire candybar, bestaande uit melkchocolade, nougat, karamel en geroosterde pinda’s (Abdency, 2018). De repen zijn groot, heel klein, of zelfs omhuld met witte chocolade.

Geschiedenis van Snickers

De geschiedenis van Snickers begint in 1935. In dat jaar werd de snackreep geïntroduceerd door de familie Mars. Ik bedoel niet de planeet, maar de familie Frank en Ethel Mars die ook Marsrepen, Maltesers en M&M’s uitvonden.

Genoemd naar een racepaard

Hoe kwam de familie Mars op het idee om de reep Snickers te noemen? Het favoriete racepaard van Ethel heette zo. (History of Things, 2009). Maar niet in elk land kreeg de energiereep dezelfde naam. In Groot-Brittannië en Ierland was hij namelijk bekend als Marathon. De rede hiervoor was, omdat het racepaard werd geassocieerd met atleten en omdat de reep veel calorieën bevat (History of Things, 2009). Ideaal om de marathon te lopen dus.

Snickers gezonder maken

Je vraagt je wellicht af hoe je Snickers gezonder kunt maken. Met wat creativiteit is het supermakkelijk om ingrediënten te vervangen. De melkchocolade bijvoorbeeld, vervang je door pure chocolade en de karamel door dadels. Daarnaast kun je de geroosterde pinda’s eventueel vervangen door au naturel pinda’s, of ze zelf roosteren. De nougat is echter wat lastiger om gezonder te maken. Daarom heb ik de nougat uit dit recept gehaald om het voor jou makkelijker te maken. :) Ben jij er klaar voor?

PS Heb je wat pure chocolade van dit recept over? Dan kun je er ook nog heerlijke chocoladebrokken mee maken!

Recept voor gezonde Snickers met pure chocolade

Voor 1 hele bak
Bereidingstijd: 30 minuten + 5 uur wachten
Nodig: foodprocessor, silliconen ijsvormpjes, 2 hittebestendige bakjes en bakpapier.

Ingrediënten

 • 2/3 kopje zachte dadels zonder pit
 • 2/3 kopje gebrande pinda’s zonder vlies
 • 1/2 theelepel kaneel
 • snufje zout
 • optioneel: vanille extract
 • 1/2 eetlepel water
 • pure chocolade (minstens 86%)

Bereidingswijze

 1. Hak de dadels in kleinere stukken.
 2. Stop daarna de dadels samen met de gebrande pinda’s, kaneel, zout en eventueel het vanille extract in de foodprocessor.
 3. Maal vervolgens de ingrediënten tot een smeuïg en kleverig geheel. Het is niet erg als er wat grotere stukken in blijven zitten.
 4. Geen kleverig geheel? Voeg dan 1/2 eetlepel water toe om het te laten plakken.
 5. Vul dan silliconen ijsvormpjes met de vulling en laat ze een middagje in de vriezer hard worden.
 6. Smelt vervolgens de pure chocolade au-bain-marie. Dat kan op het vuur, maar ook door een bakje in een bakje met heet water te zetten.
 7. Leg alvast een bakpapiertje klaar. Haal de vulling uit de ijsvormpjes en doop ze in de pure chocolade. Leg ze voorzichtig op het bakpapier om uit te harden.
 8. Eet ten slote de Snickers meteen op of bewaar ze in een afgesloten bakje in de vriezer.

Hoe maak jij een recept gezonder?


Reacties

2 reacties op “Recept: gezonde Snickers met pure chocolade”

 1. Wat een heerlijk recept! Die ga ik zeker proberen te maken. Ik ben Chronisch ziek en probeer daarom heel goed op mijn voeding te letten dus dit recept (waar bijna geen suiker in zit) komt zeker van pas!
  Liefs,
  Yousra Yasmine

  1. Hoi Yousra,

   Wat fijn om te horen dat je dit recept leuk vindt! Ik hoop dat je ze erg lekker gaat vinden. Sterkte!

   Liefs,

   Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *