Home » Alles over omega 3 en de vegan alternatieven

Alles over omega 3 en de vegan alternatieven

Vegan omega 3

Omega 3 is een belangrijke vetzuur om gezond te blijven. Hiervoor kun je extra supplementen slikken. Maar in de meeste gevallen zijn omega 3-tabletten niet plantaardig. Hoe krijg je als vegan dan genoeg omega 3 binnen? En wat is het eigenlijk precies? Dat ga ik je in dit artikel vertellen! Ook vertel ik je meer over een fijne vegan omega 3-product. {AD*}

Wat is omega 3?

Omega 3 is een meervoudig onverzadigd vetzuur. Dit vetzuur is essentieel, wat betekent dat je lichaam dit nodig heeft maar het niet zelf aanmaakt. Daarom moet je dit via voeding binnenkrijgen.

Bekendste omega 3-vetzuren

Onder de omega 3-vetzuren zijn er 3 het meest bekend. Dit zijn:

  1. alfa-linoleenzuur (ALA)
    Dit vetzuur is plantaardig en wordt door je lichaam in kleine hoeveelheden omgezet in EPA en DHA.
  2. eicosapentaeenzuur (EPA)
    Dit is een omega 3-vetzuur dat voorkomt in vette vis en algen.
  3. docosahexaeenzuur (DHA)
    Ook dit omega 3-vetzuur komt vooral voor in vette vis en algen.

Wat is vegan omega 3?

Alfa-linoleenzuur is dus een vegan omega 3-soort. Omdat je lichaam hiervan maar kleine hoeveelheden aanmaakt, krijg je als veganist (en ook niet-veganisten) te weinig omega 3 binnen. Daarom is het verstandig om eicosapentaeen- en docosahexaeenzuur in te nemen. Gelukkig hoeft dit tegenwoordig niet via visolie, maar haal je dit uit algen. Sterker nog, die omega 3 uit visolie is afkomstig van de algen die vissen eten.

Is visolie vegan?

Nee, visolie is niet vegan. Dit komt, omdat deze olie wordt gewonnen uit vissen.

Waarom omega 3?

Natuurlijk wil je weten: wat doet omega 3 eigenlijk? Volgens het Voedingscentrum zorgt omega 3-vetzuur er onder andere voor dat:

  • het risico op hart- en vaatziekten wordt verkleint;
  • je bloeddruk verlaagt;
  • bij een ongeboren kind de hersenen en netvlies zich goed ontwikkelen;
  • de kans op vroeggeboorte vermindert;
  • je hersenen en gezichtsvermogen goed functioneren.

Omega 3 helpt bij een depressie, angst en burn-out

Omega 3 schijnt ook te helpen bij depressie, angst en burn-out. Dat is de reden waarom ik ben gestart met het slikken van omega 3. Ik wilde kijken of ik minder stress en angst zou ervaren door omega 3-supplementen te gaan slikken.

Volgens Nelly van der Meer, diëtist en psycholoog (MSc), tonen namelijk meerdere onderzoeken aan dat het verhogen van de omega 3-inname depressieklachten en angstgevoelens kan verminderen. Overigens wil ik daarbij wel zeggen dat er veel meer nodig is om aan een depressie, angststoornis en burn-out te werken. Ik adviseer je daarom om in gesprek te gaan met iemand die je vertrouwt. Je bent namelijk niemand tot last als je om hulp vraagt.

[poll id=”7″]

Waar zit omega 3 in?

Zoals ik al eerder schreef, maakt je lichaam niet zelf omega 3 aan. Daarom moet je de juiste voeding eten waar deze vetzuren in zitten. Omega 3 komt vooral voor in vette vis, maar aangezien vis eten niet vegan is, haal je ALA uit de volgende plantaardige bronnen:

  • lijnzaad;
  • chiazaad*;
  • hennepzaad;
  • walnoten;
  • koolzaadolie;
  • avocado.

Deze gezonde appeltaart zit vol met walnoten. Dus krijg je wat omega 3 binnen.

Wanneer omega 3 innemen?

Aangezien de ALA uit bovenstaande voedingsmiddelen maar weinig EPA en DHA aanmaakt, kan een omega 3-tekort ontstaan. Dan is het verstandig om vegan omega 3-capsules in te nemen. Bijvoorbeeld de vegan omega 3-algenolie van Daily Supplements.

Daily Supplements omega 3

De vegan omega 3-algenolie van Daily Supplements is duurzaam, vegan en dus gemaakt van algen. Door algenolie te slikken, zorg je ervoor dat vissen kunnen blijven zwemmen. Immers komt de omega 3 uit de algen die ze eten. De omega 3-capsules bevatten per stuk:

  • 250 mg DHA
  • 125 mg EPA
  • 6 mg vitamine E

Een duurzaam productieproces

Ook het productieproces van Daily Supplements is duurzaam. De algen worden namelijk op een duurzame, gecontroleerde condities gecultiveerd. Hoe dit idee is ontstaan? Wetenschappers ontdekten dat er in het water van een mangrovebos een algensoort groeit die veel omega 3 bevat. Dit hebben de makers van Daily Supplements nagebootst op het land. En hieruit wint het merk dus omega 3.

Fijne omega 3-capsules

Uiteraard heb ik de omega 3-capsules voor je getest. Allereerst valt het me op dat ze niet ruiken naar vis (lees: ik heb een hekel aan visgeur). Daarnaast zijn de capsules zacht, waardoor doorslikken makkelijker gaat. Ik kan echter niet de werking met je delen. Ik voel me namelijk nog steeds hetzelfde. Toch vind ik het belangrijk om genoeg omega 3 in te nemen voor mijn gezondheid. Daarom kan ik de vegan omega 3 van Daily Supplements aanraden als je (grotendeels) plantaardig eet.

Ook omega 3 voor een kind

De gezondheid van een kind is belangrijk. Daarom is er ook Daily Supplements Junior verkrijgbaar. Dit is een speciale omega 3 voor een kind. De druppels zijn suikervrij en hebben een aardbeiensmaak. Hierdoor krijgen kinderen eenvoudig omega 3 binnen.

Conclusie

Omega 3 heb je nodig om gezond te blijven. Als je plantaardig eet, is het echter lastiger om voldoende binnen te krijgen. Daarom is het verstandig om vegan omega 3-capsules in te nemen. De omega 3 van Daily Supplements is daar een goede optie voor. Ze zijn gemaakt van algen, waardoor je bijdraagt aan het in leven houden van vissen. Er is ook een kinderversie voor omega 3 verkrijgbaar. Vind ik Daily Supplements een aanrader? Zeker weten!

Vegan omega 3 kopen

De plantaardige omega 3-capsules van Daily Supplements en andere producten koop je onder andere bij de Holland & Barrett. Ze zijn aan de prijzige kant, maar nu is het nog lastig om omega 3 uit algen te halen en is de opbrengst klein.

Over Daily Supplements

Daily Supplements biedt plantaardige gezondheidsproducten aan voor dagelijks gebruik. Het merk wil bewustzijn creëren rondom een gezonde levensstijl, zonder schade toe te brengen aan de oceaan.

Ik ben geen gezondheidsexpert. Heb je vragen over omega 3? Neem dan contact op met een diëtist.

*Deze producten heb ik gekregen voor een onafhankelijke review. Dit artikel bevat affiliate links.

Interessant? Deel het artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + 13 =