Geen ruimte? Hang planten aan de muur en maak een plantenwand!

een wit muurbord met daaraan twee witte bakjes met verschillende planten aan de muur

Heb je binnen of buiten weinig tot geen ruimte om planten neer te zetten? Geen probleem. Met een verticale tuin hang je planten aan de muur. Om je op weg te helpen, heb ik handige informatie voor je verzameld om zelf een plantenwand te maken. Van de soorten plantenwanden tot welke planten geschikt zijn voor aan de muur.

Wat is een plantenwand?

Bij een plantenwand zijn planten verticaal aan een muur bevestigd. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een schilderij, in manden, op planken of in hangers. Een plantenwand heet ook wel een verticale tuin of groene muur, en kan zowel binnen als buiten worden geplaatst.

Volgens Ten Brinke interieurbeplanting is een plantenwand ‘een verticale of horizontale oppervlakte bedekt met planten. Het kan gaan om een complete muur, maar ook bijvoorbeeld om een verrijdbare scheidingswand of losse plantenpanelen.’

Waarom planten aan de muur?

Je vraagt je wellicht af wat het nut is van een wand met planten(potten). Verticaal tuinieren biedt je verschillende voordelen. Welke voordelen dat zijn, vertel ik je hieronder.

  1. Weinig ruimte
    Planten aan de muur nemen weinig ruimte in beslag. Dit is ideaal als je geen ruimte in je woonkamer of buiten hebt.
  2. Uniek pronkstuk
    Met een plantenmuur creëer je een unieke look in je woonkamer, kantoor of buitenomgeving.
  3. Eenvoudig te onderhouden
    Een plantenwand is eenvoudig te onderhouden via een (automatisch) watersysteem. Bovendien hoef je, als je nergens anders planten hebt staan, op 1 plek water te geven.
  4. Hoge luchtvochtigheid
    Door planten aan de muur te bevestigen, zorg je voor een hogere luchtvochtigheid. Dit draagt bij aan een gezonde werk- of leefomgeving.
  5. Dempend
    Planten zijn dempend. Hierdoor heb je minder last van omgevingsgeluid of creëer je zelf minder geluid voor anderen.
  6. Productiever
    Door een groenrijke omgeving word je productiever en ervaar je een betere gemoedstoestand.

7 soorten plantenwanden

Je kunt op verschillende manieren planten aan de muur bevestigen. Hierdoor ben je niet afhankelijk van 1 systeem. Heb je wat inspiratie nodig? Hieronder vind je 7 soorten plantenwanden voor binnen en buiten.

1. Plantenhangers

Ken je van die macramé plantenhangers? Superhip en handig om planten mee op te hangen. Als je met een plantenhanger aan de muur planten wilt ophangen, kun je een kapstok of meerdere wandhaken aan de muur bevestigen.

2. Plantenzak

Je kunt ook een leuke plantenzak bevestigen. Een plantenzak, ook wel verticale plantenbak genoemd, is een verzameling van kleine vakjes waarin je planten stopt. Ik raad aan om te kiezen voor een waterdoorlatend en ademend materiaal als vilt, zodat de planten geen wortelrot krijgen. Een plantenzak is alleen geschikt voor buiten.

3. Wandrek of pegboard

Met een mooi en stevig wandrek of pegboard bevestig je ook planten aan de muur. Aan zo’n rek bevestig je planken of haken waaraan je plantenpotten hangt. Plus, je kunt er ook tuingereedschap aan ophangen.

4. Muurbloempot

Wist je dat er speciale wandpotten te koop zijn? Een wandbloempot is een soort van halve pot die aan de muur bevestigd kan worden. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar. Je kunt deze ook voor andere doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld om spullen op te bergen.

5. Wandplank

Heb je toevallig een boekenplank over? Of wil je planten en accessoires combineren? Dan is een wandplank de uitkomst. Het enige wat je nodig hebt, is een of meerdere planken, plankendragers, schroeven en natuurlijk planten.

6. Plantenbak

Een plantenbak wordt vaak gebruikt voor over de reling bij een balkon, maar als de zijkant gaten heeft, kun je een plantenbak aan de muur bevestigen. In wandplantenbakken passen meerdere planten naast elkaar.

7. Plantenmand

Tot slot is het mogelijk om verticaal meerdere manden aan de muur te hangen en daarin plantjes te plaatsen. Zorg er wel voor dat je kiest voor stevige manden, zodat de plantjes niet uit de mand vallen.

Hoe kies je de juiste planten voor aan de muur?

Voordat je jouw eigen plantenwand gaat maken, is het belangrijk om onderzoek te doen naar welke planten tegen jouw muur kunnen. Houd rekening met de volgende 6 punten:

  1. Licht
    Wat is het lichtniveau van de muur? Direct zonlicht of juist weinig licht? Kies de planten die passen bij het lichtniveau.
  2. Water
    Kies voor planten die dezelfde hoeveelheid water nodig hebben. Zo voorkom je te veel of juist te weinig water bij sommige planten. Leestip: houd plantencellen gezond.
  3. Groei
    Ga voor planten die niet al te snel groeien om ervoor te zorgen dat de muur niet overwoekerd raakt aan groen.
  4. Onderhoud
    Selecteer planten die hetzelfde onderhoud nodig hebben. Ben je een startende tuinierder? Ga voor eenvoudige planten, zoals de graslelie.
  5. Esthetiek
    Houd rust en samenhang door te kiezen voor planten met dezelfde kleuren en texturen.
  6. Dieren
    Heb je een kat of hond? Sommige planten zijn giftig. Zorg ervoor dat je dier niet bij de giftige plant kan komen of kies voor kat- of hondvriendelijke planten.

Welke planten kunnen tegen de muur?

Jij wilt natuurlijk de juiste planten kiezen voor je groene muur. Welke planten je het best kunt kiezen, is afhankelijk van wat voor soort plantenwand je gaat maken en hoeveel licht je groene vrienden krijgen. Hieronder vind je 7 suggesties voor planten die geschikt zijn voor verticale tuinen.

  1. Klimop kan zich vastklampen aan muren en is zowel geschikt als klimplant voor binnen en buiten. Een klimop houdt van halfschaduw tot schaduw.
  2. Varens houden net zoals de klimop van weinig licht. Zorg er wel voor dat ze genoeg water krijgen, want ze houden van vocht.
  3. Een scindapsus is een hangplant voor binnen, maar kan ook klimmen. De plant houdt van halfschaduw tot schaduw.
  4. Vetplanten hebben weinig water en onderhoud nodig. Ze zijn ideaal voor als je weinig tijd hebt of nog geen plantenkennis hebt. Vetplanten houden van een zonrijke omgeving.
  5. Het Chinees lantaarnplantje ziet er niet alleen schattig uit, maar staat ook leuk in een plantenmuur. De plant kan lang worden, maar door de stengels af te knippen maak je nieuwe plantenstekken.
  6. De tradescantia, zoals de tradescantia zebrina, is eigenlijk een bodembedekker, maar ze kunnen ook als hangende potplanten worden gebruikt. Hij groeit snel, is makkelijk te verzorgen en houdt van een plek met veel licht.
  7. Kruiden als basilicum, peterselie en munt zijn perfect om buiten in een verticale tuin te kweken. Ze nemen weinig ruimte in beslag en jij verrijkt je gerechten ermee.

Hoeveel kost een plantenwand?

Hoeveel geld je kwijt bent aan een plantenwand is aan jou. Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je wilt. Wil je je aan een budget houden? Kijk eens bij de kringloopwinkel voor duurzame plantenpotten of bouwmateriaal. Je hebt wat creativiteit nodig, maar dan heb je ook wat. Daarnaast kun je starten met kleine planten of stekjes om niet te veel geld uit te geven. Vaak vind je in de supermarkt planten voor een redelijke prijs.

Pak het professioneel aan

Wil je een plantenwand direct professioneel aanpakken? Dan kun je een gespecialiseerd bedrijf inhuren die een plantenmuur voor je maakt. De kosten liggen uiteraard hoger dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Ik raad je aan om verschillende offertes aan te vragen en goed te kijken welke service een bedrijf biedt.

Hoe maak je een plantenwand?

Je kunt een plantenwand op verschillende manieren maken. Om je een handje te helpen, vind je hieronder een algemeen stappenplan.

  1. Kies de muur
    Kies als eerst de muur waaraan je planten wilt hangen en houd rekening met de lichtinval en de geschiktheid van de muur zelf. Bescherm de binnenmuur tegen waterschade en schimmels door eerst de muur te verven met een laag latexverf. Wil je dit niet op de muur? Verf een stuk multiplexplaat en bevestig deze aan de wand.
  2. Kies het systeem
    Selecteer het systeem dat je wilt gebruiken en schaf hiervoor de spullen aan. Ga je zelf aan de slag? Kijk dan bij de bouwmarkt, kringloop of online.
  3. Bevestig het systeem
    Bevestig het systeem dat je gebruikt aan de muur. Zorg ervoor dat het systeem waterpas is, zodat de planten er niet vanaf vallen.
  4. Koop de planten
    Kies de planten die je wilt gebruiken en koop deze. Ik heb een artikel geschreven over waar je online kamerplanten kunt kopen. Of ga naar het tuincentrum, de supermarkt of een plantenwinkel.
  5. Plaats de planten
    Laat de planten eerst acclimatiseren aan de omgeving en plaats ze dan op hun definitieve plaats. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de planten.
  6. Geef de planten water
    Geef de planten water als ze zijn uitgedroogd. Je kunt zelf water geven met een gieter of kiezen voor een (automatisch) watersysteem.

Zorg er tot slot voor dat je de plantenmuur onderhoudt door regelmatig water te geven, planten te snoeien indien nodig en rotte planten te vervangen. 

Hang vandaag nog planten aan de muur

Planten aan de muur zijn een ideale oplossing als je weinig binnen- of buitenruimte hebt. Met een verticale tuin creëer je een groene oase voor rust, gezondheid en meer productiviteit. Met de tips uit dit artikel weet je welke mogelijkheden er zijn voor een plantenmuur, hoe je de juiste planten kiest en hoe je zelf aan de slag gaat met een groene muur. Mocht je geen planten aan de muur binnen willen, denk er dan eens over na om een plantenterrarium te maken. Dit zijn planten in een glazen pot en zijn ook eenvoudig te onderhouden.

Ga jij planten aan de muur hangen? Laat een reactie achter en deel je ervaring!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *