Home » Winterse vegan linzensoep met boerenkool

Winterse vegan linzensoep met boerenkool

Vegan linzensoep met boerenkool

Linzensoep en boerenkool. Ooit gedacht dat deze 2 samen kunnen? Ik ook niet, totdat ik deze linzensoep met boerenkool maakte. Van deze vegan soep warm je niet alleen op, maar is ook hartstikke gezond! Benieuwd naar het recept? Laten we samen de linzensoep maken!

Wat is linzensoep?

Linzensoep is een gerecht gemaakt van linzen, een peulvruchtensoort. De soep wordt voornamelijk gegeten in Arabische landen en het Midden-Oosten.

Let op: Linzen zijn giftig. Mits je de verse eet en de gedroogde niet kookt.

Wat zijn linzen?

Linzen, enkelvoud: linze, zijn peulvruchten. Dit zijn gedroogde zaden van de linzenplant. Er bestaan rode, zwart en groene linzen. Linzen passen in een plantaardige dieet, omdat ze veel eiwitten bevatten en andere goede voedingsstoffen.

Linzen zijn giftig

Lees je dat nou goed, zijn linzen giftig? Geen paniek! Alleen verse linzen zijn giftig. Dit betekent overigens niet dat je gedroogde linzen rauw kunt eten. Naast dat dit vies is (ik spreek uit ervaring), zit het stofje fytinezuur in de zaden. Op zich is deze stof niet heel slecht voor je. Maar als je er te veel van binnenkrijgt, kun je belangrijke voedingsstoffen niet goed opnemen. En dat is natuurlijk zonde!

Spoel linzen goed af

Voordat je linzen en andere peulvruchten gaat eten, is het belangrijk dat je ze goed onder stromend water afspoelt en ze het liefste laat weken in water. Zo daalt het percentage fytinezuur.

Vegan linzensoep met boerenkool

Hoe maak je linzensoep?

Linzensoep maak je door linzen te koken in water. Daarna voeg je groente en kruiden toe om de soep op smaak te brengen. Eventueel kun je de ingrediënten pureren.

Gezonde linzensoep

Linzensoep is een heel gezonde maaltijd! Linzen hebben namelijk de prachtige eigenschap om je darmen als het ware schoon te spoelen. En als je dan ook nog eens groente en kruiden aan de soep toevoegt, ben je helemaal goed bezig!

Linzensoep is een heel gezonde maaltijd! Linzen spoelen je darmen als het ware schoon.

Linzensoep met boerenkool

In onderstaande recept heb ik extra veel groente en kruiden toegevoegd, in het bijzonder boerenkool. Dat is weer eens wat anders dan boerenkoolstamppot! Heb je geen boerenkool in huis of is het seizoen voorbij? Gebruik dan broccoli, een andere gezonde krachtpatser! Laten we de soep gaan maken.


Recept

Linzensoep met boerenkool

Deze vegan linzensoep met boerenkool is een gezonde maaltijd voor de winter. Lekker met brood!
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd30 min
GangSoep
KeukenMidden-Oosten,Vegan
Trefwoordpeulvruchten,soep,vegan,winterse kost
Aantal4 personen

Benodigdheden

  • soeppan
  • staafmixer

Ingrediënten

  • kokosolie
  • 3 lente-uitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 winterwortels
  • 2 puntpaprika's
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • ½ theelepel korianderblad (optioneel)
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel zoete paprikapoeder
  • 1 ½ theelepel kurkumapoeder
  • 150 gram boerenkool
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 liter water
  • 150 gram gedroogde rode linzen
  • citroensap
  • zout en peper

Bereidingswijze

  • Was de rode linzen goed af onder stromend water. Het water mag niet meer troebel zijn.
  • Verwarm de soeppan op middelhoog vuur. Voeg wat kokosolie toe.
  • Snijd dan de lente-uitjes, knoflook, winterwortel, puntpaprika’s en gember in kleine stukjes en fruit lichtjes in de pan.
  • Voeg daarna het kerriepoeder, korianderblad, kaneel, komijnpoeder, zoete paprikapoeder en kurkuma toe en bak 2 minuten mee.
  • Stop de boerenkool en de tomatenblokjes in de pan en meng alles door elkaar.
  • Voeg de laurierblaadjes toe samen met het groentebouillonblokje.
  • Schenk daarna kokend water in de pan samen met de rode linzen. Laat dit koken totdat de linzen zacht zijn.
  • Pureer vervolgens de ingrediënten tot een gladde, romige massa. Te dik? Voeg wat kokend water toe. Te dun? Voeg een papje toe van maizena en koud water.
  • Maak ten slotte de soep op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Serveer direct.

Notities

Tip: Geen boerenkool in huis? Of is het seizoen voorbij? Gebruik dan broccoli.

Dit eet je bij linzensoep

Natuurlijk kunnen lekkere hapjes niet ontbreken bij deze linzensoep met boerenkool. Ik maak zelf vaak een combinatie met:

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Wat is jouw favoriete linzengerecht?

Liefs,

Lysanne

4 gedachten over “Winterse vegan linzensoep met boerenkool”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




zes − drie =