Dit is hoe je een duurzame uitvaart regelt

duurzame uitvaart

Bij een uitvaart neem je afscheid van een overledene die je erg dierbaar was. Vaak is deze uitvaart volgens traditionele gebruiken. Echter is duurzaamheid tegenwoordig steeds belangrijker voor veel mensen en willen ze hier rekening mee houden, zowel in hun leven als na hun overlijden. Er zijn dan ook verschillende manieren om een uitvaart op een duurzame manier te regelen en dit is hoe je dat doet.

Ecologische voetafdruk

Voordat je besluit of je een duurzame uitvaart wilt, is het goed om te weten wat de impact van een uitvaart is op het milieu. Dit verschilt natuurlijk per soort uitvaart. Zo zorgt een crematie voor veel CO₂-uitstoot, de hoeveelheid is vergelijkbaar met een vlucht naar Spanje. Het gaat hierbij om een crematie met een gasoven. En misschien zou je het niet verwachten, maar bij een begrafenis wordt er ook veel CO₂ uitgestoten. Een groot deel van deze hoeveelheid komt door het vervoer van de steen voor op het graf. Ook het vervoer van de verschillende grondstoffen en materialen, en het vervoer van bezoekers van en naar de uitvaart zorgt voor veel CO₂-uitstoot.

Natuurlijke materialen

Bij het regelen van een duurzame uitvaart is het cruciaal om te kiezen voor duurzame en natuurlijke materialen. Denk hierbij aan een kist van duurzaam, onbewerkt hout. Ook kun je kiezen voor een lijkwade om in opgebaard te worden. Dit kan een eigen doek zijn met veel sentimentele waarde, maar je kunt ook kiezen voor  een zelfgemaakt doek. De overledene kan gewikkeld worden in een lijkwade bij een reguliere begrafenis, maar ook bij een crematie of natuurbegrafenis. Ook is het mogelijk om begraven te worden in een speciale levende kist van paddenstoelen. Als je hierin begraven wordt, geef je een stukje terug aan de natuur en draag je bij aan de biodiversiteit.

Uitvaartopties

Ook zijn er veel duurzame opties als het gaat om soorten uitvaarten. Je kent de traditionele begrafenis natuurlijk wel en ook een crematie komt steeds vaker voor. Echter zijn deze opties dus niet erg milieuvriendelijk en duurzaam. Als je wel een duurzame optie wilt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een natuurbegrafenis. Dit in combinatie met een kist van wilgentakken of een kist van paddenstoelen, is een erg milieuvriendelijke mogelijkheid. Bij een natuurbegrafenis word je begraven op een natuurbegraafplaats. Doordat een plek op een natuurbegraafplaats permanent is, wordt het graf nooit ontruimd en zal de natuur er behouden blijven. Ook is een reguliere grafsteen er vaak niet toegestaan, maar kun je bijvoorbeeld een boomschijf neerleggen als alternatief voor een grafsteen. 

Daarnaast is het mogelijk om gecremeerd te worden op een duurzame manier. Dit wordt dan gedaan met een elektrische crematieoven. Zo zijn er genoeg alternatieven om jouw uitvaart een stukje duurzamer te maken. 


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *