12 mooie en luchtzuiverende slaapkamerplanten

slaapkamer planten

Iedereen wil een goede nachtrust. Daarom is een fijne slaapkamer een must. Dat breng je op verschillende manieren tot stand, waaronder planten. Wil jij graag planten in de slaapkamer plaatsen en zoek je naar tips? Dan ben je hier goed! In dit artikel vind je 12 luchtzuiverende slaapkamerplanten.

Waarom planten in de slaapkamer?

Slaapkamerplanten bieden je veel goeds. Hieronder vind je een aantal voordelen:

 1. Betere luchtkwaliteit
  Planten zorgen voor een goede luchtkwaliteit. Dit komt doordat planten koolstofdioxide opnemen en zuurstof produceren. Sommige planten filteren zelfs giftige stoffen uit de lucht zoals benzeen.
 2. Stressverlagend
  Planten zijn ook stressverlagend. Je brengt een stukje natuur in de slaapkamer, wat zorgt voor rust en kalmte.
 3. Goede slaapkwaliteit
  Tot slot zorgen planten ervoor dat je beter slaapt. Dit doen ze door de luchtkwaliteit te verbeteren. Sommige planten, zoals lavendel, geven zelfs een rustgevende geur af.

Is het ongezond om een kamerplant in je slaapkamer te zetten?

Over het algemeen is het niet ongezond om een kamerplant in je slaapkamer te zetten. Er zijn uitzonderingen. Zo kun je gevoelig of allergisch zijn voor bepaalde planten. Kies in dit geval voor groene bladplanten die het minst een reactie veroorzaken.

Daarnaast is het belangrijk om planten goed te verzorgen. Wanneer je te veel water geeft in de winter, is de kans op schimmel groot. En bepaalde schimmels zijn slecht voor je gezondheid.

Geen zorgen, als je de juiste slaapkamerplanten kiest en ze goed verzorgt, is er vrijwel niets aan de hand.

Hoeveel planten mag je in de slaapkamer?

Er is geen goed of fout aantal planten die in de slaapkamer mogen staan. Zo heb ik er een stuk of 7 in de slaapkamer. Om je te helpen bij het kiezen van het juiste aantal planten voor jouw slaapkamer, vind je hieronder een aantal tips.

 1. Check de beschikbare ruimte
  Bekijk hoeveel ruimte je in de slaapkamer beschikbaar hebt voor planten. Je kunt voor een grote monstera gaan, maar als je een kleine slaapkamer hebt, neemt hij de ruimte volledig in beslag. Heb je weinig ruimte? Denk dan eens aan planten aan de muur.
 2. Controleer de standplaats
  Check wat de standplaats is van waar je planten wilt neerzetten. Is er veel zon? Kies dan voor een cactus, ficus of vetplant. Is er weinig licht? Dan past een dracaena of calathea beter.
 3. Houd rekening met de verzorging
  Bedenk hoeveel tijd je kwijt wilt zijn aan de plantenverzorging en hoeveel kennis je hebt. Ben je een startende plantmom of -dad? Kies dan voor makkelijke planten, zoals een graslelie of pannenkoekplant.

Waar koop je slaapkamerplanten?

Er zijn verschillende adressen waar je slaapkamerplanten kunt kopen. Denk aan het tuincentrum, de supermarkt of de lokale bloemenwinkel. Je kunt ook online kamerplanten kopen, zoals bij PLNTS.

De 12 beste slaapkamerplanten

Natuurlijk wil je weten welke planten op de slaapkamer kunnen staan. Hieronder vind je er 12!

1. Jasmijn

De jasmijnplant (jasminum) heeft groene bladeren en witte bloemen, en geeft een zoete geur aan de slaapkamer. De plant mag in indirect zonlicht en in een lichtvochtige grond staan.

2. Lavendel

Lavendelgeur laat je ontspannen. Vandaar dat de lavendelplant (lavandula) geschikt is voor in de slaapkamer. Zet een lavendelplant in halfschaduw en geef pas water als de aarde volledig is opgedroogd.

3. Vrouwentong

De vrouwentong (sansevieria) is een makkelijke en luchtzuiverende slaapkamerplant. Hij heeft weinig water nodig, dus deze plant is geschikt voor de beginnende plantmom of -dad. Een vrouwentong mag in de zon staan.

4. Aloë vera

Is er veel zon in je slaapkamer? Kies dan voor de aloë vera (aloe). De plant heeft weinig water nodig en mag in de zon staan.

5. Lepelplant

De lepelplant (spathiphyllum) straalt in je slaapkamer door zijn mooie witte bloemen. De plant heeft verzorging nodig, want hij is snel dorstig. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft en dat de lepelplant een plekje in de halfschaduw krijgt.

6. ZZ-plant

De ZZ-plant (zamioculcas) is net zoals de vrouwentong een eenvoudige plant. Geef water als de aarde volledig droog is en plaats de plant in halfschaduw.

7. Calathea

Ben je op zoek naar een uitdagende plant? Dan is de calathea iets voor jou. De aarde moet constant lichtvochtig zijn en de plant staat het liefst op een donkere plek. Daar krijg je echter prachtige bladeren voor terug.

8. Aglaonema

De aglaonema is een pareltje onder de slaapkamerplanten. Het blad komt namelijk in verschillende kleuren als rood, wit en roze. Geef de aglaonema 1 keer per week water en zet ‘m in halfschaduw.

9. Zaagcactus

De zaagcactus (epiphyllum anguliger) is een plant voor zonnige slaapkamers. Geef ‘m niet te veel water en een zonnige plek vindt hij erg fijn.

10. Nestvaren

Door zijn golvende bladeren lijkt de nestvaren (asplenium scolopendrium) op zeewier. Toch houdt hij van droge ruimtes en niet te veel water. Ook staat de nestvaren graag in halfschaduw.

11. Vioolbladplant

Ben je op zoek naar een grote plant? Dan is de vioolbladplant (ficus lyrata) jouw groene vriend. Houd de grond lichtvochtig tot droog en zet de plant in de zon.

12. Scindapsus

Tot slot is de scindapsus (epipremnum) een fijne plant voor in de slaapkamer. Hij kan zowel klimmen als hangen, dus de keuze is aan jou. Plaats de plant in indirect zonlicht en houd de grond lichtvochtig.

Nepplanten voor de slaapkamer

Heb je (nog) geen groene vingers, maar wil je wel een aantal planten in de slaapkamer zetten voor de sfeer? Kijk dan eens naar nepplanten. Ze zien er tegenwoordig als echt uit, waardoor het vanaf een afstand bijna onmogelijk is om te zien dat een plant niet echt is. Mijn voorkeur gaat er niet naar uit (omdat nepplanten prijzig zijn en niet zorgen voor een goede luchtkwaliteit), maar het is een goed alternatief als je ernaar op zoek bent.

In het kort

Slaapkamerplanten kunnen je nachtrust verbeteren. Ze zorgen onder andere voor minder stress en een betere luchtkwaliteit. In dit artikel heb je 12 planten voor in de slaapkamer gevonden. Ook heb je 3 tips gekregen waar je rekening mee moet houden als je planten gaat uitzoeken. Heb je verzorgingstips nodig? Ik heb een artikel geschreven over hoe je planten water moet geven. Of bekijk de volgende artikelen voor meer planten:

Welke planten ga jij in de slaapkamer plaatsen? Ik ben benieuwd, laat het weten!

Interessant artikel? Gebruik de onderstaande infographic en plaats een link naar dit artikel!

slaapkamer planten infographic

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *