Home » 10 planten tegen katten in de tuin + 6 andere handige tips

10 planten tegen katten in de tuin + 6 andere handige tips

planten tegen katten

Katten zijn lieve dieren. (Ik heb er zelf ook een.) Maar het is vervelend als ze jouw tuin vies maken. Lees: ze gebruiken ‘m als kattenbak. Heb je kattenoverlast en wil je daar iets tegen doen? Dat kan met planten. In dit artikel vind je 10 planten tegen katten in de tuin. Ook geef ik je 6 andere tips om op een diervriendelijke manier katten uit je tuin te krijgen.

Waarom poept een kat in de tuin?

Een binnenkat leert om in een kattenbak te plassen en te poepen. Maar van oorsprong begraaft een kat zijn behoefte buiten. Vind je kattenplas of -poep in je tuin? Geef dan niet de schuld aan de kat of de eigenaar. Het is natuurlijk gedrag van de kat, dus het heeft geen zin om boos te worden.

Hoe los je de situatie op?

Weet je van wie de kat is? Klop dan eerst bij de eigenaar aan en laat weten dat je het vervelend vindt dat de kat zijn behoefte in jouw tuin doet. Kom je er helaas niet uit? Dan kunnen de tips in dit artikel je helpen om het probleem zo veel mogelijk te voorkomen.

Waarom katten uit de tuin weren?

Er zijn verschillende redenen om katten uit de tuin te weren. Hieronder vind je er een aantal:

 1. Geur
  Allereerst is de geur van kattenuitwerpselen vervelend. Ik woonde ooit in een huis met voortuin waar katten poepten. De geur was niet fijn, waardoor ik geen raam kon opendoen.
 2. Ongezond
  Kattenpoep is ongezond als je het aanraakt. Bovendien kunnen zwangere vrouwen in contact komen met toxoplasmose en dat is gevaarlijk voor de baby.
 3. Schade
  Een kat kan schade aanrichten aan je planten of in de aarde graven. Dat is zonde van je bloemenperk.
 4. Allergie
  Sommige mensen zijn allergisch voor katten. Wanneer ze in contact komen met kattenharen, kan er een allergische reactie ontstaan.
 5. Bescherming
  Katten zijn roofdieren. Het is dan niet zo gek dat ze op vogels jagen. Dit is echter anno nu niet nodig. Door katten uit de tuin te weren, bescherm je vogels.

Welke planten tegen katten?

Er bestaan verschillende soorten tuinplanten die katten niet aantrekkelijk vinden. Sterker nog, ze blijven graag uit de buurt. De onderstaande 10 planten kun je in jouw tuin zetten om katten de deur te wijzen:

 1. ooievaarsbek (geraniaceae)
 2. vuurwerkplant (dictamnus albus)
 3. citroenverbena (Aloysia triphylla)
 4. wormkruid (tanacetum)
 5. pyrethrum
 6. citroentijm (thymus citriodorus)
 7. munt (mentha)
 8. kattenschrik (coleus canina)
 9. goudsbloem (calendula officinalis)
 10. lavendel

6 handige tips om katten uit de tuin te weren

Wil je naast de bovenstaande 10 planten tegen katten andere maatregelen nemen? Hieronder heb ik een aantal handige tips voor je!

1. Zet katvriendelijke planten in een hoek

Het klinkt raar om planten in je tuin te zetten waar katten juist gek op zijn. Maar door ze in een hoek te plaatsen, lok je katten naar die plek. Hierdoor laten ze de rest van je tuin met rust. Katten zijn dol op de volgende planten:

 • kattenkruid (nepeta)
 • gamander (teucrium marum)
 • schildzaad (lyssum montanum)
 • steenanjer (dianthus deltoides)
 • vetmuur (sagina)
 • kattengras (cyperus alternifolius)

2. Plant bodembedekkers

Katten doen hun behoefte het liefst in zand of aarde. Probeer daarom losse grond zo veel mogelijk te bedekken met bodembedekkers. Dit zijn planten die voornamelijk over de grond groeien.

Er zijn verschillende soorten bodembedekkers te koop, zoals:

 • stekelnootje (acaena buchananii)
 • Engels gras (armeria maritima ‘splendens’)
 • schildzaad (aurinia saxatilis)
 • kruipende kornoelje (cornus canadensis)
 • vergeet-mij-nietje (omphalodes verna)

3. Strooi grondbedekking

Heb je stukken onbeschermde aarde of zand? Strooi grondbedekking! Het schijnt dat katten de geur van cacaodoppen* vreselijk vinden. Na verloop van tijd moet je wel opnieuw strooien, omdat de geur verdwijnt.

Weetje: grondbedekking helpt ook tegen onkruid.

4. Maak graven onmogelijk met kippengaas of stekels

Een kat poept niet graag als hij het niet kan begraven. Heb je enkele plekken waar bodem- of grondbedekkers niet mogelijk zijn? Graaf dan kippengaas* ondiep in of stop stekelige takken/satéprikkels in de aarde. In het laatste geval moet je wel veel in de aarde prikken, omdat katten zeer lenig zijn.

5. Bescherm de schutting

Katten zijn slimme klimmers. Ze gaan dan ook met gemak je schutting over of onder. Je kunt dit voorkomen door de volgende maatregelen te nemen:

 • Plaats een borderrand, zodat katten niet onder de schutting door kunnen.
 • Ben je al van plan om een nieuwe schutting te plaatsen? Kies dan voor verticale palen met groen. Katten klimmen namelijk makkelijker op horizontale palen.
 • Span onstabiele draden boven de schutting.

6. Installeer een supersonische kattenverjager

Werken de bovenstaande tips niet? Dan kun je ervoor kiezen om een supersonische kattenverjager in de tuin te installeren. Zo’n kattenverjager werkt met sterke ultrasone geluidsgolven, felle LED-lichtflitsen en een alarm. Goed om te weten: het is niet gevaarlijk voor katten. Een supersonische kattenverjager koop je onder andere via bol.com, zoals deze op zonne-energie*.

Een terugblik

Kattenplas en -poep in je tuin is vervelend. Beiden kunnen slecht voor je gezondheid zijn en het is gewoon erg vies. Gelukkig zijn er verschillende opties om katten uit de tuin te weren. In dit artikel heb je kennisgemaakt met 10 planten tegen katten. Daarnaast heb ik je 6 andere diervriendelijke tips gegeven om het voor katten lastig te maken om je tuin om zeep te helpen. Ik hoop dat dit artikel je gaat helpen!

Heb jij nog tips tegen katten? Laat het weten in de reacties!

Liefs,

Lysanne

* Dit artikel bevat affiliate links.

Interessant artikel? Gebruik de onderstaande infographic en plaats een link naar dit artikel!

katten uit tuin weren
Interessant? Deel het artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − 17 =

Scroll naar boven