Week van vulling 1 de rozijnen 15 minuten in heet water. Laat het daarna goed uitlekken.
Deeg deel 1
Meng het chiazaad met het water in een kommetje. Laat 15 minuten staan.
Vet alvast een mengkom in met olie.
Meng voor het deeg het speltmeel, speltbloem, suiker en zout in een kom. Roer dit door elkaar. Voeg dan pas de gist toe, want gist en zout houden niet van elkaar.
Voeg vervolgens de plantaardige melk en chiazaad-eieren toe en kneed de ingrediënten op het werkblad 10 minuten met je handen tot een plakkerig deeg. Het deeg hoort plakkerig te zijn. Geen meel toevoegen! Je kunt het deeg ook de keukenmachine laten kneden.
Meng vervolgens de gesmolten olie beetje bij beetje door het deeg en kneed dit tot een mooi en soepel deeg. Je kunt controleren of het deeg elastisch genoeg is door een vierkant raampje te trekken tussen je vingers. Is dit niet het geval? Kneed dan verder.
Kneed vulling 1 door het deeg heen.
Maak een ronde bal van het deeg en leg het in de ingevette mengkom. Dek de kom af met plastic folie en laat dit 60 minuten op een warme plek rijzen (kamertemperatuur). Dit is de eerste rijs.
Vulling 2
Mix voor vulling 2 de rozijnen, dadels, gesmolten olie, kaneel, suiker en plantaardige melk in de foodprocessor tot een gladde pasta. Zet opzij.
Deeg deel 2
Vet de werkplek in met een beetje olie om plakkend deeg te voorkomen.
Druk de lucht met een vuist uit het deeg en bol het deeg zachtjes op. Laat het 15 minuten afgedekt op het werkblad rusten.
Rol het deeg uit tot een niet al te dikke en te dunne rechthoekige lap. Je moet dit op gevoel rollen. In ieder geval is de lengte niet langer dan een halve meter.
Smeer vulling 2 over het deeg en laat 1 centimeter van de uiteindes leeg.
Rol het deeg in de lengte strak op en druk de uiteindes ietwat dicht.
Snijd de deegrol in 12 gelijke stukken.
Leg een stuk bakpapier in de springvorm en vet de zijkanten van de vorm in.
Leg de stukken deeg met de vulling naar boven in de springvorm. Het maakt niet uit als er ruimte tussen de stukken ligt.
Laat het deeg afgedekt met plastic folie 45 minuten op een warme plek (kamertemperatuur) rusten. Dit is de tweede rijs.
Verwarm tegelijkertijd de oven voor op 190 °C.
Strooi gehakte walnoten en geraspte kokos over de broodjes. Bak de vegan kaneelbroodjes 30 minuten in het midden van de oven.
Laat de broodjes zonder de zijkanten van de springvorm afkoelen op een rooster.
Glazuur
Meng voor de topping 2 eetlepels poedersuiker met 1 eetlepel water en besprenkel de afgekoelde broodjes ermee.