Airborne Museum Hartestein: De Slag om Arnhem

Airborne Museum Hartestein

Wat doe je als je een geschiedenisnerd bent en in Arnhem bent? Dan ga je naar Airborne Museum Hartestein. In dit museum kom je alles te weten over de Slag om Arnhem. Afgelopen week beleefde ik zelf hoe het eraan toeging tijdens de gevaarlijke slag om de stad. In dit artikel vertel ik je wat ik van het museum vond en of jij er ook naartoe moet.

Airborne Museum Hartestein

Het Airborne Museum is gevestigd in villa Hartestein. Deze mooie villa begon als herberg en eindigde als museum. Tussentijds is de villa in 1944 ook het hoofdkwartier geweest van de Britse luchtlandingstroepen onder leiding van generaal-majoor Roy E. Urquhart. Ik bedoel maar: wat een geschiedenis.

Tussentijds is de villa ook het hoofdkwartier geweest van de Britse luchtlandingstroepen.

Grote tanker naast museum

Bij aankomst zie je niet meteen dat villa Hartestein een museum is. Maar dat wordt snel duidelijk nadat je een grote tanker naast de ingang ziet staan. Wat een groot ding! Ik denk wel twee keer zo groot dan ik zelf ben met mijn 1,70 meter. Nog even op de foto voor mijn vriend en dan hup naar binnen om belangrijke geschiedenis op te doen!

De Slag om Arnhem

In het eerste deel van het museum wordt het gehele verhaal van de Slag om Arnhem vertelt: de luchtlanding, de aanval en de evacuatie. In een indrukwekkende video zie je wat er gebeurde in 1944. Het viel me op dat onder het videoscherm verschillende helmen lagen. Van zowel de Britten, de Amerikanen als de Duitsers. Dat vond ik best bijzonder om te zien. In dezelfde ruimte werden ook insignes tentoongesteld (zie de bovenste twee foto’s). Ik vond deze impact hebben. De Duitsers hadden bijvoorbeeld een insigne van een doodskop. Moet je nagaan hoe propaganda toen werkte. Ik vind het bizar en eng tegelijk.

De Duitsers hadden bijvoorbeeld een insigne van een doodskop. Moet je nagaan.

Bijzondere oorlogsvoorwerpen

Een paar ruimtes verder heb ik al veel bijzondere oorlogsvoorwerpen, foto’s en beelden gezien. Denk aan een vlammenwerper, messen en zelfs een horloge. Het klinkt nu als een heftig museum, maar het is juist zeer interessant om meer te weten te komen over wat er tijdens de oorlog gebeurde. Daarnaast vind ik het goed dat je spullen van zowel de Duitsers als Geallieerden ziet. Zo krijg je een beeld van beide partijen.

Verhaal van verzetsstrijders

In Airborne Museum Hartestein zie je niet alleen het verhaal van soldaten, maar ook van verzetsstrijders. Zij hielpen de geallieerden met belangrijke informatie. Deze strijders hebben zelfs achtergebleven luchtlandingstroepen na de Slag om Arnhem geëvacueerd via de Rijn door hun eigen leven op het spel te zetten. Dat vond ik erg indrukwekkend.

Deze strijders hebben luchtlandingstroepen na de Slag om Arnhem geëvacueerd.

Airborne Museum Hartestein

De Slag van begin tot eind

Ten slotte, en het vetste gedeelte van het museum, beleef je de Slag zelf van begin tot eind. Je springt uit het vliegtuig, rent door de weilanden en staat opeens op straat in Arnhem waar hevig wordt gevochten. Ik zag zelfs een dode in een auto liggen. Schrik niet, dat was trouwens een pop. Ten slotte moet je door het Rijnwater om te evacueren. Je wordt niet nat hoor ;).

Conclusie

Airborne Museum Hartestein is een bijzondere en indrukwekkende plek. Ik heb kennis opgedaan over de Slag om Arnhem. Ik raad zeker aan om naar het museum te gaan. Achter de villa ligt ook een mooi park waar je kunt wandelen. Ik heb zelfs mini hertjes gezien! Dus ben je net zoals ik een geschiedenisnerd en in Arnhem? Ga dan zeker naar Airborne Museum Hartestein.

Voor openingstijden, entreekaartjes en meer informatie verwijs ik je door naar de website van het Airborne Museum.

Adresgegevens Airborne Museum

Airborne Museum Hartestein
Utrechtseweg 232
6862 AZ Oosterbeek

Ben jij wel eens in het Airborne Museum geweest?

Liefs,

Lysanne

Liever iets anders dan Airborne Museum Hartestein? Doe dan een dagje historisch Delfshaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *