7 vegan alternatieven voor boter

Vegan gezonde botervervangers banaan, olijfolie, hummus

Vegan botervervangers zijn heel handig. Wanneer een recept (room)boter bevat, kun je deze gebruiken als vervanging! Niet alleen voor baksels, maar ook voor op brood. En om zelfs lekkere aardappeltjes in te bakken. In dit artikel vind je 7 gezonde botervervangers die jouw leven een stukje makkelijker maken!

Is boter vegan?

Boter is niet vegan. Boter wordt namelijk gemaakt van melk. Dit is vaak koemelk, maar er wordt ook boter gemaakt van geitenmelk.

Hoe wordt boter gemaakt?

Boter maak je door het vet en het vocht van melk van elkaar te scheiden. Hierdoor ontstaat er room die wordt ‘gekarnd’. Dat wil zeggen dat er nog meer vocht uit de room wordt geslagen, zodat er karnemelk en, na een verwerkingsproces, boter ontstaat.

7 gezonde botervervangers die helemaal vegan zijn

Anno nu bestaan er genoeg alternatieven voor boter die helemaal plantaardig zijn. En je gebruikt ze vaker dan je denkt! Hieronder vind je 7 vegan botervervangers die kunt kunt gebruiken om te bakken of om op je brood te smeren.

1. Margarine

Niemand zit op een droge boterham te wachten. Dan is een bammetje met margarine de uitkomst. Wist je dat de soldaten van Napoleon margarine tijdens veldtochten meenamen, omdat boter supersnel bedierf? Margarine wordt daarom zelfs kunstboter genoemd. Best een vieze benaming als je erover nadenkt!

Favoriete margarine: Naturli

Toch zorgt margarine ervoor dat je broodje geen droge hap is. Mijn favoriete margarine is Naturli die je bij de Jumbo koopt. Deze bevat biologische koolzaadolie, kokosolie, shea en amandel. De margarine van Naturli is één van de gezondere margarines en smaakt ook heel lekker, een beetje zoutig. Je kunt ‘m zelfs gebruiken om mee te bakken!

2. Kokosolie

Ook kokosolie is een goede plantaardige vervanger voor boter. Dankzij het hoge rookpunt van 177°C (ongeraffineerd) en 232°C (geraffineerd) kun je met kokosolie frituren, braden en zelfs bakken. Of gewoon als boter op je boterham gebruiken.

Lekker kokossmaakje

Ongeraffineerde kokosolie heeft een lekker kokossmaakje, wat goed combineert met zoet broodbeleg. Probeer maar eens kokosolie met pindakaas en jam. Dan begrijp je wat ik bedoel.

3. Hummus

Ben je dol op hummus? Goed nieuws! Dit goedje is namelijk een lekkere én gezonde vegan vervanger voor boter. Niet zozeer om de voedingswaarde, maar door de smeuïge structuur. Snoeptomaatjes en wat kruiden erbij: zo wordt het een feestje om je broodje te eten!

Wil je zelf hummus maken? Met dit recept heb je binnen no-time je eigen hummus.

4. Banaan

Bananen zijn perfecte ei-vervangers, maar ze kunnen ook heel goed boter vervangen! Dankzij de zoete smaak zijn bananen geschikt voor in zoete baksels. Hoe? Prak een banaan met een vork en gebruik dit in plaats van boter in bijvoorbeeld spelt bananenbrood. Je kunt trouwens ook banaan prakken in de foodprocessor.

5. Olijfolie

Sowieso dat je wekelijks olijfolie gebruikt. Maar wist je ook dat olijfolie boter kan vervangen? Logisch Lys, omdat je er in kunt bakken. Maar olijfolie werkt ook goed om bijvoorbeeld muffins mee te maken. Dankzij olijfolie krijgen muffins die lekkere smeuïge structuur. Olijfolie vervang je gewoon 1 op 1 met boter. Dus gebruik dezelfde hoeveelheden in een recept.

6. Appelmoes

Ook appelmoes is een goed, veganistisch alternatief voor boter. Ik raad je wel aan om appelmoes alleen voor zoete gerechten te gebruiken. Tenzij jij een heel lekker hartig recept weet met appelmoes, laat het me dan weten!

Zelfgemaakte appelmoes

Zelf gebruik ik zelfgemaakte appelmoes. Je kunt ook appelmoes in de winkel kopen, maar neem dan wel die zonder suiker. Appelmoes heeft namelijk geen suiker nodig!

7. Tahin

Ten slotte is tahin ook één van mijn favoriete botervervangers voor op brood. Heb je wel eens tahin met geprakte banaan op een broodje geprobeerd? Superlekker! Dan mis je de boter niet eens! Je kunt tahin ook gebruiken voor koekjes en in taart. Let wel op: Tahin heeft een uitgesproken smaak, dus je moet er echt van houden.

Zelf vegan boter maken

Je gelooft het of niet, maar je kunt zelfs je eigen veganistische alternatief voor boter maken. Ik kwam dit recept van Forks and Beans tegen. Deze boter ziet eruit als ‘echte’!

Meer handige vegan vervangers

Nu je bovenstaande vervangers voor boter kent, wil je vast ook weten hoe je melk, honing en ei vervangt. Check daarvoor deze artikelen:

Welke vegan botervervangers gebruik jij?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *