Home » Aloo matar: Indiase spinaziecurry met aardappels

Aloo matar: Indiase spinaziecurry met aardappels

Vegan aloo matar recept

Deze aloo matar curry kan niet op tafel ontbreken als je net zoals ik van de Indiase keuken houdt. Het bijgerecht is ontzettend makkelijk te maken en snel klaar. Zo kun je vrijwel direct na een lange werkdag aan tafel. Wat je erbij eet? Gebakken tofu, bastmatirijst en papadums. Kom, ik leg je uit hoe je dit recept maakt!

Wat is aloo matar?

Aloo matar is een Indiase curry, gemaakt van doperwten, aardappels en tomaat. Daarnaast worden er veel soorten kruiden toegevoegd, zoals komijn, kurkuma en knoflook. 

In deze curry gaan veel kruiden, zoals komijn, kurkuma en knoflook.

Betekenis van aloo en matar

Aloo matar is een letterlijke vertaling. ‘Aloo’ (hallo!, sorry woordgrapje) betekent namelijk aardappel en ‘matar’ is erwt. Vaak zijn de Indiase benamingen voor gerechten gewoon een letterlijke vertaling. Wel zo handig.

Weetje: Deze curry wordt ook vaak aloo mutter genoemd.

Is aloo matar vegan?

Aloo matar is vegan. Het is namelijk een curry met alleen maar groente en kruiden. In de Indiase keuken worden groenten vaak geserveerd als bijgerecht.

Deze gezonde curry bestaat alleen maar uit groente en kruiden. Hij is dus 100% vegan!

Extraatje: spinazie toegevoegd

Zoals ik al zei bestaat deze curry uit aardappel, erwten en kruiden. Ik heb iets valsgespeeld en ook diepvriesspinazie toegevoegd. Ik houd namelijk van lekker veel groente bij het avondeten en ik vind het echt wat toevoegen. Hierdoor kun je het gerecht eigenlijk aloo palak matar noemen. ‘Palak’ is de Indiase vertaling van spinazie.

Wil je geen spinazie gebruiken? Dat kan ook! Je moet dan wel minder kruiden gebruiken, omdat ze anders te overheersend worden. Of je gebruikt meer aardappel en doperwten. Laten we gaan koken!


 

Recept

Vegan aloo matar

Aloo matar is een Indiase curry met aardappel en erwten. Dit recept is vegan en makkelijk te maken. Lekker met gebakken tofu, rijst en papadums.
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Baktijd15 minuten
Totale tijd40 minuten
GangBijgerecht
KeukenIndiaas,Vegan
Trefwoordgroente,vegan
Aantal2 personen

Benodigdheden

  • pan
  • koekenpan
  • snijplank
  • mesje

Ingrediënten

  • 1 ½ kopje diepvriesspinazie
  • 1 kopje diepvriesdoperwten
  • 3 kopjes aardappelblokjes (vastkokend)
  • 1 grote tomaat
  • olie om in te bakken
  • sojayoghurt (optioneel)

Kruiden

  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kummelzaad
  • 1 theelepel mangopoeder (optioneel)
  • ¼ theelepel kurkumapoeder
  • snuf chilipoeder
  • snuf zout en peper

Bereidingswijze

  • Laat de diepvriesspinazie en -doperwten 15 minuten ontdooien.
  • Snijd ondertussen de tomaat in kleine blokjes.
  • Kook de aardappelblokjes gaar in heet water.
  • Schenk wat olie in de koekenpan en bak de knoflookpoeder, komijnpoeder, kummelzaad, mangopoeder en kurkumapoeder op middelhoog vuur kort in de koekenpan.
  • Voeg daarna de aardappelblokjes toe en bak deze 10 minuten mee.
  • Bak dan de tomaat 2 minuten mee, en stop de diepvriesspinazie en -doperwten in de koekenpan.
  • Laat het mengsel doorbakken totdat alles heet is.
  • Voeg de chilipoeder, zout en peper naar smaak toe.
  • Serveer de aloo matar in een hittebestendige kom en schenk er eventueel sojayoghurt eroverheen.

Notities

Weetje: De sojayoghurt zorgt ervoor dat de pittigheid van chilipoeder wat geneutraliseerd wordt.

Meer Indiase recepten

Bereid je vaak Indiase gerechten? Wat een goede keuze! Ik heb meer heerlijke Indiase recepten voor je. Probeer zeker ook eens:

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Heb jij wel eens aloo matar gegeten?

Liefs,

Lysanne

Tip: Zoek je ook een ander vegan bijgerecht? Check dan de receptenpagina op mijn website.

Interessant? Deel het artikel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!




twaalf + twintig =