Wat is een Dutch Oven?

wat is een dutch oven

Goed keukengerei is een must als je lekker wilt koken. Hierbij moet je denken aan messen, elektrische apparaten en pannen. Een kwalitatieve pan is stevig en veelzijdig in gebruik. Zoals een Dutch Oven. Wil je weten wat een Dutch Oven is? Ik leg het je uit in dit artikel.

Wat betekent Dutch Oven?

Een Dutch Oven is een zware gietijzeren kookpot, bestaande uit een pan en een goedsluitende deksel. Meestal heeft een Dutch Oven korte poten aan de onderkant van de pan, en een hengsel aan de deksel om ‘m makkelijk op te tillen of op te hangen.

Waar komt een Dutch Oven vandaan?

Een Dutch Oven komt oorspronkelijk uit Engeland. Maar het verhaal begint in Nederland. De Engelsman Abraham Darby deed in Nederland kennis op over het gieten van koperen pannen in zandmallen. Terug in Engeland realiseerde Darby dat hij meer zou verkopen als hij messing zou vervangen met het goedkopere gietijzer. Na een aantal mislukte pogingen lukte het een van zijn medewerkers om ijzer in zand te gieten, gebaseerd op de Nederlandse techniek (Legendsofamerica.com).

De Dutch Oven naar Amerika

In de jaren erna namen de kolonisten de Dutch Oven mee naar Amerika, omdat de pan praktisch en duurzaam was. Tijdens deze jaren heeft de Dutch Oven wat veranderingen gekregen. Bijvoorbeeld poten aan de onderkant om de pan makkelijker op kolen te zetten. En zelfs nu nog is de Dutch Oven een begrip in de Verenigde Staten.

Waarom noemen ze het een Dutch Oven?

De term ‘Dutch Oven’ verwijst naar de Nederlandse techniek om koper in zandmallen te gieten. De naam is blijven hangen en wordt nog steeds gebruikt.

Wat kun je doen met een Dutch Oven?

Een Dutch Oven kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Van het bakken van brood tot het maken van soep, stoofpotten, eenpansgerechten en appeltaart. Kortom, een veelzijdige pan die niet in jouw keuken kan ontbreken.

Hoe werkt een Dutch Oven?

Een Dutch Oven haalt zijn werking uit gietijzer. Gietijzer houdt warmte goed vast, waardoor de pan zelfs na het uitzetten van de warmtebron lange tijd warm blijft. Bovendien zorgt gietijzer voor een gelijkmatige verdeling van de warmte, zodat het voedsel op alle plekken gaart. En met de deksel op de pan blijft vocht ingesloten, waardoor je smaakvolle gerechten creëert.

Welke soorten Dutch Ovens zijn er?

Er bestaan verschillende soorten Dutch Ovens, elk met zijn eigenschappen, materialen en voordelen. Je kunt ze grofweg in 2 groepen indelen.

  1. Outdoor Dutch Ovens
  2. Indoor Dutch Ovens

1. Outdoor Dutch Ovens

Outdoor Dutch Ovens zijn bedoeld voor buiten. Vaak hebben deze pannen poten aan de onderkant, zodat hij stabiel tussen de kolen of in het vuur staat. Ook hebben de pannen een hoge rand, waardoor je er kolen, briketten of zelfs andere Dutch Ovens op kunt plaatsen. Tot slot heeft een outdoor Dutch Oven ook een hengsel, zodat je de pan boven het vuur kunt hangen.

2. Indoor Dutch Oven

Een indoor Dutch Oven is voor binnen bedoeld. De pan is meestal bol van boven en plat van onder, zodat hij op alle warmtebronnen geplaatst kan worden. Zelfs in de oven.

De voor- en nadelen van een Dutch Oven

Een Dutch Oven brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Ik bespreek ze hieronder.

De voordelen van een Dutch Oven

  • Gelijkmatige warmteverdeling
    In een Dutch Oven wordt de warmte gelijkmatig afgegeven, waardoor gerechten op alle plekken gaar worden.
  • Veelzijdig in gebruik
    Een Dutch Oven is voor veel doeleinden geschikt. Denk aan brood, soep en taart.
  • Duurzaam
    Een goed onderhouden Dutch Oven gaat jaren mee. Je hoeft dus geen andere pannen te kopen.
  • Energiezuinig
    Een Dutch Oven kan op lage temperaturen garen en blijft lang warm. Je hebt dus niet veel energie nodig om te bakken met de pan.
  • Geschikt voor elke warmtebron
    Of je nu op inductie kookt of buiten vuur aan hebt, een Dutch Oven kan op elke warmtebron. Ook in de oven.
  • Makkelijk te onderhouden
    Je hebt alleen warm water en een borstel nodig om een Dutch Oven schoon te maken. Heel eenvoudig dus.

De nadelen van een Dutch Oven

  • Relatief zwaar
    Een Dutch Oven is relatief zwaar. Het kan lastig zijn om de pan te verplaatsen als hij warm is en er voedsel in zit.
  • Prijzig
    De prijs van een Dutch Oven is niet te vergelijken met een budgetpan. Daar krijg je echter jarenlang plezier voor terug.
  • Langzaam opgewarmd
    Omdat het gietijzer van een Dutch Oven dik is, duurt het langer voordat hij warm is. Hierdoor is de pan niet geschikt voor snelle maaltijden.
  • Kwetsbaar
    Een Dutch Oven is gevoelig voor directe temperatuurwisselingen. Spoel de pan dus nooit af met koud water als hij nog gloeiendheet is.
  • Niet vaatwasserbestendig
    Een Dutch Oven is vaak niet geschikt voor in de vaatwasser. Je moet ‘m dus met de hand afwassen.

Hoe kook je met een Dutch Oven?

Koken met een Dutch Oven is vrij eenvoudig. Toch vereist de pan wat liefde en aandacht. Als je dit op de juiste manier doet, gaat hij levenslang mee.

1. Inbranden

Tijdens het eerste gebruik is het belangrijk dat je de Dutch Oven inbrandt. Wat is dat? Je zorgt ervoor dat roesten en aanbranden niet mogelijk is door olie in de pan te laten trekken. Zo werkt het:

  1. Maak de Dutch Oven schoon.
  2. Smeer de pan in met olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie.
  3. Verwarm de pan langzaam, zodat de poriën van het gietijzer open gaan staan.
  4. Laat de pan goed heet worden en de olie intrekken.
  5. Herhaal de bovenstaande stappen een paar keer indien nodig.
  6. Laat de pan weer langzaam afkoelen.

2. Koken

Als je met een Dutch Oven gaat koken, is het belangrijk dat je ‘m langzaam laat opwarmen. Vervolgens voeg je olie toe en de ingrediënten voor je gerecht. That’s it.

Tip: Mocht je brood willen bakken in de Dutch Oven, laat dan eerst de pan heet worden en schuif daarna het deeg in de pan. Vergeet niet de deksel op de pan te zetten.

3. Schoonmaken

Ben je klaar met koken? Dan laat je de Dutch Oven langzaam afkoelen om snelle temperatuurwisselingen te voorkomen. Vervolgens volg je deze stappen:

  1. Maak de pan direct na het afkoelen schoon.
  2. Verwijder etensresten.
  3. Maak de pan verder schoon met een stevige borstel en heet water. Geen afwasmiddel.
  4. Droog de pan af met een theedoek.
  5. Smeer de binnenkant van de pan in met olie.

4. Bewaren

Heb je de Dutch Oven even niet nodig? Bewaar ‘m dan ingeolied op een droge plek om roest te voorkomen. Je kunt eventueel iets tussen de deksel en de pan leggen om muffe geurtjes te vermijden.

6 Dutch Oven-recepten

Zoals je hebt gelezen, is een Dutch Oven een alleskunner. Kun je wat inspiratie gebruiken? Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

  1. spinaziepannenkoeken
  2. no-knead brood
  3. linzensoep met boerenkool
  4. eenpans-pastagerecht
  5. stoofpot met aardappels en groente
  6. vegan appeltaart

Dutch Oven kopen

Ben je enthousiast geworden over de Dutch Oven en wil je er zelf een kopen? Er zijn verschillende adressen waar je een gietijzeren pan kunt aanschaffen. Voor een kwalitatieve Dutch Oven is het verstandig om naar de speciaalzaak te gaan. Die kun je zowel offline als online vinden.

In het kort

Een Dutch Oven is een veelzijdige pan waarmee je allerlei gerechten mee kunt maken. Hij is eenvoudig in gebruik en gaat met de juiste verzorging lang mee. Ik hoop dat je met dit artikel veel hebt opgestoken over de Dutch Oven.

Ga jij een Dutch Oven aanschaffen? Of heb je er al een in huis? Ik ben benieuwd!

Interessant artikel? Gebruik de onderstaande infographic en plaats een link naar dit artikel!

dutch oven inbranden infographic

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *