Gezonde appeltaart met walnoten en kokos voor bij de koffie

Gezonde appeltaart

Of je nou op een verjaardag bent of koffie drinkt in een café: appeltaart is er altijd. Maar geef toe: er gaat niets boven zelfgemaakte appeltaart! Daarom dook ik de keuken voor je in om een gezonde appeltaart te maken met walnoten en kaneel. Pluspunt: deze taart is ook vegan! Benieuwd naar het recept? Je vindt het in dit artikel. Ook lees je meer over de geschiedenis van de appeltaart.

De geschiedenis van appeltaart

Het ontstaan van appeltaart gaat ver terug. Naar de Middeleeuwen om precies te zijn. Het eerste Nederlandse recept voor appeltaart stond in het boek Een notabel boecxken van cokeryen uit 1514. In dat recept staat dat je de appels onder deeg bakt en ze vervolgens mengt met room en specerijen. Vergis je niet: in de Middeleeuwen waren specerijen heel luxe, dus alleen weggelegd voor rijke mensen. Gelukkig kan vandaag de dag iedereen kruiden en specerijen gebruiken.

Hoe maak je gezonde appeltaart?

Het is eenvoudiger dan je denk om een gezondere variant van appeltaart te maken. Kun je niet goed tegen tarwe? Vervang dit door speltbloem en -meel. Eet je vegan? Gebruik lijnzaad-eieren in plaats van ei, en kokosolie en geen boter. Let je op je suikerinname? Dan kun je gemakkelijk wat suiker weglaten.

Heerlijke, gezonde appeltaart

In het onderstaande appeltaartrecept gebruik je speltbloem en -meel, kokosolie en veel minder suiker. En met de toevoeging van rozijnen, walnoten, kaneel en kokos smaakt deze gezonde appeltaart heerlijk! Tip: Voor het ultieme appeltaartgevoel raad ik je aan om (vegan) slagroom op te kloppen of wat erythritolpoedersuiker over de taart te strooien. Zo geniet je nog een beetje meer van deze gezonde appeltaart.

Recept voor gezonde appeltaart

Voor 1 appeltaart
Ovenstand: 175 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Oventijd: 25 á 30 minuten
Nodig: springvorm (22 cm), bakpapier, mengkom, vork en kom.

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 2 lijnzaad-eieren
  • 160 gram (spelt)bloem
  • 160 gram (spelt)meel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • snuf kaneel
  • 100 gram gesmolten kokosolie

Voor de vulling

  • 1 handje rozijnen
  • 1 handje walnoten
  • 4 appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 handje kokossnippers

Bereidingswijze

  1. Laat voor de lijnzaad-eieren 2 eetlepels lijnzaad 15 minuten weken in 7 eetlepels warm water.
  2. Verwarm ondertussen de oven op 175 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Vet alvast de springvorm in met olie en leg bakpapier op de bodem.
  3. Meng vervolgens in de kom de speltbloem, speltmeel, boekweitmeel, kokosbloesemsuiker, zout en kaneel.
  4. Voeg daarna de lijnzaad-eieren en gesmolten kokosolie toe en kneed tot een samenhangend deeg. Is het te nat? Voeg meer bloem toe. Te droog? Voeg wat water toe.
  5. Laat dan het deeg afgedekt rusten in de koelkast.
  6. Week ondertussen de rozijnen 15 minuten in warm water.
  7. Snijd dan de walnoten grof en de appels in kleine blokjes.
  8. Meng in een kom de rozijnen, walnoten, appelstukjes, kaneel en kokossnippers.
  9. Bekleed vervolgens de bodem en zijkant van de springvorm met het deeg, maar laat wat deeg over.
  10. Prik daarna met een vork gaten in de onderkant.
  11. Vul vervolgens de springvorm met de vulling en maak met het restje deeg slierten voor op de bovenkant.
  12. Bak dan de gezonde appeltaart 25 á 30 minuten in het midden van de oven en check regelmatig of de taart al gaar is.
  13. Laat ten slotte de taart afkoelen op een rooster.

Wat eet je liever: appelkruimel- of appeltaart?


Reacties

2 reacties op “Gezonde appeltaart met walnoten en kokos voor bij de koffie”

  1. ria magherman avatar
    ria magherman

    Eerst en vooral proficiat met de zalige lekkere recepten en vooral bedankt om die met ons te delen!
    Vraagje bij deze appeltaart: waarom vet je de bakvorm in én leg je er bakpapier in? Zou het niet lukken zonder papier om deze taart uit een ingevette vorm te krijgen?
    Grtjs, Ria, de niet-keukenprinses

    1. Hoi Ria,

      Dankjewel voor je berichtje en compliment! Leuk om te horen! Ik leg altijd bakpapier in de springvorm, zodat de taart er makkelijker uit te krijgen is. Vaak komt het voor dat de taart blijft plakken aan de vorm, zeker als je hem niet invet. Het zou zonde zijn als de helft van je mooie taart blijft plakken! Daarnaast zorgt het bakpapier ervoor dat de vorm niet beschadigt als je de taart met een scherp mes in stukken snijd (afhankelijk van het soort materiaal). :)

      Veel plezier met bakken!

      Groetjes,

      Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *