10 planten tegen katten in de tuin + 6 andere handige tips

een grijze kat met groene ogen achter een roze bloem als voorbeeld voor planten tegen katten

Katten zijn lieve dieren. (Ik heb er zelf ook een.) Maar het is vervelend als ze jouw tuin vies maken. Lees: ze gebruiken ‘m als kattenbak. Heb jij last van katten en wil jij katten weren uit de tuin? Dat kan met planten. In dit artikel vind je 10 planten tegen katten in de tuin. Ook geef ik je 6 andere tips om op een diervriendelijke manier katten uit je tuin te krijgen.

Waarom poept een kat in de tuin?

Een binnenkat leert om in een kattenbak te plassen en te poepen. Maar van oorsprong begraaft een kat zijn behoefte buiten. Vind je kattenplas of -poep in je tuin? Geef dan niet de schuld aan de kat of de eigenaar. Het is natuurlijk gedrag van de kat, dus het heeft geen zin om boos te worden.

Hoe kun je een kat uit de tuin houden?

Weet je van wie de kat is? Klop dan eerst bij de eigenaar aan en laat weten dat je het vervelend vindt dat de kat zijn behoefte in jouw tuin doet. Kom je er helaas niet uit? Dan kunnen de tips in dit artikel je helpen om het probleem zo veel mogelijk te voorkomen.

Waarom katten uit de tuin weren?

Er zijn verschillende redenen om katten uit de tuin te weren. Hieronder vind je er een aantal:

 1. Geur
  Allereerst is de geur van kattenuitwerpselen vervelend. Ik woonde ooit in een huis met voortuin waar katten poepten. De geur was niet fijn, waardoor ik geen raam kon opendoen.
 2. Ongezond
  Kattenpoep is ongezond als je het aanraakt. Bovendien kunnen zwangere vrouwen in contact komen met toxoplasmose en dat is gevaarlijk voor de baby.
 3. Schade
  Een kat kan schade aanrichten aan je planten of in de aarde graven. Dat is zonde van je bloemenperk.
 4. Allergie
  Sommige mensen zijn allergisch voor katten. Wanneer ze in contact komen met kattenharen, kan er een allergische reactie ontstaan.
 5. Bescherming
  Katten zijn roofdieren. Het is dan niet zo gek dat ze op vogels jagen. Dit is echter anno nu niet nodig. Door katten uit de tuin te weren, bescherm je vogels.

Welke planten tegen katten?

Er bestaan verschillende soorten tuinplanten die katten niet aantrekkelijk vinden. Sterker nog, ze blijven graag uit de buurt. Hieronder vind je 10 planten waar katten niet van houden:

 1. ooievaarsbek (geraniaceae)
 2. vuurwerkplant (dictamnus albus)
 3. citroenverbena (Aloysia triphylla)
 4. wormkruid (tanacetum)
 5. pyrethrum
 6. citroentijm (thymus citriodorus)
 7. munt (mentha)
 8. kattenschrik (coleus canina)
 9. goudsbloem (calendula officinalis)
 10. lavendel

Hoe houd je katten uit je tuin? 6 tips

Wil je naast de bovenstaande 10 planten tegen katten andere maatregelen nemen? Hieronder heb ik 6 tips voor je verzameld om katten uit de tuin te weren.

In het kort:

 1. Zet katvriendelijke planten in een hoek
 2. Plant bodembedekkers
 3. Strooi grondbedekking
 4. Maak graven onmogelijk met kippengaas of stekels
 5. Bescherm de schutting
 6. Installeer een supersonische kattenverjager

1. Zet katvriendelijke planten in een hoek

Het klinkt raar om planten in je tuin te zetten waar katten juist gek op zijn. Maar door ze in een hoek te plaatsen, lok je katten naar die plek. Hierdoor laten ze de rest van je tuin met rust. Katten zijn dol op de volgende planten:

 • kattenkruid (nepeta)
 • gamander (teucrium marum)
 • schildzaad (lyssum montanum)
 • steenanjer (dianthus deltoides)
 • vetmuur (sagina)
 • kattengras (cyperus alternifolius)

2. Plant bodembedekkers

Katten doen hun behoefte het liefst in zand of aarde. Probeer daarom losse grond zo veel mogelijk te bedekken met bodembedekkers. Dit zijn planten die voornamelijk over de grond groeien.

Er zijn verschillende soorten bodembedekkers te koop, zoals:

 • stekelnootje (acaena buchananii)
 • Engels gras (armeria maritima ‘splendens’)
 • schildzaad (aurinia saxatilis)
 • kruipende kornoelje (cornus canadensis)
 • vergeet-mij-nietje (omphalodes verna)

3. Strooi grondbedekking

Heb je stukken onbeschermde aarde of zand? Strooi grondbedekking! Het schijnt dat katten de geur van cacaodoppen vreselijk vinden. Na verloop van tijd moet je wel opnieuw strooien, omdat de geur verdwijnt.

Weetje: grondbedekking helpt ook tegen onkruid.

4. Maak graven onmogelijk met kippengaas of stekels

Een kat poept niet graag als hij het niet kan begraven. Heb je enkele plekken waar bodem- of grondbedekkers niet mogelijk zijn? Graaf dan kippengaas ondiep in of stop stekelige takken/satéprikkels in de aarde. In het laatste geval moet je wel veel in de aarde prikken, omdat katten zeer lenig zijn.

5. Bescherm de schutting

Katten zijn slimme klimmers. Ze gaan dan ook met gemak je schutting over of onder. Je kunt de schutting kattenvrij maken door de volgende maatregelen te nemen:

 • Plaats een borderrand, zodat katten niet onder de schutting door kunnen.
 • Ben je al van plan om een nieuwe schutting te plaatsen? Kies dan voor verticale palen met groen. Katten klimmen namelijk makkelijker op horizontale palen.
 • Span onstabiele draden boven de schutting.

6. Installeer een supersonische kattenverjager

Werken de bovenstaande tips niet? Dan kun je ervoor kiezen om een supersonische kattenverjager in de tuin te installeren. Zo’n kattenverjager werkt met sterke ultrasone geluidsgolven, felle LED-lichtflitsen en een alarm. Goed om te weten: het is niet gevaarlijk voor katten. Een supersonische kattenverjager koop je onder andere via bol.com, zoals deze op zonne-energie.

Kat verjagen uit de tuin? Gebruik direct deze 6 tips

Kattenplas en -poep in je tuin is vervelend. Beiden kunnen slecht voor je gezondheid zijn en het is gewoon erg vies. Gelukkig zijn er verschillende opties om katten uit de tuin te weren. In dit artikel heb je kennisgemaakt met 10 planten tegen katten. Daarnaast heb ik je 6 andere diervriendelijke tips gegeven om het voor katten lastig te maken om je tuin om zeep te helpen. Ik hoop dat dit artikel je gaat helpen!

Heb jij nog tips tegen katten? Laat het weten in de reacties!

Interessant artikel? Gebruik de onderstaande infographic en plaats een link naar dit artikel!

katten uit tuin weren

Reacties

Eén reactie op “10 planten tegen katten in de tuin + 6 andere handige tips”

 1. Ik heb stro, niet hooi, gestrooid op de plek waar ik kattenpoep vond. Stro gaat in de kattenvacht zitten en is scherp. Sindsdien is het blijkbaar niet meer aantrekkelikk voor de buurtkatten. Stro is goedkop en je doet zo een jaar of vier met een baaltje van
  zo’n 8 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *