Home » Recept: Finse spinaziepannenkoeken (pinaattiletut)

Recept: Finse spinaziepannenkoeken (pinaattiletut)

spinaziepannenkoeken recept uit finland

Spinaziepannenkoeken zijn een fantastische manier om meer verstopte groente te eten. Maar wist je dat pannenkoeken met spinazie een lekkernij is in Finland? Daar heten ze pinaattiletut. Ik maak ze al te graag en daarom deel ik het spinaziepannenkoeken recept graag met jou.

Pinaattiletut: Finse pannenkoek met spinazie

Finland heeft een kort seizoen waarin groente, fruit, granen en meer lokaal groeien. Daarom genieten de Finnen in deze tijd extra van pure ingrediënten die je in de natuur kunt vinden, waaronder spinazie. Mensen uit Finland zijn dan ook een kei in het verzinnen van lekkere recepten waarin lokale producten zijn verwerkt. Een recept daarvan is pinaattiletut, pannenkoeken met spinazie. Pinaatti betekent spinazie en letut zijn pannenkoeken in het Fins.

Tip: Je kunt deze spinaziepannenkoeken bakken in een Dutch Oven, een gietijzeren pan die onmisbaar is in jouw keuken.

Een spinaziepannenkoek, gezond?

Traditioneel gezien worden volle melk, eieren en tarwebloem gebruikt voor deze spinaziepannenkoeken uit Finland. Ik heb er echter een gezonde variant van gemaakt met speltbloem en -meel, chiazaad-eieren en plantaardige melk. Zullen we ze samen gaan bakken?

Tip: Wil je spinaziepannenkoekjes bakken? Dat kan ook. Schenk in dit geval minder beslag in de pan.

Spinaziepannenkoeken recept

Spinaziepannenkoeken uit Finland

Deze spinaziepannenkoeken uit Finland zijn ideaal om meer groente te eten. Heerlijk met jam, hummus of groente. Plus, je kunt ze ook vegan maken!
Voorbereiding55 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 uur 25 minuten
GangBijgerecht,Lunch
KeukenFins,Nordic
Trefwoordgroente,pannenkoeken,tarwevrij
Aantal10 pannenkoeken

Benodigdheden

  • Mengkom
  • garde
  • koekenpan
  • bord

Ingrediënten

  • 200 gram diepvriesspinazie
  • 500 milliliter ongezoete plantaardige melk
  • 2 chiazaad-eieren
  • 1 eetlepel olie
  • 150 gram speltmeel
  • 150 gram speltbloem
  • ½ theelepel zout
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze

  • Maak de chiazaad-eieren door 2 eetlepels chiazaad en 7 eetlepels water 15 minuten te laten staan.
  • Laat de diepvriesspinazie ontdooien.
  • Klop vervolgens de ongezoete plantaardige melk los met de chiazaad-eieren en olie.
  • Meng dan in een andere kom de speltmeel, speltbloem en zout.
  • Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en klop tot een luchtig beslag.
  • Meng daarna de diepvriesspinazie door het beslag heen.
  • Zet een koekenpan met olie op het vuur.
  • Schenk met een grote soeplepel het beslag in de koekenpan en spreid goed uit.
  • Laat de spinaziepannenkoeken met speltmeel vervolgens afkoelen op een bord. Of eet ze direct op.

Notities

Tip: Heb je geen spelt in huis? Gebruik dan tarwebloem. Je kunt de plantaardige melk ook vervangen door een deel water.

Meer recepten uit Finland

Ben je benieuwd naar meer recepten uit Finland? Bekijk dan deze gerechten:

Heb je de spinaziepannenkoeken uit Finland gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat een reactie achter!

Liefs,

Lysanne

Interessant? Deel het artikel!

2 gedachten over “Recept: Finse spinaziepannenkoeken (pinaattiletut)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




negen + 20 =

Scroll naar boven