(Kamer)planten water geven: 7 tips voor beginners

planten water geven

Je (kamer)planten water geven, lijkt een vanzelfsprekende klus. Er kan echter veel misgaan als je niet op de juiste manier water geeft. Wil je jouw groene vrienden de beste zorg geven? In dit artikel vind je handige informatie en 7 tips om water te geven aan je (kamer)planten.

Waarom planten water geven?

Water is een essentieel onderdeel als je planten houdt. Planten hebben namelijk water nodig om te leven en te groeien. Water helpt bijvoorbeeld om voedingsstoffen vanaf de wortels naar de rest van de plant te vervoeren.

Krijgt een plant te weinig water? Dan gaat hij slap hangen. Heeft de plant juist te veel water gekregen? Dan krijgt hij wortelrot. Geloof me, beide gevallen komen vaker voor dan je denkt.

Hoe vaak planten water geven?

Hoe vaak je water moet geven aan een plant hangt af van diverse factoren. Bijvoorbeeld:

  • het type plant;
  • het seizoen;
  • de grootte van de plantenpot;
  • de omgeving;
  • de luchtvochtigheid.

Ik kan dus niet 1 antwoord geven, maar vaak voldoet 1 keer per week in de zomer en 1 keer per 2 weken in de winter. De aarde van een cactus mag bijvoorbeeld geheel uitdrogen, maar bij een tropische plant moet de aarde juist lichtvochtig blijven. Wil je precies weten hoeveel water je plant nodig hebt? Check deze pagina van Plansome.

Hoe weet je of een plant water nodig heeft?

Je kunt op verschillende manieren erachter komen of een plant water nodig heeft. Bijvoorbeeld:

  1. Controleer de grond. Ik gebruik hiervoor een vochtmeter. Is de grond droog?
  2. Check de bladeren. Hangen de bladeren slap? (Verwar hangende bladeren niet met planten die te veel water hebben gehad. Ze laten hun blad dan ook hangen.)
  3. Bekijk de bladkleur. Zijn de randen van het blad bruin?
  4. Weeg de pot. Is de pot lichter dan normaal?

Kun je een plant te veel water geven?

Ja, je kunt een plant te veel water geven. Zeker in de winter is dit de nummer 1 doodsoorzaak van planten. Geef je een plant te veel water? Dan leidt dit tot wortelrot of schimmel. Heb je een plant die te veel water heeft gehad? Geef geen water meer totdat de aarde is opgedroogd en geef de volgende keer minder water.

Wat gebeurt er als je een plant te weinig water geeft?

In de zomer kan het tegenovergestelde gebeuren: planten met weinig water. Heeft je plant te weinig water gehad? Dan droogt hij uit en gaat hij dood. Ontdek je de droge plant op tijd? Dan is er nog niet veel aan de hand. Geef de plant kleine scheutjes water en na een paar uur staat hij weer rechtop.

Hoe weet je of je een plant te veel of te weinig water geeft?

Je kunt aan een plant zien of hij te veel of te weinig water heeft gehad. Hieronder heb ik de symptomen voor je opgesomd.

Zo herken je een plant die te veel water heeft gehad

  • gele bladeren
  • hangende bladeren
  • (gele) schimmel op de aarde
  • meeldauw op het blad
  • stank rondom de plant
  • snotterige, bruine wortels
  • natte aarde

Zo herken je een plant die te weinig water heeft gehad

  • bruine bladeren of bruine randen
  • hangende bladeren
  • krimp
  • kurkdroge aarde met 1 cm afstand van de rand

Wanneer planten water geven?

Je kunt het best planten aan het begin van de ochtend of aan het eind van de avond water geven. Zeker in de zomer is dit belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat het water minder snel verdampt, zodat de plant dit optimaal kan opnemen. Bovendien is het niet verstandig om een plant water te geven in de zon. De kans bestaat dat het water op de bladeren ervoor zorgt dat de plant verbrandt. Of de plant krijgt een shock van het koude water, waardoor bladeren kunnen afvallen.

Wil je geen omkijken hebben naar het water geven? Kijk dan of planten op water iets voor je is.

Hoe geef je je planten water als je op vakantie bent?

Dit is altijd een belangrijke vraag. Hoe kun je planten water geven tijdens de vakantie? Er zijn meerdere manieren om je planten alsnog van water te voorzien.

  1. Zet een waterdruppelaar in de pot.
  2. Je kunt planten water geven met een draadje. Hang draadjes in een emmer met water en verbind deze met de aarde van de plant.
  3. Geef voldoende water voordat je weggaat, maar overdrijf niet.
  4. Doe de gordijnen dichter, zodat de planten niet in de zon staan.
  5. Vraag vrienden, familie of kennissen om de planten water te geven.

Hoe kun je het best planten water geven?

Jij wilt natuurlijk weten: hoe kun je het best water geven aan planten. Hieronder vind je 7 handige tips. Ze zijn ook geschikt voor beginners!

1. Controleer de aarde

De eerste stap is: controleer de aarde. Dit kun je eenvoudig doen door je vinger in de pot te steken en te voelen of de aarde nat is. Een nauwkeurigere manier is om een vochtmeter te gebruiken. Zo weet je exact of de aarde droog, vochtig of nat is.

2. Geef het juiste water

De meeste mensen geven direct kraanwater aan planten. Maar wist je dat je veel beter regenwater kunt gebruiken? In kraanwater kunnen namelijk stoffen als chloor, fluoride en kalk zitten. En dat is niet goed voor je plant. Bovendien kan koud water planten een shock geven. Ook is regenwater gratis en beter voor het milieu. Schaf dus een regenton aan of zet een emmer op je balkon om regenwater op te vangen.

Tip: Kun je alleen kraanwater geven aan je planten? Kook het water dan eerst en laat het afkoelen.

3. Geef de juiste plantenvoeding

In plantenvoeding zitten voedingsstoffen die je plant nodig heeft om gezond te blijven en optimaal te kunnen groeien. Geef je planten daarom voeding in het groeiseizoen tussen maart en oktober. Zorg ervoor dat je de juiste soort voeding geeft. Wil je makkelijk doen? Ik koop universele kamerplantenvoeding bij de Action.

4. Geef water op de juiste manier

Er zijn verschillende manieren om water te geven aan planten. Hieronder vind je 3 manieren:

  1. De meest gebruikte manier is via de bovenkant, direct op de aarde. Geef kleine scheutjes water en controleer of er na 10 minuten water onderin de pot zit. Giet dit af om natte voeten te voorkomen.
  2. Je kunt ook planten water geven van onder. Zet de pot met gaten op een schaal en geef water vanaf de schaal. De wortels nemen zo direct water op. 
  3. Plaats de pot in een emmer met water. De plant neemt het water op waar hij behoefte aan heeft. Klaar? Haal de pot dan uit het water.

5. Gebruik de juiste hoeveelheid water

Je kunt de hoeveelheid water voor planten verdelen in 3 categorieën: weinig, gemiddeld en veel.

  1. Weinig
    Geef je plant pas water wanneer de aarde helemaal droog is. In de winter kan dit zelfs 3 weken zijn. Geef liever minder water dan te veel. Een voorbeeld hiervan is de dadelpalm.
  2. Gemiddeld
    Geef de plant water als de aarde droog begint te worden of kort droog staat. In de winter kun je beter minder water geven dat te veel. Onder deze categorie valt de pannenkoekplant.
  3. Veel
    De aarde moet continu lichtvochtig zijn, maar niet doorweekt. Geef water zodra de bovenkant van de aarde droog is. Een voorbeeld is de calathea.

6. Geef op het juiste moment water

Je kunt het best water geven aan planten in de ochtend of in de avond. Hiervoor hoef je echt niet je wekker op 5 uur ‘s ochtends te zetten. Geef bijvoorbeeld water voordat je naar werk of school gaat. Of voordat je naar bed gaat. 

In mijn ogen maakt de tijd van water geven in de winter niet uit. In de zomer is het een ander verhaal. Omdat het warmer en lichter is, kunnen planten het best water opnemen als het koeler is.

7. Spray af en toe de bladeren

In de winter is de luchtvochtigheid binnen lager. Dit komt door de warme lucht van de verwarming. Geef je planten daarom 1 keer per week een sproeibeurt met een plantenspuit. Je kunt ook een luchtbevochtiger gebruiken. Wij hebben een luchtbevochtiger in de woonkamer staan en ik ben daar erg tevreden over. Een luchtbevochtiger zorgt ook nog eens voor een gezonde leefomgeving!

Planten water geven, een conclusie

Planten water geven, is belangrijk om je planten gezond en levend te houden. Het kan echter snel misgaan door te veel of te weinig water te geven. Met de 7 handige tips uit dit artikel gaat het je lukken!

Heb jij nog tips om planten water te geven? Laat een reactie achter!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *