Honing vervangen doe je met deze 7 vegan alternatieven

Honing vervangen

Honing vervangen in een recept kan lastig zijn. Je kunt het namelijk niet gewoon weglaten, omdat het gerecht dan anders smaakt en een andere structuur krijgt. Fijn, daar gaat je idee om een recept te veganizen. Wacht even, er bestaan namelijk wél lekkere alternatieven om honing te vervangen! Deze 7 vegan zijn de oplossing.

1. Old school keukenstroop

Je oma of moeder had/heeft het vast in het keukenkastje staan: keukenstroop van De Zeeuwse Boerin. Het schijnt zelfs de beroemdste keukenstroop van Zeeland te zijn. Daar mogen ze best trots op zijn, want het is een goede vervanger voor honing. Smeer het bijvoorbeeld op je pannenkoek. Of gebruik het gewoon in een recept.

Minst gezond

Keukenstroop is wel de minst ‘gezonde’ van deze lijst met vegan honingvervangers. Dus gebruik ‘m met mate. Maar dat geldt eigenlijk voor deze hele lijst.

Keukenstroop kopen

Keukenstroop koop je gewoon in de supermarkt. Meestal vind je De Zeeuwse Boerin in het schap, maar daar staat hoogstwaarschijnlijk ook Van Gilse tussen. Dit merk biedt het aan onder de naam ‘schenkstroop’.

2. Agavesiroop

Honing vervangen kan ook door agavesiroop. Dit wordt gewonnen uit de agaveplant, een tropische plant die lijkt op een aloë vera alleen dan groter. Agavesiroop bevat een klein beetje vitamine C en B6.

1,5 keer zoeter dan suiker

Agavesiroop is ongeveer 1,5 keer zoeter dan gewone suiker, zodat je er minder van nodig hebt. Daarnaast bestaat de siroop voornamelijk uit fructose. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel. Ik heb zelf nog nooit agavesiroop geproefd, dus ik kan je helaas niet vertellen waar het naar smaakt. Jij wel? Laat het in de comments weten wat je ervan vindt!

Agavesiroop kopen

Agavesiroop is makkelijk verkrijgbaar. Je kunt het bijvoorbeeld bij de Albert Heijn of Jumbo kopen van het merk BioToday, Melvita en Zonnatura. Deze 3 merken zijn biologisch en de prijsklasse is hetzelfde als honing. Dus daar zou je het niet voor moeten laten liggen. ;)

3. Dadelstroop

Dadelstroop is een van mijn favoriete vegan alternatieven om honing te vervangen. Het leuke is dat je het gemakkelijk zelf kunt maken. Je mixt wat dadels met water en dikt het in een pannetje in. Natuurlijk heb je ook de optie om een potje in de winkel te halen.

De voordelen van dadelstroop

Dadelstroop heeft zo zijn voordelen. Doordat dadelstroop mierzoet is, hoef je minder te gebruiken in een recept. Lees: Suikerreductie! Ook is de stroop minder dik dan honing, waardoor je het makkelijker door andere ingrediënten mengt. En mooi meegenomen: dadelstroop bevat wat vezels en kalium. 

Dadelstroop kopen

Vroeger kocht je dadelstroop in de natuurwinkel. Maar tegenwoordig vind je het ook in de supermarkt. Ik heb nu de dadelstroop van de AH in de la liggen. Deze zit in een glazen pot, waardoor je geen plastic hoeft te kopen! En de pot gebruik je weer om bijvoorbeeld zaadjes in te doen.

4. Banaan

Wil je honing vervangen door banaan? Dan is dit de beste keuze! Deze fruitsoort bevat namelijk vitamine c, magnesium, vezels en kalium. Zelf gebruik in banaan maar al te graag voor baksels. Ik ben namelijk geen hele erge zoetekauw.

Goede vervanger, maar baksel wel compacter

Banaan heeft niet dezelfde ’taaie’ structuur als honing, waardoor je baksels compacter zijn. Maar je kunt banaan wel gebruiken om iets zoet te maken, zoals bananenpannenkoeken!

Kanttekening: Het is niet altijd zo dat baksel compact worden als je banaan gebruikt in plaats van honing. Deze gezonde vegan taaitaai die ik maakte, heeft bijna dezelfde structuur gekregen als de ‘echte’.

Waar vind je bananen?

Het is easy peasy om bananen te vinden. Je zoekt gewoon bij de groente- en fruitafdeling in de supermarkt, markt of biowinkel en je vindt ze meteen!

5. Diksap

Diksap, is dat niet een zoet drankje wat kindjes altijd krijgen? Klopt als een bus! Maar diksap is ook erg geschikt als vegan honingvervanger.

Ingedikt fruit

Diksap is niets anders dan ingedikt fruit. Door het koken verdampt het water in het fruit en ontstaat er een dikke, zoete substantie. Hierdoor bevat diksap alleen natuurlijke suikers uit fruit.

Diksap is geschikt als limonade, maar je kunt er ook pannenkoeken met garneren. Of je gebruikt het in een recept. Voor deze heerlijke osawacake bijvoorbeeld.

Diksap kopen

Diksap is vrijwel overal verkrijgbaar. Kun je het niet vinden in het limonadeschap. Kijk eens bij de babyvoeding. Gegarandeerd dat je een fles kunt vinden! En nee, diksap is niet alleen voor baby’s!

6. Ahornsiroop

Honing vervangen door ahornsiroop is zeker een goed idee. Waarom? Omdat je echt wat mist als je dit niet eerder hebt geproefd! Ahornsiroop is namelijk dé lekkerste zoetmaker uit deze lijst (vind ik). Bovendien bevat de siroop redelijk wat calcium en kalium. Ik zeg een win-winsituatie.

Vloeibaar suiker uit een boom

Je zult het niet snel geloven, maar ahornsiroop komt uit een boom. Uit een esdoorn wel te verstaan. In de winter slaat deze boom suiker op in de wortels. Vervolgens komt het sap in het voorjaar naar boven. Wanneer je dit sap indikt, krijg je de heerlijke karamelachtige smaak van ahornsiroop.

A- en C-graad

Die karamelachtige smaak hangt af van het seizoen. Ahornsiroop met een C-graad smaakt veel sterker dan een A-graad. Je kunt het verschil ook zien in de kleur. A is licht en C is donker.

Ahornsiroop kopen

Ahornsiroop komt oorspronkelijk uit Canada en de VS, maar tegenwoordig kun je het vrijwel overal kopen. Zelfs de Aldi heeft het af en toe in het assortiment.

7. No bee honee

Honing vervangen door honing? Hoe dan?! Nou thanks to BioToday is er een vegan honing op de markt gekomen. Deze ‘No bee honee’ heeft volgens BioToday dezelfde smaak, structuur en geur als echte honing. Klinkt veelbelovend, vind je niet?

Stroop van cassave

Nu vraag jij je vast af waar deze vegan honing van is gemaakt. De ingrediënten zijn tapiocastroop, appelsapconcentraat en citroensap. Simpelgezegd is No bee honee voor het grootste gedeelte gemaakt van cassave. Ja, die wortel waar ook cassave kroepoek van wordt gemaakt.

No bee honee kopen

Helaas kan ik je niet vertellen waar No bee honee naar smaakt. Ik houd niet van honing, dus ik durfde de poging niet te wagen om het te proberen. Ben je zelf nieuwsgierig? Je kunt een potje kopen bij de Albert Heijn.

Meer vegan vervangers

Ben je op zoek naar meer vegan alternatieven? Check dan:

Welke honingvervanger gebruik jij?


Reacties

4 reacties op “Honing vervangen doe je met deze 7 vegan alternatieven”

 1. Ik heb een vraagje. Als ik 80 ml honing wil vervangen door stroop, blijft dan de hoeveelheid ook 80 ml, of moet ik dan juist meer of minder gebruiken van de stroop?

  1. Hoi Mel,

   Dankjewel voor je vraag! Ga je keukenstroop gebruiken? Dan kun je het een-op-een overnemen. Ik denk dat keukenstroop wat sterker qua smaak is dan honing, dus je kunt misschien wel wat minder gebruiken. Rijststroop is bijvoorbeeld veel minder zoet, dus hiervan moet je meer gebruiken om dezelfde zoetheid als honing te behouden.

   Ik hoop dat ik je vraag zo heb beantwoord!

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Ahh, esdoornsiroop is zooo ongelooflijk lekker! Onweerstaanbaar bij American pancakes met blauwe bessen! ?

  1. Ohh ja! Dat is echt heel lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *