Recept: Gezonde broccolisoep met pastinaak en bleekselderij

Gezonde broccolisoep

De lente is in zicht! Dat vraagt om lekkere en gezonde soepjes vol met groente. Zoals dit recept uit de oude doos: gezonde broccolisoep met pastinaak en bleekselderij. Deze soep bevat veel vitamientjes, zoals een lading aan calcium en vitamine C. Hierdoor ga jij fit de lente beginnen! Ben jij er klaar voor? In dit artikel geef ik je het recept.

De geschiedenis van pastinaak

Pastinaak is zo’n groente die niet al te veel wordt gebruikt in Nederland. Ik gebruik het ook nooit trouwens. Deze groentesoort is niet zo populair in ons kikkerlandje, terwijl het vroeger het belangrijkste voedsel was voordat de aardappel werd geïntroduceerd. Zelfs de Grieken en Romeinen kenden pastinaak al. Zij waren degenen die de groentesoort naar West-Europa vervoerden.

Ook bleekselderij was bekend bij de Grieken en Romeinen. Zij zagen het als een medicijn. Een ander leuk weetje: in de Oudheid werd selderij als prijs gebruikt tijdens de Nemeïsche Spelen als eer naar Zeus.

Als ik het dan toch over de Romeinen heb: zij kenden ook de broccoli. De naam stamt af van broccolo en betekent in het Italiaans ‘scheuten’, wat verwijst naar de groei van de groente. Wij Hollanders kennen broccoli pas sinds 1979. Toen werd de groente bij ons geïntroduceerd.

Soep met Calcium en Vitamine C

Zoals ik in de introductie schreef, zit deze gezonde broccolisoep met pastinaak en bleekselderij vol met Calcium en Vitamine C. Vooral vegetariërs en veganisten moeten letten op hun calciuminname om sterke botten en spieren te behouden. Calcium zit namelijk alleen in dierlijke producten. Oh my: wat zeg ik nou? Nee! Dat is dus een fabeltje! Er zijn veel groentesoorten die een lading aan Calcium in zich hebben, zoals broccoli, pastinaak en bleekselderij. Hierdoor hoeven planteneters zich niet druk te maken om genoeg van dit mineraal binnen te krijgen. Mits je genoeg groente eet dan.

Naast de grote hoeveelheid aan Calcium, bevatten broccoli, pastinaak en bleekselderij ook veel Vitamine C. En dat is goed voor iedereen om een geweldige weerstand in stand te houden! Met deze soep ga jij een kickstart maken aan het begin van de lente!

Recept voor gezonde broccolisoep

Voor één grote pan soep
Bereidingstijd: 45 á 50 minuten
Nodig: grote pan en staafmixer

Ingrediënten

Soep

 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 grote wortels
 • 1 grote broccoli
 • 2 pastinaken
 • kokosolie
 • 1 liter water
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 groente bouillonblokje
 • 1 eetlepel rozemarijn
 • zout en peper
 • citroensap

Topping

 • geraspte kokos
 • gehakte hazelnoten
 • chiazaad

Bereidingswijze

 1. Snijd de broccoli, bleekselderij, wortels en pastinaken in stukken.
 2. Stop een beetje kokosolie in een grote pan en zet de pan op middelhoog vuur.
 3. Snijd de knoflook in kleine stukjes en fruit snel in de pan.
 4. Voeg de groente toe en bak 10 minuten mee.
 5. Schenk vervolgens het water in de pan stop het groente bouillonblokje erbij.
 6. Kook de groente zacht, maar niet dat ze tot pap zijn gekookt.
 7. Zet het gas uit en pureer de groente tot een gebonden soep.
 8. Is de soep te dik? Voeg beetje bij beetje kokend water toe. Is de soep te dun? Meng een papje van 1 eetlepel maizena en een scheutje koud water en voeg het aan de soep toe.
 9. Maak de soep op smaak met de rozemarijn, zout, peper en citroensap.
 10. Verdeel de soep in kommen en garneer met geraspte kokos, hazelnoten en chiazaad.

Wat is jouw tip om meer calcium binnen te krijgen?


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *