7 tips waar je vintage kleding kunt kopen

Vintage kleding kopen kan een hele opgave zijn. Waar begin je met zoeken? En hoe weet je of het echt oud is of ‘nieuw vintage’? Geen paniek. In dit artikel geef ik je 7 tips om vintage kleding te kopen. Het is makkelijker dan je denkt!

Wat is vintage kleding?

Vintage kleding is alle kleding die is gemaakt tussen 1910 en 1980. Bijvoorbeeld jurken, jassen, broeken, maar ook schoenen. Eigenlijk is alles wat vintage is gemaakt tussen 1910 en 1980.

Jaren ’90 kleding is ook vintage

Het is overigens niet feitelijk vastgesteld dat vintage kleding uit de jaren ’20 tot en met ’80 moet komen. Zelf vind ik namelijk dat de 1990 ook in dit rijtje thuishoort. We leven namelijk al in de jaren ’20 van de 21e eeuw!

Hoe herken je vintage kleding?

Vintage kleding herken je door verschillende elementen. Zoals de matenlabel, de stof en de ritsvoering.

Lys, kun je wat specifieker zijn? Natuurlijk kan ik dat! Ik heb namelijk een superhandig artikel geschreven: Zo herken je vintage kleding. Hierin geef ik je 3 tips om vintage kleding te herkennen.

Waar kan ik vintage kleding kopen?

Vintage kleding koop je in winkels, webshops of op markten. Maar kijk ook eens in de kledingkast van je moeder of oma.

7 tips om vintage kleding te kopen

In de afgelopen jaren heb ik al aardig wat vintage kleding gekocht. Graag deel ik hieronder 7 tips met jou waar je vintage kleding kunt kopen, zodat ook jij jouw kledingkast vult met superleuke of oude vintage kleding!

1. Kringloopwinkels

Kringloopwinkels zijn niet alleen handig om vintage meubels te kopen. Vaak is er ook een hele kledingafdeling waar je al dan niet specifiek vintage kleding koopt.

Heel goed zoeken

In de kringloop kun je eindeloos tussen de rekken zoeken naar kleding. Dat is ook wel nodig, want uit ervaring moet je heel goed zoeken totdat je een pareltje hebt gevonden. Maar dan heb je ook wat. Zo heb ik vaak kleding van CANDA gescoord (C&A) of Atelier Création.

2. Vintage kledingwinkels

Tegenwoordig zie je ze vaker in de winkelstraat: vintage kledingwinkels. Het voordeel is dat de hele winkel vol hangt met vintage kleding uit de vorige eeuw. Ik heb er een heel leuke blauwe jurk gekocht waar ik erg blij mee ben (zie de foto hierboven).

Het nadeel van vintage kledingwinkels is dat je meer geld kwijt bent dan bij de kringloop. Daarnaast vind je vaak alleen kleding uit de jaren ’80 en ’90. Dus als je net zoals ik juist van kleding uit de jaren ’30 en ’40 houdt, vind je in deze winkels niet zo veel.

Vintage kledingadresjes

Mijn favoriete adresjes voor vintage kleding zijn EpisodeVintage Island en VIND Lifestyle in Haarlem. Maar ga vooral lokaal zoeken naar vintage kledingwinkels. Op mijn lijstje staan nog Laura Dols in Amsterdam en Roxy’79 Vintage in Utrecht. Weet jij nog een leuke winkel? Laat het weten in de comments!

3. Webshops

Ben je niet in de gelegenheid om fysiek te winkelen? Online is er ontzettend veel aanbod te vinden! Bovendien kun je online veel specifieker zoeken naar vintage kleding uit een bepaalde tijd.

Vintage webshopadresjes

Mijn favoriete vintage webshop is Topvintage. Hier vind je nieuwe (!) vintage kleding uit 1920 tot 1970. Ik heb bij Topvintage een jaren ’30 culottes en jaren ’40 schoenen gekocht. Zulke bijzondere items vind je namelijk vrijwel nergens. Ook Succubus is een superleuke vintage webshop waar ik een flapper dress kocht.

Andere vintage webshops

4. Tweedehands online ruilplaatsen

Wat redelijk nieuw is, zijn tweedehands online ruilplaatsen om vintage kleding te kopen. Zoals Vinted. Handig als je een klein budget hebt of toffe vintage items wilt scoren. Maar vooral belangrijk: je hergebruikt een kledingstuk dat anders op de vuilnisbelt zou belanden. Dat is zonde, want vaak kun je er anderen blij mee maken.

Zelf heb ik nog geen kleding gekocht op online ruilplaatsen, maar dit is zeker de moeite waard!

5. Marktplaats

De golden oldie: Marktplaats. Niet alleen goed om spullen op te verkopen, maar ook om zelf te kopen. Bij de categorie ‘vintage kleding’ vind je ontzettend veel prachtige items. Je kunt echter ook zelf zoeken op bijvoorbeeld ‘vintage jassen’, ‘vintage broeken’ of zelfs specifieker, zoals ‘jaren 30 kleding’.

Nadeel van Marktplaats

Helaas zitten er ook nadelen aan Marktplaats. Zo krijg je een ellendige lange lijst met advertenties in de zoekresultaten, zodat je aanbieders en adverteerders bijna niet kunt onderscheiden. Ook heb ik vaak meegemaakt dat mensen niet reageren of hun afspraken niet nakomen. Daarom heb ik op Marktplaats de hoop opgegeven. Heb jij wel goede ervaringen? Dan support ik je om daar vintage kleding te kopen.

6. Facebookgroepen

Wist je dat je via Facebookgroepen ook vintage kleding kunt kopen? Op Facebook zijn veel groepen te vinden waar kleding wordt aangeboden. Ik waarschuw je alvast: je blijft scrollen door superleuke kleding! Extra fijn: het aanbod wordt dagelijks aangevuld door particulieren, zodat je altijd nieuwe items in je tijdlijn vindt.

7. Kledingkast van je moeder of oma

De laatste tip: kijk eens in de kledingkast van je moeder of oma. Misschien dat ze nog een (toen) hippe, maar o zo foute schoudervullingblazer heeft. Of een té gekke jaren ’90 spijkerbroek. Kijk ook eens of je moeder of oma accessoires heeft die ze niet meer draagt. Misschien zit daar wel wat leuks tussen. Maar: vraag van tevoren of je moeder of oma nog kleding heeft die ze niet meer draagt. Wel zo lief. 

Heb jij nog een tip waar je vintage kleding kunt kopen? Laat het weten in de comments!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *