Maak je eigen bruine speltbroodjes met dit recept. Vegan, gezond en smaakvol!
Voorbereiding0 minutenmin
Bereidingstijd2 uuruur30 minutenmin
Oventijd15 minutenmin
Totale tijd2 uuruur45 minutenmin
GangLunch
KeukenVegan
Trefwoordbrood,spelt,tarwevrij,vegan,vezelrijk
Aantal12broodjes
Benodigdheden
2 mengkommen
2 schone theedoeken of 2 grote stukken plastic
2 bakpapiertjes
2 bakplaten
Ingrediënten
250gramspeltbloem
250gramspeltmeel
7gramdroge gist
10gramzout
50gramzachte, plantaardige boter
300gramwater
Bereidingswijze
Deeg kneden
Meng de speltbloem, speltmeel, gist en zout in een kom.
Voeg de plantaardige boter en water toe.
Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Je kunt dit met de hand doen of een kneedmachine gebruiken.
Check of het deeg soepel is door een stukje deeg te pakken en er een soort van raampje van te trekken. Gaat het raam snel stuk? Kneed dan verder. Kun je een raampje maken? Dan is het deeg klaar.
1e rijs
Vet een schone mengkom in en maak een bal van het deeg. Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen op kamertemperatuur.
2e rijs
Kneed het deeg licht door en verdeel het in 12 stukken. Maak hier bolletjes van.
Leg de bolletjes op een bakplaat met bakpapier en laat ze 1 uur afgedekt rijzen. Je kunt de bolletjes afdekken met een theedoek en 2 glazen tussen de bolletjes, zodat ze niet aan de theedoek gaan plakken. Of je gebruikt een ingevet stuk plastic dat je over de bolletjes legt.
Verwarm ondertussen de oven op 200°C (boven- en onderwarmte).
Speltbroodjes bakken
Verwijder de theedoeken of stukken plastic en bak de speltbroodjes 12 á 15 minuten in het midden van de oven. Het kan zijn dat de broodjes van de onderste bakplaat langer in de oven moeten.