Recept: Pure chocoladebrokken met superfoods

Pure chocoladebrokken maken

Noem iets wat je elke dag eet. Havermout of brood? Misschien, maar ik heb het over chocolade! Cho-co-la-de. Een guilty pleasure die ik maar al te graag eet. Nu ik wel zo’n beetje alle soorten en merken ken, had ik het idee om maar weer eens mijn eigen chocoladereep in elkaar te knutselen. Daarom haalde ik een recept uit de oude doos: deze zelfgemaakte pure chocoladebrokken met superfoods.

Wanneer je bij de Appie voor het chocoladeschap staat, weet je niet meer waar je moet kijken. Zo veel soorten! Chocoladerepen zijn dus niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar waar begon het eigenlijk?

De geschiedenis van chocolade

In 1728 stond de eerste chocoladefabriek in Groot-Britannië. Niet veel later volgden Frankrijk en Duitsland. Zwitserland kwam pas in het jaar 1819 met haar eigen fabriek. Hoe zit het dan met Nederland? Je zult het niet geloven maar het was de Hertog van Alva die chocolade in Nederland introduceerde. Dat was toch die vent uit de Tachtigjarige oorlog? Klopt. In 1813 ging cacaofabriek Blooker chocolade produceren. Dit was nog niet de chocolade die je nu kent. In 1828 ontdekte de Nederlandse Casparus hoe cacaoboter uit chocolade kon worden gehaald. En zo ontstond de techniek om chocoladerepen te maken. Best leuk om te weten, vind je niet?

Deze zelfgemaakte pure chocoladebrokken met superfoods is zo ontzettend eenvoudig te maken, dat je het zelfs de kids kan laten doen. Het enige wat je nodig hebt, is een chocoladereep en wat superfoods naar keuze. Je hoeft namelijk niet alle ingrediënten van dit recept in huis te halen. Gebruik gewoon wat je in huis hebt of lekker vindt!

Het eindresultaat is heel leuk: een mooie en luxueuze reep! Je kunt het bijvoorbeeld als origineel cadeau geven of gewoon zelf opeten onder het genot van een kop thee. Mijn voorkeur gaat uit naar het laatste ;).

Recept voor pure chocoladebrokken

Voor veel chocoladebrokken
Bereidingstijd: 20 minuten + 2 uur
Nodig: pan, vuurvast kommetje, bakpapier en een groot, plat bord

Ingrediënten

 • 125 gram pure chocolade (85% pure chocolade Aldi)
 • 1 handje pecannoten
 • 1 eetlepel cacao nibs
 • 2 eetlepels gepofte quinoa, rijst of maïs
 • 1 theelepel hennepzaad
 • 1 handje rozijnen
 • Snufje kaneel
 • Snufje macapoeder
 • Snufje zeezout

Bereidingswijze

 1. Knip het bakpapier in de vorm van het bord en leg het papier op het bord.
 2. Smelt de chocolade au-bain-marie door een pannetje met water te vullen, op laag vuur te zetten en daarboven een vuurvast bakje met chocolade te plaatsen.
 3. Hak ondertussen de pecannoten in stukken.
 4. Verdeel de pecannoten, gepofte quinoa/rijst/maïs, hennepzaad, rozijnen, kaneel, macapoeder en zeezout over het bakpapier.
 5. Schenk de gesmolten chocolade voorzichtig over de superfoods, zodat de chocolade alle ingrediënten bedekt.
 6. Zet het bord minstens twee uur in de koelkast om de chocolade hard te laten worden.
 7. Breek de chocolade in stukken, zodat er zelfgemaakte pure chocoladebrokken met superfoods ontstaan.
 8. Bewaar in een afgesloten trommel.

Eet je liever melk, puur of witte chocolade?


Reacties

2 reacties op “Recept: Pure chocoladebrokken met superfoods”

 1. Wow dat ziet er écht heel lekker uit! Hmmm, ik krijg gelijk zin om te koken. Gelukkig is het bijna weekend :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *