Home » Vintage spullen in huis 4: Van emaille tot antiek doosje

Vintage spullen in huis 4: Van emaille tot antiek doosje

Zand zeep soda

Het is alweer een tijd geleden dat ik heb geschreven over vintage spullen in huis. Met deze rubriek probeer ik kringloopwinkels in het zonnetje te zetten, want in die winkels vind je namelijk de meest bijzondere schatten! Zo kwam ik twee leuke potjes, een antiek doosje en een glazen zout en peper stel tegen die ik laat zien in mijn vintage spullen in huis 4.

Vintage spullen in huis 4

Vintage is eigenlijk een breed begrip. Er zijn namelijk verschillende soorten ‘vintage’. Zo associeer ik brocante met veel witte en schattige spullen uit grootmoeders tijd, zoals servies met bloemetjes. Antiek zie ik als heel oude bruine spullen, zoals een bruine kast uit de negentiende eeuw. Retro vind ik van de laatste paar jaren: ’60, ’70, ’80 en ’90. Denk over de hippiestijl. En vintage? Dat zie ik als de stijl tussen 1900 en 1950, bijvoorbeeld parelkettingen en hoge hoeden. Het is maar hoe je er naar kijkt, want ik vind het moeilijk om er een stempel op te drukken.

Zelf ben ik dol op de victoriaanse, art nouveau en roaring twenties tijdperken. Ik vind echter de laatste tijd de jaren ’30 ook leuk. Vooral de kleding. In deze tijd komen de vrouwelijke vormen terug in tegenstelling tot de ‘rechte’ stijl van de jaren ’20, zoals de flapper dress. Goed. Terug naar mijn vintage liefde in huis 4. Trouwens, vinden jullie het leuk als ik meer of vintage ga schrijven?

Zand, zeep, soda

Tijdens het opruimen van de huisraad op mijn werk, stuitte ik op een groen bakje met het woord ‘zand’. Zand. Wat moest men vroeger met een bakje zand? Voor mij was het een raadsel. Ik vond het een leuk vintage bakje, maar ik dacht dat ik er niet veel aan zou hebben. Totdat ik niet veel later hetzelfde bakje tegenkwam met het woord ‘zeep’. Zand en zeep. De zeep begreep ik nog wel, maar zand? Waar was dat zand voor? Samen met een collega zocht ik het op. Wat bleek? De bakjes zijn onderdeel van zand, zeep en soda. Vroeger werden deze drie middelen gebruikt om mee schoon te maken. Aha! Dat verklaart het! Na enig research ben ik erachter gekomen dat deze bakjes uit de jaren ’30 komen. Dus ze zijn 80 jaar oud! Heel vet! Ik mis alleen de soda en het rekje waar de bakjes op staan. Jammer, want ik heb dus nu een incomplete set. Maar leuk zijn ze wel!

Vintage spullen in huis

Vintage zout en peper stel

Op de Koningsmarkt van afgelopen jaar zag ik een glazen zout en peper stelletje die ik wilde kopen. Ik draaide me om, omdat ik aan mijn vader geld wilde vragen. Ja hoor, het stelletje was weg! Gewoon weg! Hartstikke balen natuurlijk. Ik was het peper en zout stel al helemaal vergeten toen ik in de kringloop een ander stelletje tegenkwam. Deze vind ik veel leuker! Haha, ik weet eigenlijk niet of het een zout en peper stel is, maar ik vermoed van wel. Ik vind hem in ieder geval schattig!

Antiek sieradendoosje met parfumflesjes

Antiek doosjes

Het laatste item van vintage spullen in huis 4 is een antiek doosje. Nou ja, antiek is hij niet denk ik. Hij ziet er alleen zo uit. Ik vind dit een heel mooi doosje! Het past perfect bij mijn stijl. Je kunt er bijvoorbeeld oorbellen of ringen in bewaren. Ik zie het doosje al helemaal voor me op een antieke kaptafel! Alleen moet ik nog even sparen voor een kaptafel ;). En het doosje was niet duur: 0,75 euro. Een koopje voor een prachtig item!

Welke stijl vintage vind jij leuk?

Liefs,

Lysanne

2 gedachten over “Vintage spullen in huis 4: Van emaille tot antiek doosje”

  1. Ik vind vintage items de ruimte een hele bijzondere sfeer hebben! En kijk zelf, net als jij, graag rond in deze winkels. En heb ook items staan die bij mijn oma’s vandaan komen. Zo bijzonder. Ik vind vooral het doosje erg mooi! En het peper en zout stelletje is ook erg mooi!

    1. Kringloopwinkel zijn echt heel leuk he! Het ligt er alleen wel aan waar je naartoe gaat. Zo vond ik een in Haarlem vies en rommelig, maar die in Heemstede is bijvoorbeeld weer super groot en netjes! :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × drie =