Home » Vegan stoofvlees van ‘rendier’ uit Finland (poropata)

Vegan stoofvlees van ‘rendier’ uit Finland (poropata)

Vegan stoofvlees pulled oats rendier poropata

De Finse keuken blijft me fascineren. Zoals poropata. Dit is zachte stoofvlees gemaakt van jawel: rendier. Dat klonk erg interessant en daarom wilde ik het proberen. Een plantaardige versie zonder echte rendier natuurlijk! ;) Dus ik maakte dit vegan stoofvlees met Pulled Oats als ‘rendier’. Benieuwd? Laten we dan samen het recept maken!

Wat is poropata?

Poropata (poro = rendier, para = pot) is een traditioneel Fins gerecht. De basis bestaat uit rendier, bouillon, kruiden en groente.

Verschillende soorten rendierstoofvlees

Met de basis van poropata kun je variëren. Voeg bijvoorbeeld wortel, ui, paddenstoelen, laurierblad en pastinaak toe. Of kruiden zoals tijm en rozemarijn. Je kunt zelfs rode wijn toevoegen aan het stoofvlees. Kortom, je kunt het gerecht dus helemaal naar je eigen hand zetten.

Vegan poropata a lá This is Joan

Mijn stoofvleesgerecht maakte ik met ingrediënten die in Finland worden gegeten. Zoals rode bessen en Pulled Oats. Pulled Oats zijn uitgevonden in Finland en worden gemaakt van havermout. Ze hebben een taaie structuur en nemen gemakkelijk andere smaken op. Ideaal dus om stoofvlees mee te maken.

Wat eet je bij poropata?

De Finnen eten bij (vegan) rendierstoofvlees aardappel(puree) en rode bessensaus. Om de poropata helemaal af te maken, voeg je augurken en zure room toe. In het laatste geval heb ik haverrroom gebruikt. Je kunt dit ook vervangen door sojayoghurt. Ben je geen fan van aardappelpuree? Vervang dit dan door gekookte of gebakken aardappelen.

Vegan stoofvlees recept

Ingrediënten

Voor de rode bessensaus

  • 125 gram rode bessen (vers)
  • 1 eetlepel chiazaad
  • water

Voor het rendierstoofvlees

  • 1 groentebouillonblokje
  • 150 milliliter heet water
  • olie
  • 1 pakje Pulled Oats naturel

Bereidingswijze

Rode bessensaus

  1. Haal de rode bessen van de takjes af. Dit gaat het makkelijkste door ze met een vork eraf te ritsen.
  2. Stop de rode bessen met een laagje water en het chiazaad in de steelpan. Laat dit rustig sudderen op laag vuur totdat de bessen zijn ingedikt tot een saus.

Vegan rendierstoofvlees

  1. Laat het groentebouillonblokje oplossen in het hete water.
  2. Verwarm de olie in een pan en bak de Pulled Oats even mee.
  3. Voeg vervolgens het bouillonwater toe en laat het geheel intrekken totdat het meeste water is opgenomen.
  4. Serveer het vegan stoofvlees direct met aardappel(puree), rode bessensaus, augurken en haverspread.

Meer Finse recepten

Wat vind jij van deze poropata? Zou jij het vegan stoofvlees willen proberen?

Liefs,

Lysanne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven