Welke planten zijn makkelijk te stekken?

welke planten makkelijk stekken

Planten stekken is een eenvoudige en leuke manier om planten te vermeerderen. Maar niet alle planten zijn even makkelijk te stekken. De een gaat beter dan de ander. Daarom lees je in dit artikel welke planten je makkelijk kunt stekken en op welke 3 manieren je dit kunt doen.

Wat is een plant stekken?

Een plant stekken houdt in dat je een deel van een plant afsnijdt en deze in water, aarde of mos zet. Zo’n deel heet een stek en heeft als doel om een plant te vermeerderen.

Waarom planten stekken?

Er zijn verschillende redenen om een plant te stekken. De voornaamste reden is dat het gewoon heel leuk is om je collectie uit te breiden. Andere redenen zijn:

  • je wilt een stekje weggeven aan een vriend, collega of familielid;
  • je wilt een back-up maken voor als je huidige plant doodgaat;
  • je probeert je huidige, doodgaande plant te redden door een nieuwe te kweken.

Hoe kun je planten stekken?

Je kunt op 3 manieren planten stekken:

  1. in water
  2. in stekgrond
  3. met mos

1. Planten stekken in water

Je kunt allereerst planten stekken in het water. Je zet de stek in een glas of kleine pot met water op een lichte plek, zonder indirect zonlicht. Ververs het water 1 keer per week, zodat de stek goed kan groeien.

2. Planten stekken in stekgrond

Ten tweede kun je planten stekken in stekgrond. Dit is luchtige aarde, zodat de stek niet te nat staat. Plaats de stek in de stekgrond en geef ‘m regelmatig water. Zet de stek ook op een lichte plek, zonder indirect zonlicht.

3. Planten stekken met mos

Tot slot kun je planten stekken met mos. Je stopt hiervoor wat vochtige mos in een bakje en legt daar de stek in. Vervolgens dek je het bakje af en plaatst deze op een lichte plek, zonder direct zonlicht. Zorg ervoor dat je af en toe de deksel van het bakje haalt om de stek zuurstof te geven.

Kun je alle planten stekken?

In principe is het mogelijk om veel soorten planten te stekken. Hoe je deze stekt, is afhankelijk van de soort plant en de moeilijkheidsgraad. De ene plant is namelijk makkelijker te stekken dan de ander. Een Pannenkoekplant maakt bijvoorbeeld zelf kleintjes aan (ook wel poffertjes genoemd). Maar een Alocasia doet dit niet en je kunt niet alleen een stengel afknippen en ervan uitgaan dat deze wortels krijgt in water. Daarvoor heb je een ander stuk van de plant nodig.

Wanneer planten stekken?

Je kunt vrijwel altijd planten stekken, maar ik raad de winter niet aan. In deze tijd is het te koud en te donker om succesvol een plant te stekken. Bovendien is de moederplant in een winterslaap, dus het is mogelijk dat je schade aanricht aan de plant. 

Welke plantjes kun je goed stekken?

Jij wilt natuurlijk weten: welke planten zijn makkelijk te stekken? Ik heb hieronder een selectie voor je gemaakt van 7 planten waar ik zelf ervaring mee hebt. Dus ik weet zeker dat jij ook deze planten eenvoudig kunt stekken. 

1. Tradescantia

De tradescantia is een van mijn favoriete planten om te stekken, zoals de Tradescantia Nanouk en de Tradescantia Zebrina. Hij groeit ontzettend hard, dus je kunt er snel een stek vanaf snijden. Snijd een of meerdere stengels van de moederplant af tussen 2 knopen in en plaats deze in een glas met water. Met de meest optimale omstandigheden zie je binnen een paar dagen wortels verschijnen.

2. Pannenkoekplant

Een andere makkelijke plant om te stekken, is de Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides). Deze plant maakt zelf kleintjes aan die je voorzichtig met een schoon mesje van de moederplant kunt snijden. Vervolgens zet je de kleintjes in het water of in stekgrond.

Tip: Gebruik een smal glas. Pannenkoekplant-baby’s zijn namelijk te klein voor een ‘gewoon’ glas.

3. Graslelie

Nog zo’n topper: de Graslelie. Deze plant maakt zelf een stengel aan waaraan kleintjes komen te hangen. Als deze kleintjes groot genoeg zijn, kun je de stengel voorzichtig van de moederplant afsnijden. Vervolgens snijd je de stekjes van de stengel af, en plaatst ze in water of direct in stekgrond.

4. Scindapsus

Zie je de kleine, harde knopjes bij de Scindapsus? Dit zijn luchtwortels en plaats je het water om een nieuwe plant te maken. Snijd hiervoor een stuk stengel af tussen 2 luchtwortels in en plaats deze in water of in mos. Ik vind zelf een Scindapsus erg mooi staan in een reageerbuis met daarin water.

5. Epipremnum

Een Epipremnum lijkt op de Scindapsus en stek je op dezelfde manier. Snijd een stuk stengel af tussen 2 luchtwortels in en plaats deze in water of in mos.

6. Ficus

Ook een Ficus is eenvoudig te stekken. Een Ficus heeft geen luchtwortels, maar streepjes op de stengel. Dit heet een knoop, of node in het Engels, en is de plek waar de plant een zijtak kan maken. Om een Ficus te stekken, snijd je een stuk van de bovenkant af tussen 2 knopen in. Vervolgens zet je het stuk in het water, zodat hij wortels kan aanmaken.

Weetje: Een ficus heeft tijd nodig om wortels aan te maken. Geen nood dus als er niet snel iets gebeurt.

7. Monstera

Tot slot is de Monstera een makkelijke plant om te stekken. De populaire gatenplant heeft ook luchtwortels aan de stengel hangen. Snijd een stuk stengel af tussen 2 luchtwortels in en plaats de onderkant in het water. Zorg ervoor dat je een grote glazen pot gebruikt, want een monstera is groot. Als de stek wortels heeft gekregen, kun je ‘m in stekgrond plaatsen.

Meer planten stekken

Natuurlijk zijn er nog veel meer planten om te stekken. Zo schijnt een Aloë Vera-, ananas-, bananen- en Chinees lantaarnplantje makkelijk te stekken. Ik heb er echter nog geen ervaring mee. Jij wel? Laat het weten in een reactie!

Plantenstekken kopen

Heb je nog geen planten? Of wil je jouw collectie uitbreiden met planten die je nog niet hebt? Dan heb je de mogelijkheid om plantenstekken te kopen. Kijk bijvoorbeeld eens op:

Welke planten zijn makkelijk te stekken: de conclusie

Dankjewel voor het lezen van dit artikel. Je hebt nu antwoord op de vraag: Welke planten zijn makkelijk te stekken? Je hebt gelezen op welke 3 manieren je planten kunt stekken en welke 7 planten eenvoudig zijn om te stekken. Wil je geen stekjes, maar een hele plant in het water zetten? Kijk dan naar hydroponie-planten.

Welke planten vind jij makkelijk om te stekken? Laat een reactie achter!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *