Home » Havermouttaart met citroen en cashewganache

Havermouttaart met citroen en cashewganache

Havermouttaart met citroen

Meestal schep ik niet op over mijn baksels (stiekem wel). Maar ik moet echt even opscheppen over deze havermouttaart met citroen. De taart is zó goed gelukt! Hij is lekker, fris en guilt free. De smaak van citroen komt heel goed naar voren. Dus citroenliefhebbers, maak deze taart!

Waarom je citroen in huis moet hebben

Ik vind citroen echt onmisbaar in de keuken. Citroen is een alleskunner! De vrucht smaak zuur. En nee, ik ga niet vertellen welk gezicht ik trek als ik citroensap proef. Zuur! Maar met de juiste combinatie maakt citroen een gerecht helemaal af. Het sap en de gele schil zijn beiden te gebruiken in hartige en zoete gerechten. Gebruik niet het witte van de schil, want dat is bitter!

Havermouttaart met citroen maken

Ik heb even een trots momentje. Deze havermoutcake met citroen en cashewganache is zó goed gelukt! Hij is fris, niet te zoet en guilt free. Heb je geen stevia in huis? Maak dan gebruik van honing of meer kokosbloesemsuiker.

Let op: Dit recept is nog niet vegan. Ik ben alle recepten aan het herbakken om er zeker van te zijn dat de hoeveelheden kloppen. Check hier alle vegan ei-vervangers.

Havermouttaart recept

Voor één taart
Oventijd: 30 á 40 minuten
Ovenstand: 170 graden Celsius (onder- en bovenwarmte)
Nodig: handmixer, springvorm van 12 cm doorsnede en een foodprocessor

Ingrediënten

Taart

  • kokosolie
  • 50 gram ongezwavelde gedroogde abrikozen
  • 125 gram havermeel
  • 50 gram kokosbloesemsuiker
  • 50 gram erythritol (of meer kokosbloesemsuiker)
  • 1/2 theelepel psylliumvezels
  • geraspte citroenschil
  • snufje zout
  • 2 (chiazaad-)eieren
  • 2 eetlepels citroensap
  • 6 druppels stevia citroen
  • flinke scheut ongezoete amandelmelk
  • 1 theelepel bakpoeder als je chiazaad-eieren gebruikt

Topping

  • 60 gram cashewnoten
  • 1 theelepel citroenpoeder of geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 3 druppels stevia citroen
  • 1 eetlepel ongezoete amandelmelk
  • 1/4 theelepel psylliumvezels
  • 1 eetlepel kokosolie
  • snufje vanillepoeder
  • snufje zout
  • optioneel: pecannoten, geraspte kokos, pompoenpitten en bijenpollen

Bereidingswijze

Cake

  1. Verwarm de oven op 170 graden Celsius (onder- en bovenwarmte). Vet een springvorm in van 12 cm doorsnede met kokosolie en leg er bakpapier in.
  2. Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes en laat deze weken in heet water.
  3. Meng in een grote kom de havermeel, kokosbloesemsuiker, erythritol, psylliumvezels, citroenschil, zout en de bakpoeder als je chiazaad-eieren gebruikt.
  4. Splits de eieren. Voeg de eidooiers, citroensap, stevia en een flinke scheut ongezoete amandelmelk toe aan het mengsel en meng dit tot een glad papje. Te droog? Voeg meer amandelmelk toe. Voeg ook de gedroogde abrikozen toe.
  5. Mix de eiwitten stijf.
  6. Voeg het ingrediëntenmengsel toe aan de eiwitten en schep voorzichtig alles door elkaar.
  7. Giet het beslag in de springvorm en bak de havermouttaart met citroen 30 á 40 minuten in het midden van de oven.
  8. Haal de taart voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Topping

  1. Mix de cashewnoten, citroenpoeder/citroenschil, citroensap, kokosbloesemsuiker, stevia, ongezoete amandelmelk, psylliumvezels, kokosolie, vanillepoeder en zout in de foodprocessor tot een smeuïg geheel.
  2. Smeer het mengsel over de afgekoelde taart en maak af met de optionele topping.

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Wat vind jij van deze havermouttaart met citroen?

Interessant? Deel het artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − zes =