Maak een tuinkamer van je overkapping dankzij glaswanden

glaswanden overkapping

Een overkapping in de tuin is de ideale manier om beschut te genieten van je groene oase. Maar als het najaar wordt, waait koude lucht, regen en sneeuw er gewoon onderdoor. Niet erg comfortabel als je het mij vraagt. Gelukkig is daar een oplossing voor: glaswanden voor je overkapping. Zo maak je een knusse tuinkamer. Meer weten? Je leest het in dit artikel.

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer is een overdekte buitenruimte. Deze overdekking kan aan een huis vastzitten of losstaand zijn. Een tuinkamer heeft doorgaans een glazen schuifwand, zodat je een prachtig uitzicht hebt over je tuin. Of het nu vol winter is of het begin van de zomer.

Wat is het doel van een tuinkamer?

Het doel van een tuinkamer is om een verlengstuk te creëren van de woonkamer. Hierdoor heb je een extra ruimte om te ontspannen. Bijvoorbeeld in de vorm van een knusse leeshoek, eetkamer of een plek om planten te kweken. Je bent dus buiten, maar toch beschut voor (slechte) weersomstandigheden.

Wat is een glaswand?

Om van een overdekte buitenruimte een tuinkamer te maken, heb je een of meerdere glaswanden nodig. Ze heten ook wel ‘glazen schuifwanden’ of ‘glazen schuifpuien’. Een glaswand is een systeem dat bestaat uit glazen platen met daaraan aluminium onderdelen. Elke plaat kun je horizontaal verschuiven, zodat je een open of gesloten ruimte creëert. 

4 voordelen van een glaswand

Een glaswand aan de overkapping heeft een aantal voordelen. Hieronder vind je er 4.

  1. Weersbestendig
    Dankzij een glaswand geniet je bij elk weertype van je tuin. Of het nu regent of de zon schijnt.
  2. Isolerend
    Een glaswand is ook isolerend. Hierdoor verlaag je jouw energierekening.
  3. Lang buitenseizoen
    Vaker buiten zijn, is goed voor je. Doordat een glaswand een overkapping aan de zijkanten beschut, kun je het hele jaar door buiten zijn.
  4. Natuurlijk licht
    De glazen wanden laten veel natuurlijk licht door, waardoor je de overkapping ook als plantenkas kunt inrichten.

Waar bestaan glaswanden uit?

Glaswanden bestaan natuurlijk uit glas. Maar er zijn meer onderdelen nodig om bijvoorbeeld de wanden op hun plek te houden. Een glaswand bestaat uit:

  • glasplaten
  • bovenrails (met haarborstels)
  • onderrails
  • glasprofiel (voor de ondersteuning van het glas)

Extra accessoires

Naast de bovenstaande standaard onderdelen, is het mogelijk om extra accessoires toe te voegen. Hierbij moet je denken aan een zogenoemde ‘meenemer’, waardoor alle glasplaten naar 1 kant worden geduwd en er een open wand ontstaat. Of een tochtstrip voor de glazen schuifwand om de ruimte nog beter te isoleren.

Is mijn overkapping geschikt voor glaswanden?

Voor vrijwel elke overkapping zijn glaswanden geschikt. Er zijn namelijk verschillende afmetingen op de markt verkrijgbaar. Of je nu een klein tuinhuisje hebt of een grote veranda.

Wat kost een glaswand?

Hoeveel een glaswand kost, hangt af van de grootte van een overkapping, het materiaal en de aanbieder. Ik kan je dus geen specifiek antwoord geven. 

Wel kan ik zeggen: hoe meer glasplaten en accessoires je nodig hebt, hoe meer je betaalt. Het is dan ook verstandig om verschillende aanbieders van glaswanden met elkaar te vergelijken qua prijs en kwaliteit, zodat je voor jezelf de juiste keuze maakt.

Waar moet je op letten bij een glaswand?

Voordat je een of meerdere glaswanden gaat aanschaffen, is het belangrijk om de ondergrond te inspecteren. De grond moet gefundeerd en waterpas zijn, anders bestaat de kans dat de glasplaten niet passen. Daarnaast moet je weten wat de breedte en hoogte van de overkapping is (verderop meer daarover), zodat je de juiste afmetingen koopt. Tot slot kies je een overlap tussen glasplaten van tussen de 3,5 en 15 centimeter. Niet meer, want dat ziet er niet mooi uit.

Mocht je verdere vragen hebben, dan raad ik je aan om advies in te winnen bij het bedrijf dat gespecialiseerd is in glaswanden.

Hoe kies ik de juiste glaswand?

Je kiest de juiste glaswand door de breedte en hoogte van de overkapping op te meten. Meet allereerst de breedte tussen de palen waar de glaswand komt. De uitkomst rond je naar boven af. Vervolgens meet je de hoogte vanaf de grond, de fundering, tot de bovenste balk waar de bovenrail aan wordt bevestigd. Heb je ruimte over? Vul deze ruimte op met een houten balk, zodat de glasplaten passen.

Hoe plaats je een glaswand?

Heb je de juiste glaswand(en) gevonden en aangeschaft? Dan is het tijd om de glaswand te plaatsen. Het schijnt vrij eenvoudig te zijn om ‘m zelf te plaatsen met een montagehandleiding. Zo werkt ‘t ongeveer*:

  1. Monteer de boven- en onderrail.
  2. Plaats het glasprofiel aan de glasplaten.
  3. Steek de glasplaten in de bovenrail en zet het glasprofiel op de onderrail.
  4. Voeg de accessoires toe indien je deze hebt aangeschaft.

* Volg altijd de montage-instructies van de aanbieder van glazen schuifwanden. Bij vragen, neem contact op met een specialist.

Je tuinkamer inrichten

Ben je helemaal klaar met het bevestigen van een of meerdere glaswanden? Dan is het tijd om je tuinkamer in te richten! Hierbij moet je denken aan leuke meubels en decoratieve elementen. Wil je van de tuinkamer een plantenkas maken? Voeg dan planten toe die het goed doen in de zon, bijvoorbeeld:

  • cactus
  • sansevieria
  • paradijsvogelplant
  • tabaksplant
  • aloë vera
  • ficus

Tip: vergeet niet om de glasplaten af en toe schoon te maken, zodat het vuil de opname van zonlicht door planten niet belemmert.

Een conclusie

Als tuinliefhebber wil je natuurlijk genieten van je groene oase. Helaas is het niet comfortabel om tijdens slechte weersomstandigheden onder je open overkapping te gaan zitten. Gelukkig breng je daar verandering in met glaswanden voor je overkapping, ook wel glazen schuifwand genoemd. Je creëert een knusse tuinkamer waarin je een prachtig uitzicht hebt over je tuin en waar je het hele jaar door van kunt genieten. Succes met je tuinkamer! 

Ben jij van plan om een tuinkamer te maken? Laat een reactie achter!

Liefs,

Lysanne


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *