20 ideale badkamerplanten die je móet hebben

badkamer planten

Een badkamer oogt zonder accessoires snel saai. Bevind jij je in deze situatie of wil je jouw badkamer restylen? Dan zijn planten je beste vriend! In dit artikel vind je 20 ideale badkamerplanten voor een badkamer met weinig of veel licht.

Waarom planten in de badkamer?

Planten in de badkamer bieden je verschillende voordelen. Planten zijn bijvoorbeeld:

  • luchtzuiverend;
  • vochtregulerend;
  • stressverlagend;
  • geluidsdempend;
  • prachtige decoratie voor in huis.

Welke planten kunnen in de badkamer?

Sommige planten vinden een warme, lichtarme en vochtige omgeving heerlijk. Bovendien groeien ze hierdoor een stuk sneller. Kies voor planten die houden van vocht en van nature onder andere planten groeien in het tropisch regenwoud. Zet echter geen planten in de badkamer die van droge grond houden, zoals cactussen. Anders is de kans groot dat zo’n plant te veel water en vocht krijgt en uiteindelijk dood gaat.

Tip: Mocht je een badkamer zonder licht hebben, kijk dan eens naar nepplanten voor in de badkamer. Zo creëer je alsnog een sfeervolle omgeving.

20 planten voor in de badkamer

Jij vraagt je natuurlijk af welke planten geschikt zijn voor in de badkamer. Ik ga je erbij helpen. Hieronder vind je 20 prachtige planten die geschikt zijn voor jouw badkamer.

1. Lepelplant

De lepelplant (spathiphyllum) is een makkelijke plant met witte bloemen die het goed doet in badkamers. De plant houdt van veel water, dus je mag ‘m 2 keer per week water geven, zodat de grond lichtvochtig blijft. Plaats de lepelplant in indirect zonlicht of halfschaduw.

2. Graslelie

De graslelie (chlorophytum comosum) is een van de eenvoudigste planten om te verzorgen. Je hoeft slechts 1 keer per week water te geven. Zorg ervoor dat de grond lichtvochtig tot wat droger blijft. De graslelie staat het liefst in halfschaduw of indirect licht.

3. Bananenplant

De bananenplant (musa) is een tropische plant: hij houdt namelijk van een vochtige, warme omgeving. Zorg er daarom voor dat de grond lichtvochtig blijft, maar niet nat. Omdat een bananenplant voor een groot deel uit water bestaat, heeft hij meer water nodig dan een gemiddelde plant. Tot slot staat de plant graag in (half)schaduw.

4. Drakenbloedboom

De drakenbloedboom (dracaena) dankt zijn naam aan het Griekse woord ‘draikana’ (draak). Het is een eenvoudig te verzorgen plant die graag in (half)schaduw staat. De grond moet lichtvochtig blijven, maar niet nat. Let op: de drakenbloemboom is een giftige plant voor katten en honden.

5. Aloë vera

Een aloë vera (aloe) is een vetplant, maar doet het ook goed als badkamerplant. Als je een stengel doorsnijdt, zie je dat de plant veel vocht bevat. Hierdoor kan hij langere tijd zonder water. Laat daarom de aarde eerst opdrogen, voordat je de plant water geeft. Heb je een badkamer met veel zon? Dan is een aloë vera de plant voor jou.

6. Gatenplant

De naam zegt het al: de gatenplant (monstera) bevat gaten en kan heel groot worden. Daarom is deze plant alleen geschikt als je een ruime badkamer hebt. Een gatenplant moet lichtvochtig staan en houdt van indirect zonlicht.

7. Varen

Wist je dat er wereldwijd meer dan 10.000 varensoorten bestaan? De bekendste is de krulvaren (nephrolepis). De grond van een varen moet lichtvochtig blijven, omdat hij snel dorst heeft. Daarnaast staat de plant het liefst in halfschaduw of schaduw.

8. Kwartjesplant

De kwartjesplant (aspidistra) groeit op dichtbeboste plekken. Logisch dat de plant graag in de schaduw staat. Ook houdt hij van een lichtvochtige grond, maar niet zeiknat. De kwartjesplant is ideaal voor als je weinig licht in de badkamer hebt.

9. Orchidee

De orchidee is een prachtige bloeiende badkamerplant. Van oorsprong komt de plant voor in het tropisch regenwoud, maar doet het ook goed in je eigen badkamer; het liefst met een luchtvochtigheid van minimaal 50%. Geef de orchidee pas water als de grond is opgedroogd en zet ‘m in indirect zonlicht of halfschaduw.

10. Vrouwentong

Heb je (nog) geen groene vingers? Dan is de vrouwentong (sansevieria) dé ideale plant voor jou. Als je ‘m namelijk een keer vergeet water te geven, is dat niet erg. Wel staat de plant graag in de zon.

11. Bromelia

Zoek je naar een bijzondere plant? Kies voor de bromelia (guzmania)! Deze groene plant heeft prachtige schutbladeren in het midden. Zet de bromelia in indirect zonlicht en geef ook water in de trechter van de plant.

12. Scindapsus

Zoek je een hangplant voor in de badkamer? De scindapsus (epipremnum) is ideaal om een plantenmuur te maken, omdat hij zowel kan hangen als klimmen. Plaats de plant in indirect zonlicht en houd de grond lichtvochtig.

13. ZZ-plant

Een andere makkelijke plant is de ZZ-plant (zamioculcas). Hij vindt het namelijk niet erg als je een keer vergeet water te geven. De ZZ-plant staat het liefst in halfschaduw en heeft liever niet een continu vochtige grond. Geef daarom pas water als de grond droog is.

14. Sierasperge

Nee, je kunt de sierasperge (asparagus setaceus) niet eten. Wel kun je de plant in de badkamer plaatsen. Dompel de sierasperge 1 keer per week in een dompelbad als de grond begint op te drogen. Daarna plaats je ‘m in halfschaduw.

15. Philodendron

De philodendron komt in allerlei vormen, maten en kleuren. Zo bestaat hij in het roze, wit of donkergroen. Geef de plant 1 keer per week water, maar liever iets minder dan te veel. Daarnaast houdt een philodendron van indirect zonlicht en heeft veel ruimte nodig.

16. Venushaar

Venushaar (adiantum) is familie van de varen en een kleine, schattige plant. Venushaar staat graag in een lichtvochtige grond, zonder dat de aarde opdroogt. Ook houdt de plant van halfschaduw.

17. Calathea

De calathea staat bekend als een uitdagende plant. Geloof me, bij mij gaan ze ook niet lekker. Zorg ervoor dat de aarde lichtvochtig blijft en dat de plant in halfschaduw staat. Ook houdt de calathea van een sproeibeurt.

18. Tillandsia

De tillandsia is een vreemde eend in de bijt; hij staat namelijk niet in aarde. Hierdoor heeft hij een hoge luchtvochtigheid nodig en is daarom ideaal voor in de badkamer. Mocht de badkamer niet vochtig genoeg zijn, geef dan regelmatig een sproeibeurt. Plaats een tillandsia in indirect zonlicht.

19. Parapluplant

De parapluplant (cyperus) is een moerasplant. Daarom heeft hij graag natte voeten en wil niet dat de aarde opdroogt. Sterker nog, de parapluplant staat graag in een laagje water. Zet de plant in (half)schaduw en zorg ervoor dat je kat er niet bij kunt. Het schijnt namelijk te zijn dat katten dol op de parapluplant zijn.

20. Dwergficus

De dwergficus (Ficus pumila) houdt van badkamers met veel licht, maar geen zonlicht. De plant wil een lichtvochtige grond, maar niet zeiknat. 

In het kort

Planten zijn een geweldige toevoeging aan je badkamer. Of je nu jouw badkamer wilt upgraden of een betere woonomgeving wilt creëren. In dit artikel heb je kennisgemaakt met 20 prachtige badkamerplanten. Van de lepelplant tot de dwergficus. Ben je op zoek naar leuke adressen om online planten te kopen? Kijk dan eens op PLNTS . Mocht je op zoek zijn naar meer planten, de volgende artikelen vind je vast interessant:

Welke badkamerplant heb jij?

Interessant artikel? Gebruik de onderstaande infographic en plaats een link naar dit artikel!

Infographic badkamerplanten

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *