Zo stek je een tradescantia zebrina in 7 stappen

Tradescantia zebrina stekken

Heb jij een tradescantia zebrina (vaderplant)? En wil je ‘m stekken, zodat je een nieuw plantje hebt of je huidige plant voller kunt maken? Goed nieuws. Ik heb een stappenplan voor je gemaakt, zodat je eenvoudig jouw tradescantia zebrina kunt stekken in slechts 7 stappen. Laten we direct beginnen!

Hoe stek je een tradescantia zebrina?

Een tradescantia zebrina stekken, is heel simpel. Ik vind dit zelf een van de makkelijkste planten om te stekken. In de juiste omstandigheden ontwikkelt je stekje namelijk supersnel wortels. Hierdoor heb je binnen no-time een nieuwe plant. Of kun je jouw huidige vaderplant voller maken. Je hebt slechts een aantal spullen nodig om een stekje van je tradescantia zebrina te maken. Hieronder vind je het stappenplan, zodat je gelijk kunt beginnen.

Wat heb je nodig?

 • een tradescantia zebrina
 • een schaar
 • een glazen fles met een smalle schacht
 • kraanwater
 • hydrokorrels
 • potgrond voor kamerplanten
 • perliet
 • kleine plantenpot met gaten
 • plantenschotel

Tip: In de kringloopwinkel of op Marktplaats vind je vaak plantenpotten voor een zacht prijsje.

Tradescantia zebrina stekken in 7 stappen

Laten we aan de slag gaan!

1. Knip een stengel van de moederplant af

Kies een stengel uit die bijvoorbeeld te lang is. Knip deze met een schaar af, net iets boven een blad. Je kunt een of meerdere stengels afknippen.

2. Verwijder de onderste bladeren

Verwijder 1 of 2 van de onderste bladeren van de stengel. Zo is het makkelijker om de stengel in het water te zetten. Bovendien worden de bladeren in het water snotterig, dus daar heb je sowieso niets aan.

3. Vul de glazen fles met water

Vul je glazen fles met water uit de kraan. Heb je meerdere stengels? Gebruik dan meerdere glazen flessen. Ik zet maximaal 2 stengels in 1 fles.

4. Zet de stengel in het water

Plaats de stengel van je tradescantia zebrina in de glazen fles. Ververs het water 1 keer per week.

5. Let the magic begin!

Nu komt het leukste. Of misschien het minst leuke. Je mag wachten totdat je stekje wortels gaat maken. Dit kan, met de juiste omstandigheden, binnen 2 dagen! Maar meestal duurt het langer voordat de wortels verschijnen.

6. Verplaats de stengel naar aarde

Na wat geduld, heeft je stekje als het goed is wortels van tussen de 5 en 10 centimeter. Nu gaan we de stengel in de aarde zetten. Vul hiervoor de bodem van een kleine plantenpot met hydrokorrels. Leg er vervolgens een mengsel van potgrond en perliet op. Dit doe je totdat de pot tot ⅓ is gevuld. Vervolgens zet je hierop de stengel. Vul vervolgens de pot verder met het mengsel en zorg dat alle wortels in de aarde staan. Druk de aarde voorzichtig iets aan, maar niet dat het compact wordt. Plaats de plantenpot op de schotel.

7. Geef je stekje water

Geef tot slot je stekje water. Natuurlijk moet je deze stap regelmatig herhalen. Hiervoor gebruik ik gekookt kraanwater wat weer afgekoeld is naar kamertemperatuur. Houd de aarde in het begin licht vochtig, zodat de wortels van je stekje goed kunnen groeien. Daarna kun je wat minder water geven aan de plant.

Je kunt ook het zusje, de tradescantia nanouk stekken in slechts 7 stappen!

Tradescantia zebrina verzorging

Wat goed! Jij hebt zojuist succesvol jouw tradescantia zebrina gestekt! Nu wil je ook weten hoe je jouw stekje het best verzorgt. Hieronder vind je een aantal tips:

 1. Plaats je tradescantia zebrina-stekje op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
 2. Worden de bladeren groen in plaats van paars met glitters? Zet je plant op een lichtere plek.
 3. Groeit de stengel hard? Dan kun je ‘m opnieuw afknippen en weer stekken!
 4. Sproei je stekje eens per week met water. De tradescantia zebrina houdt van een hoge luchtvochtigheid. Ik heb die van mij als plant in de badkamer staan en daar groeit hij erg goed!
 5. De aarde mag tussen de gietbeurten opdrogen. Hierdoor voorkom je wortelrot.

Is de tradescantia zebrina giftig?

De tradescantia zebrina is niet giftig. Maar de plant bevat wel sap dat je luchtwegen en huid kan irriteren. Ik heb hier zelf geen last van gehad, maar als je hiervoor gevoelig bent kun je handschoenen aantrekken.

Meer planten stekken

Heb jij de ultieme tip om een tradescantia zebrina te stekken? Laat het weten in een reactie!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *