De 5 mooiste bezienswaardigheden van Lappeenranta (Finland)

Finland is stipt op nummer 1 mijn favoriete vakantieland. Van de prachtige natuur wordt je helemaal zen. Maar ook het lekkere eten, zoals Karl Fazer chocolade, maakt Finland de moeite waard. Ken jij Lappeenranta al? Dit leuke Finse stadje aan de grens van Rusland heeft mooie plekjes. In dit artikel deel ik 5 bezienswaardigheden van Lappeenranta met je!

Waar ligt Lappeenranta?

Lappeenranta ligt in het zuid-oosten van Finland aan het Saimaameer, het grootste meer van Finland. Daarnaast bevindt de stad zich dicht bij de Russische grens. Je bent al met een half uurtje rijden in Rusland. Sterker nog: het Saimaakanaal begint bij Lappeenranta en gaat dwars door Rusland heen naar de Finse Golf. 

Van Helsinki naar Lappeenranta

Lappeenranta heeft zijn eigen vliegveld, maar wij vlogen eerst naar Helsinki en namen vervolgens de trein. Na zo’n 3 uur naar landschappen te hebben gekeken, kom je aan op het treinstation van Lappeenranta. Het is even een zit, maar het landschap maakt alles goed.

Stukje geschiedenis over Lappeenranta

Ik vind het altijd leuk om over de geschiedenis te lezen van plekken waar ik naartoe ga. Zo ook over Lappeenranta. De stad is gesticht in 1649 door koningin Christina I van Zweden en was toen onderdeel van Zweden. In de eeuwen daarna hoorde Lappeenranta bij Rusland als onderdeel van gouvernement Vyborg en Russisch grootvorstendom Finland. Tegenwoordig hoort de stad gewoon weer bij Finland.

5 bezienswaardigheden van Lappeenranta

Als je denkt aan Finland, denk je niet meteen aan Lappeenranta. Eerder aan Helsinki of Lapland. Dat is jammer, want Lappeenranta is een rustig stadje dat je veel te bieden heeft! Hieronder lees je over 5 bezienswaardigheden van Lappeenranta waarmee ik je ga overtuigen om eens een bezoekje te doen.

1. Saaimameer

Ben jij een echte waterrat? Dan moet je zeker naar het Saaimameer gaan. Bij Hiekkalinna kun je namelijk een boot of kajak huren. Je gaat het water in en vaart naar verschillende eilanden. Op veel van die eilanden kun je barbecueën of overnachten in een tent. Hoe tof is dat! Wij gingen met een roeibootje naar een van de eilanden. Helaas waaide het hard, waardoor de boot heen en weer ging. Dat vond ik geen succes. Maar wat ik wel een succes vond, was de zonsopkomst. Prachtig hoe het meer eruitziet!

2. Suihkulähde (waterfontein)

Als je net zoals ik liever aan de waterkant sta, is de Suihkulähde waterfontein in Lappeenranta leuk om naar toe te gaan. Dit ligt ook aan het Saaimameer, dus je mist niets! Je kunt er rustig op een bankje zitten en kijken naar boten die aanmeren in de jachthaven. Of een kopje Finse koffie drinken of een ijsje eten bij de naastgelegen cafés. 

3. South Karelia Museum

Wanneer je vanaf het Saaimameer langs de oever loopt, kom je bij het Lappeenrannan linnoitus. Dit is het oude fort van de stad waar je veel geschiedenis kunt zien. Zo staan er prachtige Finse huisjes en vind je er een aantal musea. Zoals het South Karelia Museum. Dit museum vertelt het verhaal van Lappeenranta, maar ook het gebied daaromheen. In de expositie ‘On the Border’ lees en zie je alles over de geschiedenis van de steden Lappeenranta, Vyborg en Käkisalmi. Je vindt er niet alleen ouderwetse films en foto’s, maar ook prachtige spullen door de jaren heen die goed bewaard zijn gebleven. Ik zag daar een prachtige witte jurk uit rond 1900. Maar je ziet ook veel spullen met Duitse en Russische invloeden.

Tip: Met de combitickets kun je ook naar de andere 3 musea in de stad: Lappeenranta Art Museum, The Cavalry Museum en The Wolkoff House Museum. Zelf ben ik in het Lappeenranta Art Museum geweest, waar je kunst van Finse schilders kunt bekijken.

3. Kolmen Lyhdyn Puisto (park van de 3 lantaren)

De bezienswaardigheid die ik zelf het mooiste van Lappeenranta vind, ik Kolmen Lyhdyn Puisto. Letterlijk vertaald: het park van de 3 lantaren. In dit park staat namelijk het stadhuis van Lappeenranta. Je kunt ‘m niet missen, want hij is knalgeel! Dit gebouw komt uit 1829 en is volledig van hout gebouwd. Supermooi! Tegenover en naast het park vind je genoeg etenswaardigheden waar je kunt lunchen of dineren.

5. Kuivaketveleen linnavuori (Kuivaketvele fortheuvel)

Je moet er een eindje voor fietsen en klimmen, want het ligt niet helemaal in de buurt bij Lappeenranta. Maar Kuivaketveleen linnavuori is echt de moeite waard. Kuivaketveleen linnavuori is een 20 meter hoge rotsblok in de natuur. 3 zijden van het blok lopen stijl naar beneden, zodat de plek een goede plek is om bescherming te zoeken. Uit archeologisch onderzoek blijkt zelfs dat de Vikingen deze plek gebruikten.

Tegenwoordig is Kuivaketveleen linnavuori een prachtig wandel- en klimgebied. De plek zit verstopt in het bos, waardoor je tijdens het wandelen vrijwel niemand tegenkomt. Op z’n minst een paar vakantiehuisjes aan het water. Ik vond het een meditatiewaardige plek: heerlijk genieten van je broodje op een rotsblok, kijkend over het water. Check de foto hierboven maar. ;) Ik zou hier wel willen wonen!

Bezienswaardigheden Helsinki

Bezienswaardigheden Helsinki

Helsinki is een prachtige stad vol modern design en architectuur uit het verleden. Ontdek zelf de beste bezienswaardigheden van de stad.

Nog meer leuke plekken

Dacht je dat ik al klaar was met de bovenstaande 5 bezienswaardigheden van Lappeenranta? Wacht nog even, want ik ga je nog een tip geven. Als je op zoek bent naar Fins design of gewoon dol op kringlopen bent, dan zijn de volgende adresjes de moeite waard:

 • SPR Kontti
  Kauppakatu 61, 53100 Lappeenranta, Finland
 • Kirpputori Vilmas Second Hand
  Ratakatu 33, 53100 Lappeenranta, Finland
 • Etelä-Karjalan Eurokirpputori
  Kauppakatu 31, 53100 Lappeenranta, Finland

Ben je meer van het shoppen? Dan kun je natuurlijk ook gewoon naar het winkelcentrum:

 • Kauppakeskus IsoKristiina, Lappeen Piha
  Brahenkatu 5, 53100 Lappeenranta, Finland

Zou jij een keer naar Lappeenranta gaan?


Reacties

4 reacties op “De 5 mooiste bezienswaardigheden van Lappeenranta (Finland)”

 1. Ik had nog nooit van de plaats gehoord, maar ik ben dan ook nog nooit in Finland geweest. Beter gezegd, ik ben nog nooit in heel Scandinavië geweest. De foto’s zijn in ieder geval prachtig en je schrijft ook erg fijn over.

  1. Hoi Bianca,

   Dankjewel voor je compliment! Je moet echt een keertje naar Finland gaan! Ik kan je het van harte aanbevelen. :) Er is een directe vlucht vanuit Amsterdam naar Helsinki, dus je bent er zo.

 2. Ik ben nog nooit in Finland geweest, maar wil er zeker een keertje naartoe. Sowieso wil ik meer van Scandinavië zien, want ik ben enkel nog maar (meermaals) in Stockholm geweest!

  1. Finland is een heel leuk en mooi land. Echt een aanrader! Ik ben zelf nog niet in Noorwegen en Zweden geweest, dus die staan op mijn lijstje. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *