6 handige sites om Fins te leren

Fins leren tips

Ben je van plan om Finland te bezoeken? Of wil je een bijzondere taal leren en overweeg je Fins te leren? Wat leuk! Fins leren is een mooie bezigheid om je kennis te verrijken. Maar waar begin je? En op welke manieren leer je Fins? In dit artikel deel ik 6 handige websites, zodat je gelijk kunt starten.

Is Fins leren moeilijk?

Fins leren is moeilijk en makkelijk tegelijk. Omdat de Finse taal niet op bijvoorbeeld het Nederlands of Engels lijkt, is het vrijwel onmogelijk om ezelsbruggetjes te maken. Daardoor is deze taal leren een uitdaging. Maar als je de basis eenmaal doorhebt, is het makkelijker. Zo eindigt een werkwoordsvorm op dezelfde uitgang:

 • ik – n
 • jij – t
 • hij/zij – e/of hetzelfde als de voorgaande klinker
 • wij – mme
 • jullie – tte
 • zij – vat/vät

Voorbeeld zijn = olla

 • Ik ben = minä olen
 • Jij bent = sinä olet
 • Hij/zij is = hän ole
 • Wij zijn = me olemme
 • Jullie zijn = te olette
 • Zij zijn = hän olevat

Spreektaal vs. schrijftaal

Het is belangrijk om te weten dat gesproken Fins afwijkt van de schrijftaal. Er wordt namelijk veel ‘gesjoemeld’ met woorden. Zo zeg ik soms anteeks in plaats van anteeksi (sorry). Of kiit in plaats van kiitos (dankjewel). Hierdoor is het lastiger te begrijpen wat er in het Fins wordt gezegd. 

Ik kan je als tip meegeven om eerst de schrijftaal te leren. Als je dat eenmaal doorhebt, kun je je verdiepen in de spreektaal.

Wil je Finse gerechten ontdekken? Ik maak graag Finse zomersoep of spinaziepannenkoeken.

Hoelang duurt het om Fins te leren?

Hoelang het duurt om Fins te leren, is lastig te zeggen. Je kunt in een korte tijd veel leren, maar het ook verdelen in kleine stapjes. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat je er lange tijd mee bezig bent, omdat het Fins niet op onze taal lijkt. Maar ik moet toegeven dat ik ook niet elke dag leer. Ik ben nu ongeveer 5 jaar met de Finse taal bezig en kan het een klein beetje. Ik moet het ook gewoon goed oppakken. ;)

5 handige sites om goed Fins te leren

Om Fins te leren, hoef je niet aan de slag met dure cursussen. Je komt al heel ver met het internet. Hieronder vind je 6 handige websites om te starten met het Fins.

1. Memrise

Mijn favoriete website, of eigenlijk app, is Memrise. Op de site vind je uren aan lesmateriaal. Momenteel ben ik bezig met de Finse werkwoorden. Ik heb ontdekt als je de stam van werkwoorden goed kent, je vaak ongeveer weet waar een zin over gaat. 

Ik schrijf de werkwoordsvormen uit in een notitieboekje en maak van elk werkwoord een kaartje met de Nederlandse vertaling aan de achterkant. Voor het slapengaan, leer ik de kaartjes. Dat heeft mij geholpen om werkwoorden goed te leren.

2. Duolingo

Wil je Fins leren op een visuele manier? Dan raad ik je Duolingo aan. In slechts 5 minuten per dag leer je basiszinnen in het Fins herkennen en schrijven. Duolingo werkt met een beloningssysteem. Hierdoor krijg je extra motivatie om punten te behalen en leer je tegelijk beter Fins. Geloof me, dit is heel leuk om onderweg te doen!

3. Loecsen

Op Loescen vind je praktische woorden en zinnen voor verschillende situaties. Bijvoorbeeld voor een gesprek, in een restaurant of op het strand. Aan de hand van een afbeelding, tekst en uitspraak leer je diverse woorden en zinnen. Ik heb gemerkt dat ik woorden beter kan onthouden als er een plaatje bij zit. Als je bijvoorbeeld een afbeelding van een zon ziet, vergeet je nooit meer dat het Finse woord aurinko is.

4. Lingohut

Kun je goed Engels? Dan is Lingohut de moeite waard. Op deze website vind je maar liefst 125 lessen om Fins te leren! In elke les vind je een lijst met Engelse woorden en de Finse vertaling daarvan. Daarnaast toets je jouw kennis via verschillende spelletjes.

5. Google Translate

Ben je op zoek naar een snelle vertaling van een specifiek woord. Gebruik dan Google Translate! Via Translate kun je het woord ook beluisteren, zodat je weet hoe je het uitspreekt. Easy peasy. Let op: Translate klopt niet altijd, maar het is een goede start.

6. Wikipedia

Wil je duiken in de stof van het alfabet, grammatica, werkwoorden, zinsbouw en woordenschat? Dan is Wikipedia jouw beste vriend. Op deze pagina vind je uitgebreide uitleg over de eerder genoemde onderdelen, zodat je beter begrijpt hoe woorden en zinnen in elkaar zitten. Je moet er even goed voor gaan zitten, maar het is de moeite zeker waard.

2 inspirerende Instagram-accounts

Naast de bovenstaande 6 handige websites om Fins te leren, deel ik ook 2 inspirerende Instagram-accounts.

1. Her Finland

Varpu van Her Finland helpt je de Finse cultuur te ontdekken. Maar ook jouw Finse droom te realiseren. Varpu leert je dus niet alleen Fins, maar laat je ook de cultuur zien. Bijvoorbeeld wat de traditionele gerechten zijn, hoe Finnen de telefoon opnemen en wat de leukste plekjes in het land zijn.

2. She loves Finland

Dit artikel kan ik niet afsluiten zonder mijn Instagram-account She Loves Finland te promoten! ;-) Dit account helpt me Fins te leren. Het leek me leuk om dit ook met anderen te delen. Benieuwd? Volg She Loves Finland direct!

Ik ben nog een beginner

Tot slot wil ik benadrukken dat ik nog een beginnende leerling ben. Ik ken redelijk wat Finse woorden en een paar zinnen. Dus het kan zijn dat sommige dingen die in dit artikel staan niet kloppen. Weet jij wel het antwoord? Laat het me dan weten! Dan pas ik het aan.

PS De Wat & Hoe taalgids Fins heb ik vaak in mijn tas zitten. Zo kan ik altijd en overal Finse woorden en zinnen leren!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *