Home » Recept: Zelf hummus maken (hoemoes)

Recept: Zelf hummus maken (hoemoes)

Zelf hummus maken

Hummus is een van de populairste spreads in de vegetarische keuken. Het van kikkererwten gemaakte goedje combineert perfect met groente, brood of falafel. Bovendien is hummus eenvoudig zelf te maken. Daarom vind je in dit artikel een recept om zelf hummus te maken.

Wat is hummus?

Hummus, ook bekend als humus, homus of hoemoes, is een spread. Deze spread is gemaakt van gemalen kikkererwten, tahin, citroensap, knoflook en olie.

Uitgelegd: tahin is een andere benaming voor sesampasta, een soort van pindakaas alleen dan gemaakt van gemalen sesamzaad.

Waar komt hummus vandaan?

Hummus komt uit het Midden-Oosten. Waar precies, daar zijn de meningen over verdeeld. De een zegt dat hummus zijn oorsprong vindt in Israël, de ander zegt Libanon of Egypte. Kortom, de exacte locatie is niet aan te wijzen.

Toch kan worden gezegd dat hummus afkomstig is uit de regio waar nu Israël, Palestina en Jordanië liggen. Het maakt ook eigenlijk niet uit wie de uitvinder van hummus is, de mens heeft het bedacht en dat is belangrijk genoeg.

Is hummus gezond?

Over het algemeen kun je zeggen dat hummus gezond is. Het hoofdingrediënt is namelijk kikkererwten. Kikkererwten zijn peulvruchten en rijk aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. 

Maar let op: bij veel kant-en-klare hummus wordt veel olie en andere smaakversterkers toegevoegd. Koop je hummus in de supermarkt? Bekijk dan altijd de ingrediënten en de hoeveelheid olie die erin zit.

Hoe maak je hummus?

Hummus maak je door kikkererwten, tahin, citroensap, knoflook, olie en kruiden door elkaar te mixen. Dit kan met een foodprocessor of een sterke staafmixer. Daarna kun je eventueel wat olie over de hummus schenken om een uitgedroogde laag te voorkomen.

Humus of hummus?

Het woord ‘hummus’ kom je in meerdere varianten tegen. Eerder in het artikel gaf ik al aan dat hummus bekend is onder humus, homus of hoemoes. Ook het woord ‘choemoes’ verwijst naar de kikkererwtenpasta. Maar wat is nu de juiste benaming? Volgens Mieke Winnubst schrijft Het Groene Boekje (de woordenlijst van de Nederlandse taal) ‘hummus’. Het woord ‘humus’ is zelfs iets heel anders, namelijk teelaarde.

Hummus recept

Ik koop 9 van de 10 keer kant-en-klare hummus in de supermarkt. Grofweg omdat ik te weinig tijd heb. Toch maak ik hummus af en toe zelf als avondeten met brood. Het onderstaande recept is eenvoudig, waardoor je in no-time hummus zelf kunt maken. Laten we beginnen!

Tip: Houd je van pittig? Voeg dan wat chilipoeder toe aan de hummus.

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram kikkererwten uit blik
  • 1 ½ theelepel komijnpoeder
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 eetlepel olie, bijvoorbeeld olijfolie
  • citroensap
  • zout en peper
  • scheutje water

Bereidingswijze

  1. Snijd de knoflook fijn.
  2. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze in een vergiet af onder het water.
  3. Mix alle ingrediënten in een foodproccesor of gebruik een staafmixer.
  4. Maal de ingrediënten tot een smeuïg en glad geheel. Is de hummus te dik? Voeg wat meer water toe.
  5. Voeg meer kruiden naar smaak toe.
  6. Serveer direct of bewaar in een afgesloten bak in de koelkast.

Meer vegan beleg

Vond je dit recept geslaagd? Probeer dan eens van mijn andere vegan belegrecepten. Bijvoorbeeld:

Maak jij weleens je eigen hummus? Ik ben benieuwd wat je van het recept vindt!

Liefs,

Lysanne

Interessant? Deel het artikel!

2 gedachten over “Recept: Zelf hummus maken (hoemoes)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + 16 =

Scroll naar boven