Duurzaam je slaapkamer inrichten: zo doe je dat!

slaapkamer duurzaam inrichten

Naast duurzaam eten en het gebruik van duurzame verzorgingsproducten, kun je ook je huis duurzaam inrichten. Ben jij toe aan een nieuwe slaapkamer? Van een dekbedovertrek 240×220 formaat tot duurzame meubels en verf: zo richt jij je slaapkamer zo duurzaam mogelijk in! 

Duurzame stoffen

In je slaapkamer wordt veel gebruikgemaakt van stof. Dit zit hem in de gordijnen, het vloerkleed en de grootte van het dekbedovertrek 200×200 formaat. Ideale stofkeuzes zijn linnen, viscose, hennep en katoen zijn uitstekende keuzes, maar het relatief nieuwe tencel is absoluut de meest duurzame stof. Tencel is een vervanger voor viscose die uitermate duurzaam geproduceerd wordt. Probeer weg te blijven bij synthetische stoffen als nylon en polyester.

Duurzame verf

Je zou er niet over nadenken, maar in verf zitten regelmatig akelige chemicaliën waar onze aarde niet heel blij van wordt. Tegenwoordig zijn er ook op de verfmarkt tegenwoordig een stuk meer duurzame opties beschikbaar. Deze zogenoemde biobased verf is biologisch afbreekbaar en bevat bovendien geen fossiele grondstoffen zoals aardolie. Biobased verf is beschikbaar in steeds meer verschillende kleuren. Absoluut de moeite waard om even te checken dus.

Andere duurzame materialen

Duurzame materialen voor jouw meubels worden duurzaam geproduceerd, gaan lang mee en bevatten geen stoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze aarde. Uitstekende duurzame materialen zijn gerecyclede kunststoffen, hout en rotan. Als je kiest voor meubels van hout: kies dan wel voor hout met een FSC-keurmerk. Dat wil zeggen dat bij het kappen van het hout rekening wordt gehouden met het tegengaan van ontbossing. Als je meubels bestelt: let dan op of de levering CO2-neutraal gebeurt. Steeds meer vooruitstrevende bedrijven leveren namelijk CO2-neutraal. Bestel het liefst binnen Nederland, maar op z’n minst binnen Europa. Je wilt niet dat jouw bedframe de hele wereld over moet vliegen.

Koop tweedehands

De meest duurzame manier om aan de meubels bij jou in huis te komen is natuurlijk door ze tweedehands te kopen. Ga op zoek naar de tweedehandswinkeltjes wat meer buiten het centrum van de stad, of in een dorp. Daar is tweedehands minder een hype en kan je vaak veel mooiere meubels voor veel minder geld vinden. Tweedehands meubels geven een lekkere vintage look aan jouw huisje en bovendien geef jij spullen die anders op de stort beland waren een tweede leven en hoef je geen nieuwe dingen te kopen, waarmee je bijdraagt aan overconsumptie. Tweedehands kopen is eigenlijk alleen maar winnen dus.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *