Dé gids om je avocadoplant te verzorgen [11 tips]

de bovenkant van een avocadoplant met groene bladeren om uit te leggen hoe je een avocadoplant kunt verzorgen

Jij hebt succesvol een avocadoplant gekweekt uit een pit. Om je groene vriend het beste van het beste te geven, wil je natuurlijk weten hoe je een avocadoplant moet verzorgen. Daar gaat deze gids je bij helpen. Je krijgt 11 tips waarmee je makkelijk jouw mini avocadoboom verzorgt.

Heb je nog geen avocadoplant? Ga dan aan de slag met mijn handleiding ‘Avocadopit planten’.

Wat is een avocadoplant?

Een avocadoplant is een groenblijvende plant of boom. Met zijn ovaalvormige bladeren kan de plant maar liefst 20 meter worden. Avocadobomen die in de natuur groeien, hebben 2 soorten bloemen waarmee ze zichzelf kunnen bestuiven.

Is een avocadoplant moeilijk te verzorgen?

Een avocadoplant kan moeilijk zijn om te verzorgen. Het is namelijk niet de meest makkelijke plant. Daarom is het belangrijk om voldoende aandacht en de juiste verzorging aan de avocado te geven, zodat hij optimaal floreert.

Hoe verzorg je een avocadoplant?

Jij wilt natuurlijk weten hoe je een avocadoplant moet verzorgen. Daar ga ik je bij helpen. Hieronder vind je 11 onderdelen waar je rekening mee moet houden als je jouw mini avocadoboom gaat verzorgen.

In het kort:

 • Standplaats: lichte plek met indirect zonlicht
 • Luchtvochtigheid: hoog
 • Grond: los met een goede drainage, zoals cactuspotgrond
 • Watergift: vrij veel (regen)water, houd de aarde lichtvochtig
 • Sproeien: 1 keer per week
 • Voeding: citrusvoeding, tussen april en oktober
 • Gezondheid: check regelmatig op bruine, gele of vallende bladeren
 • Stof verwijderen: 1 keer per maand
 • Snoeien: tussen mei en september
 • Verpotten: tussen mei en september
 • Diervriendelijkheid: giftig

1. Standplaats

Avocadobomen komen oorspronkelijk uit Centraal-Amerika. In deze omgeving zijn veel zonuren te vinden. Zet je avocadoplant daarom op een lichte plek met veel indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht, want de kans bestaat dat de bladeren hierdoor verbranden. In de warme maanden kun je de avocadoplant buiten zetten. Zorg dat hij niet in de volle zon staat.

Tip: Vermijd een plek met tocht. Planten houden niet van tocht en de kans bestaat dat ongedierte via de luchtstroom op de plant terechtkomen.

2. Luchtvochtigheid

Centraal-Amerika heeft een vochtig klimaat. Je boost deze omgeving na door bakjes met water rondom je avocadoplant te plaatsen. Het beste resultaat krijg je echter met een humidifier, een apparaat dat de luchtvochtigheid in huis verhoogt. Ik heb de humidifier van Clean Air Optima en ik ben erg tevreden. Je ziet gelijk wat de luchtvochtigheid binnen is en je kunt het apparaat zo instellen dat hij bij een bepaald percentage automatisch inschakelt om de luchtvochtigheid te verhogen.

3. Grond

Avocadoplanten groeien het best in grond met een pH-waarde van tussen de 6 en 6.5, en een goede drainage. Zo voorkom je stilstaand water en dus wortelrot. Je kunt het best kiezen voor cactuspotgrond en dit mengen met perliet. Of je maakt een mix van universele potgrond, zand en perliet. Vergeet niet om op de bodem een laagje hydrokorrels te strooien, zodat overtollig water eenvoudig wegstroomt.

4. Watergift

De wortels van een avocadoplant zijn oppervlakkig. Dit betekent dat de plant niet veel wortels en wortelharen heeft om water op te nemen. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de grond lichtvochtig blijft door regelmatig (regen)water te geven. 

Check het vochtgehalte met een meter

Met een vochtmeter lees je eenvoudig af of de potgrond droog of vochtig is. Je steekt de meter voorzichtig in de aarde en de meter wijst naar de cijfers 1 tot en met 10. Hoe lager het cijfer, hoe droger de grond is. Bij een cijfer van tussen de 1 en 3 moet je de plant water geven. Bij de overige cijfers is dit niet nodig. Ik gebruik zelf de vochtmeter van Tikkens en vind ‘m erg handig om makkelijk het vochtigheidsgehalte van de aarde te meten.

Tip: In de wintermaanden geef je minder water, omdat het koeler is en planten in ‘slaap’ zijn. Dat wil zeggen, ze groeien niet of nauwelijks.

5. Sproeien

Een makkelijke manier om je avocadoplant te verzorgen, is door de plant 1 keer per week te sproeien of maandelijks onder een lauwwarme douche te zetten. Bij het laatstgenoemde moet je de aarde afdekken om een kletsnatte bodem te voorkomen. Een sproei- of douchebeurt houdt ongedierte ook op afstand, omdat ze niet van vocht houden.

6. Voeding

In de eerste paar weken heeft je mini avocadoboom geen voeding nodig. Er zit namelijk voldoende voeding in de pit en grond. Na verloop van tijd is het verstandig om voeding te geven, zodat de plant optimaal groeit. Geef voeding tijdens de groeimaanden van de plant, dus van april tot oktober.

Volgens Avoseedo groeien avocadoplanten het best op voeding voor citrusplanten. Deze voeding bevat een mix van stikstof, fosfor en kalium. Je hebt een verhouding van 2:1:1 nodig.

7. Gezondheid

Een avocadoplant kan ongebruikelijke symptomen hebben. Bijvoorbeeld bruine en gele bladeren, of ongedierte. Hieronder vind je een lijst van symptomen en de oorzaak.

 • Bruine bladeren
  Te weinig vocht.
 • Bruin tot zwarte vlekken op de bladeren
  Verbrande plekken of ongedierte als spint (kleine beestjes).
 • Bruine randen
  Te veel water, droge lucht, hoge temperatuur of koude tocht.
 • Bruine bladpunten
  Kalk in kraanwater.
 • Gele bladeren
  Te veel vocht of te weinig licht.
 • Krullende bladeren
  Te weinig water, te koud of tocht.
 • Bladverlies
  Onverwachte andere omstandigheden, zoals nieuwe pot, temperatuur of licht, of onregelmatig water geven.

8. Stoffen

Wist je dat stof op bladeren fotosynthese stagneert? Je kunt stof zien als een laag tussen zonlicht en het blad, waardoor de plant geen voeding en dus energie kan aanmaken. Zorg er dus voor dat je het stof van de bladeren verwijdert met een stofdoek of een douchebeurt.

9. Snoeien

Door een avocadoplant te snoeien, maakt hij nieuwe zijtakken aan en krijgt je plant meer volume. Snoei de plant pas als hij sterk is, tussen mei en september in. Knip met een schone schaar het topje van de plant af, net onder de nieuwe bladeren. 

10. Verpotten

Om de groei van een avocadoplant te stimuleren, moet je hem 1 keer in de 2 á 3 jaar verpotten naar een grotere pot. Zo voorkom je dat de wortels stikken tegen de bodem van de pot. Kies een nieuwe pot die niet groter is dan 5 centimeter dan zijn huidige pot, en verpot tussen mei en september in.

Tip: Groeien de wortels uit de gaten aan de onderkant van de pot? Dan is het tijd om een maatje groter te kiezen.

11. Diervriendelijkheid

Een avocadoplant is giftig. Houd daarom je huisdier uit de buurt van de plant, zodat ze er geen hap uit nemen. Mocht dit wel gebeuren, neem dan direct contact op met de dierenarts. Op mijn website vind je een lijst met giftige planten voor katten en giftige planten voor honden.

Een samenvatting

Een avocadoplant verzorgen, is een uitdaging. Het is namelijk geen makkelijke kamerplant. Daarom heb ik een gids voor je geschreven met daarin handige informatie om je mini avocadoboom te verzorgen. Je weet onder andere hoeveel water hij nodig heeft, wat de beste plantenvoeding is en wanneer je de plant moet stekken. Ik hoop dat je met deze gids jouw avocadoplant goed kunt verzorgen. Succes!

Heb jij nog handige tips om een avocadoplant te verzorgen? Laat een reactie achter!


Reacties

92 reacties op “Dé gids om je avocadoplant te verzorgen [11 tips]”

 1. Hoi, ben er pas achtergekomen dat uit een avocadopit niet dezelfde avocado-vrucht komt als wat heb je gegeten. Klinkt tegenstrijdig, maar zo werkt t dus niet. Er is een mooi filmpje met goede uitleg hierover – https://youtu.be/yWAR_DotvZs . Groetjes Gina

  1. Hoi Gina,

   Dankjewel voor je berichtje en video. Interessant! Ik ga de video bekijken.

   Groetjes,

   Lysanne

 2. Mijn avocado plant was er klaar mee, heb hem gesnoeid maar dat mocht niet baten. Toen uit de grond en in het water gezet…. En nu groeit er een nieuw takje 😅 never give up

  1. Hoi Baukje,

   Wow, je hebt een sterke avocadoplant! Soms werkt het om een plant uit de aarde te halen en in het water te zetten. Zo heb ik een aantal van mijn planten met wortelrot kunnen redden.

   Groetjes,

   Lysanne

 3. Ik heb nu 2 avocado planten eruit gekregen eentje is een tweeling en heeft dus 2 stengels uit in pit de ander is gewoon een loner😋

  De loner ging bij het begin echt goed totdat hij in de seizoens wisseling heeel raar ging doen bij elke niet blaadje viel er weer de onderste ervan af en dat ging zo even door. Ik was het zat want het zag er niet zo heel mooi uit en nam de radicale beslissing om hem te onthoofden na enkele weken kwam er op de kale groene stengel uitsteeksel en begon er een nieuwe stengel uit te groeien nu floreert hij weer heerlijk in het middagzonnetje

  De tweeling doet het echt goed hij doet het echt veel better dan de loner hij is nu 50 cm op de 70 wil ik hem snoeien zodat deze nog voller raakt qua bladeren om zo een mooie volle gebladerde avocadeboompje te creëren

  1. Hoi Eduard,

   Wat een goed idee! Ik word helemaal blij van je verhaal. Ik ben erg benieuwd hoe de planten gaan worden.

   Groetjes,

   Lysanne

 4. veerle de muynck avatar
  veerle de muynck

  hoi
  met veel geluk ben ik in het bezit geraakt van een advocadoplant !!! ik vond er eentje van een cm of 10 in de plantenruilkast!
  die doet het super in mijn plantenhoekje en is al verdubbeld van grote zijn blaadje staan mooi groen en strekt ze helemaal uit je ziet dat hij gelukkig is!
  zelf probeerde ik waarschijnlijk al een keer of 25 een pit te laten groeien maar altijd zonder succes ,
  zoals ik hierboven heb gelezen deed ik flink wat verkeerd!
  maar nu ik zoveel tip las wil ik het toch proberen een eigen pit te laten uitgroeien tot een plant !
  als ik naar mijn plantje kijk ben ik blij dat ik eindelijk een plantje bezit maar heb steeds het gevoel dat ik gezeurd heb !dus start ik binnen kort met een eigen pit!

  1. Hoi Veerle,

   Wat leuk dat je een avocadoplant hebt gevonden in een plantenruilkast. Zo te horen, ben je er erg blij mee. Ik hoop dat iets aan deze tips hebt!

   Groetjes,

   Lysanne

 5. Hey Joan,

  Mijn ouders hebben al 2 jaar een avocado plant waar ze niks mee doen. Vorige week heb ik hem mee naar huis genomen om hem alle liefde te geven, maar waar begin ik mee? de plant is ongeveer 1.40 hoog en de bladeren zitten voor het meeste in de top. Ik zat te denken aan het potgrond te veranderen.. Weet u toevallig als ik dat zou moeten doen en zo ja wat raad u aan? als het goed is zit er nu simpele potgrond in.

  Alvast super bedankt!
  -Fleur

  1. Hoi Fleur!

   Ik heb mijn avocadoplant in een mengsel van mediterrane potgrond en 1/3 perliet gezet. Onderin leg ik ook een laagje hydrokorrels, zodat overtollig water weg kan stromen. In het voorjaar kun je beginnen met plantenvoeding geven. De energie is nu uit de avocadopit en vermoedelijk ook uit de potgrond. Let daarnaast op dat de omgeving van je avocadoplant niet te koud is, want daar houdt hij niet van (het is een tropische plant).

   Ik hoop je zo goed mogelijk te hebben gelopen! Als je verder nog vragen hebt, hoor ik het wel!

   Groetjes,

   Lysanne

 6. Anouk De Bock avatar
  Anouk De Bock

  Hoi Lysanne!

  Dankjewel, ik hou je op de hoogte!

  Groetjes,
  Anouk

 7. Hoi hoi!

  Ik ben ook een avocadoplant aan het kweken, maar de puntjes van de bladeren worden telkens bruin. Weet jij toevallig hoe dit komt en wat ik eraan moet doen?

  Dankjewel!

  1. Hoi Anouk,

   Wat voor water gebruik je? Een avocado kan niet goed tegen kraanwater door het kalk en de mineralen die daarin zitten. Je kunt het beste regenwater of afgekoeld gekookt water geven.

   Laat je weten of dit helpt?

   Groetjes,

   Lysanne

 8. Anita Palsma avatar
  Anita Palsma

  Mijn avocado plant staat inmiddels in een pot in de achtertuin (waar het normaal gesproken in de zomer flink warm kan worden) en is in nog geen 6 weken tijd van 60 cm naar 95 cm gegroeid en ook al meerdere zijtakjes aan het maken is. Als ie zo doorgroeit, word het een uitdaging om ‘m binnen te laten overwinteren.

  1. Hoi Anita,

   Wow! Superleuk om te horen dat je avocadoplant het zo goed doet. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Anita Palsma avatar
    Anita Palsma

    Inmiddels heb ik m’n avocado maar in de volle grond gezet. Binnen zetten was geen optie meer, omdat hij echt te groot wordt. En z’n bladeren gingen slap hangen. Komende winter zal ik de wortels goed af dekken en de plant inpakken.

    1. Hoi Anita,

     Wow! Dan heb je echt een grote avocadoplant! :) Oorspronkelijk groeien avocadoplanten ook buiten, dus ik denk dat de slappe bladeren daardoor ontstaan. De plant houdt niet van onze winters, dus ik hoop dat hij het buiten gaat overleven! Laat je het me weten?

     Groetjes,

     Lysanne

 9. Ik gebruik gekookt ( afgekoeld) water. Daar is alle kalk uit
  Gebruik ik trouwens voor alle kamerplanten. En bij mij doet alles het en ik moet bekennen dat voeding er niet bij is haha

  1. Hoi Ina,

   Wat een goed idee. Ik heb niet echt een mogelijkheid om regenwater op te vangen. Dus ik ga dat proberen.

   Groetjes,

   Lysanne

 10. Mijn advokado plant ús al een jaar of 6 en is bijna twee meter hoog. Het model is erg vreemd met lange zij takken. De stam is kaal en beginnen de bladeren eraf te vallen. Ik hen de plant twee keer in een grotere pot gezet en geef kalk vrij water 1 x per week.
  Moet ik de plamt/ boom nu gaan snoeien en hoe pak ik dat aan??

  1. Hoi Imrlda,

   Je kunt de te lange zijtakken inkorten als je wilt. De plant maakt hierdoor weer nieuwe zijtakken aan. Geef je de avocadoplant ook regelmatig plantenvoeding? Avocadoplanten blijven lastige dingen en meestal laat hij zijn bladeren vallen. Ik weet ook niet hoe dat precies zit. Misschien kun je kijken of er beestjes op zitten. Wellicht heb je iets aan dit artikel: https://www.hunker.com/13428909/why-is-my-avocado-tree-losing-leaves.

   Groetjes,

   Lysanne

 11. amai, ik wist ongeveer alles wat ik hier ben teweten gekomen ben al, mijn mama heeft me n plant gegeven van 50cm en zelf heeft ze er een van 3 jaar en +- 3m!(onder n doorzichtig afdak met veel licht). heel veel respect voor alle geduld van jou en alle zelfde vragen die maar blijven terugkeren met zoveel geduld opnieuw te beantwoorden. als mensen nu eens gewoon zouden scrollen en lezen had jij al n hoop minder werk om antwoorden te formuleren, maw: ik heb geen vraag, ik wou gewoon mijn respect betuigen, veel liefde om door te geven aan je planten! x

  1. Lysanne avatar
   Lysanne

   Hoi Arne,

   Dankjewel voor je reactie! Ik vind het leuk om vragen van anderen te beantwoorden. Zo houden we elkaar scherp. :)

   Groetjes,

   Lysanne

 12. hoi lysanne.
  Ik ben aan min eerste avocadoplantje.Hij doet het uiteindelijk nadat ik diverse bladeren heb geruimd.ik hen niet echt een warme plek omdat ik ’s nachts de kachel laag zet.Maar hij trotseert de afkoeling.Mijn Vraag : is het beter om de plant mineraalwater te geven of juist niet.Praten werkt wel goed😊 dank

  1. Hoi Nettie,

   Wat een leuk berichtje! Ik gebruikte eerst kraanwater voor mijn avocadoplanten, maar ze vinden kalk niet prettig. Hierdoor krijg je bruine plekken op de bladeren. Sindsdien gebruik ik regenwater en dat werkt tot nu toe goed.

   Succes!

 13. Ik ben verschillende pitten aan het kweken, maar er staat er nog maar een in de pot.
  Telkens als er op de top nieuwe bladeren groeien ( mooi groen en gezond), beginnen de bladeren er onder stilaan te verdorren.
  Enig idee hoe dit komt? De bovenste bladeren blijven steeds mooi en gezond, maar alles eronder wil niet blijven..

  1. Hoi Jolien,

   Toevallig kreeg mijn oude avocadoplant dat ook. Ik vermoed dat het komt, omdat nieuwe energie naar de nieuwe bladeren gaat. De plant haalt energie uit de oudere bladeren en geeft dit aan de nieuwe. De oudere bladeren van mijn Alocasia Zebrina worden ook geel als hij nieuw blad aanmaakt. Wat ik ook heb ontdekt bij een nieuwe plant is om regenwater te geven i.p.v. kraanwater. In kraanwater zit kalk wat een avocadoplant niet zo fijn vindt. Wellicht dat dat helpt.

   Succes!

   Lysanne

 14. Hoi,

  Ik heb een advocadp plant van ongeveer een jaar nu. Maar ik merk dat er onderste blaadjes door gaan ze breken af en er komen lichte plekjes op. Wat moet ik nu doen? Is het slim om hem te snoeien ? Ik heb de aarde al vervangen

  Gr Yentl

 15. Hallo Joan,

  Ik ben benieuwd naar de reden van het kweken van een avocado- plant? Zijn jullie van mening dat als deze groot genoeg is dezelfde lekkere avocado’s gaat geven als avocado vd geplante pit? Want dan moet ik jullie uit de droom helpen. Iedere avocado heeft nl. haar eigen eigenschappen. De mogelijkheid op een even goed smakende avocado kan na kruising van 2, mogelijk leiden tot succes. De kans is ook dan erg klein maar groter dan de vruchten van 1 pit van een lekker smakende avocado. Dat heeft 0 succes op gelijke. Zelf een plant kweken blijft natuurlijk leuk.
  De productie van avocado’s gebeurt door te enten.

  1. Hoi Corné,

   Dankjewel voor je bericht en uitleg over de kruising van avocadoplanten. De reden voor het kweken van een avocadoplant is, omdat het gewoon heel tof is om uit een pit een plant te laten groeien. Je moet het zien als een soort van mindfulness. :)

   Groetjes,

   Lysanne

 16. De mijne is nu ongeveer 1,50m en begint bloesems te krijgen.
  Ik heb maar 1 plant. Hoe zorg ik ervoor dat de bloesems bestuiven en er daadwerkelijk vruchten in komen?

  1. Hoi Sabine,

   Wat supertof dat je bloesem aan je avocadoplant hebt! Helaas weet ik het antwoord niet, omdat ik nog geen bloesem in mijn plant heb. Ik heb voor je gezocht op internet, maar ik kan het antwoord niet een-twee-drie geven. Het schijnt wel moeilijk te zijn om vruchten aan je plant te krijgen.

   Veel succes!

 17. Mijn plantje is ong 20 cm, maar inmiddels is het laatste blaadje er ook afgevallen en is de bovenkant houterig geworden. Is hij nu in ‘winterslaap’ of is hij niet meer te redden?

  1. Hoi Armanda,

   Is het koud en vochtig in je huis? Dit kan de reden zijn dat je avocadoplant bladeren verliest. In mijn vorige huis gebeurde namelijk precies hetzelfde met mijn avocadoplant. Ik denk dus dat hij helaas niet meer te redden is. :(

   Groetjes,

   Lysanne

 18. Zonde om hem weg te gooien als hij bruine bladeren krijgt. Mijn plant is al 5 keer verhuis en nee dat vindt niemand fijn dus ook mijn plant niet. Gewoon de bruine bladeren uit laten groeien en er komen vanzelf weer nieuwe aan.

  1. Hoi Anne,

   Dankjewel voor je berichtje. Fijn dat jouw avocadoplant het weer doet! Bij de mijne ging de steel ook rotten, dus ik had hem weggedaan. Geen een plant is hetzelfde. ;)

   Groetjes,

   Lysanne

 19. Ik heb die van mij in water laten staan en gaat super goed. Zal hem wel nog even wat dichter bij de verwarming zetten, want hij staat hij eigenlijk altijd in de schaduw op een kast. Jammer dat ik niet een foto mee kan sturen haha. Wat ik me wel afvraag, ik heb dus al een plant met 6 bladeren ofzo, maar 1 daarvan is gigantisch. Geen idee hoe dat komt. Er lijken wel weer nieuwe bladeren aan te komen ?

  1. Hoi Natas,

   Wat leuk om te horen dat het goed gaat met je avocadoplant. Ik zou wel uitkijken als je de verwarming aanzet. Planten houden namelijk niet van de verwarming. Ik raad je aan om de bladeren dagelijks te sprayen, zodat de luchtvochtigheid optimaal blijft. Over dat lange blad: avocadoplanten blijven voor mij zelfs af en toe een mysterie. Ik denk dat dit wel bijtrekt, dus maak je geen zorgen. :)

   Groetjes,

   Lysanne

 20. Eric van Noordt Wieringa avatar
  Eric van Noordt Wieringa

  Ik heb nu al een tijdje een avocadoplant die het best goed doet. Af en toe een foutje gemaakt met de plaats en het licht, maar de plant is er steeds bovenop gekomen en komt inmiddels richting de 2 meter hoogte. Dus pas maar weer een nieuwe pot eronder gedaan.
  Mijn vraag is of er een mogelijkheid is dat de plant ooit gaat bloeien?
  En zo ja, wanneer?

  1. Hoi Eric,

   Wat tof dat je avocadoplant 2 meter is! Elke avocadopit is anders, dus ik kan je niet een eenduidig antwoord geven. Ik kwam op internet deze website tegen waar je meer kunt lezen over de bloei van een avocadoplant: https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/avocado/no-blooms-on-avocado-tree.htm. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   Groetjes,

   Lysanne

 21. Hallo,
  Ik heb van de pit na enkele maanden al een mooi plantje.
  Maar uit de pit komen er 3 plantjes een mooie grote, een kleinere en dan een hele kleine scheut.
  Laat ik die best alle 3 nog een eindje staan of verwijder ik de 2 kleinste en ga verder met de grootste?

  1. Hoi Bas,

   Wat leuk! Er groeien dus 4 takjes uit je avocadoplant. Elke avocadopit is anders. :)

   Ik zou de stengels laten zitten, omdat de plant nu nog heel jong is. Als hij over een tijd sterker is, kun je overwegen om de kleine weg te halen, zodat de plant energie kan steken in de sterkste tak. Ik heb zelf ook een avocadopit gehad waar meerdere stengels uit groeide en ik heb deze laten zitten. De plant deed het prima!

   Succes!

   Lysanne

 22. Hallo,
  Wat een leuke site zeg.
  Ik heb ook twee avocado boompjes. Ze staan momenteel buiten. Voorheen had ik de boompjes binnen staan. Rouwvliegjes. Oeps. Wat nu. Ik heb de boompjes mee naar de camping genomen en staan nu buiten op een beschutte plek. De rouwvliegjes zijn verdwenen. De boompjes groeien goed. Toch zijn er hier en daar knaagsporen te zien aan de bladeren. Ik heb een sprinkhaan op een blad kunnen spotten. Hmm. Ik ben nog steeds de ideale plek aan het zoeken in de tuin tussen andere planten.
  Paul

  1. Hoi Paul,

   Dankjewel voor je compliment! Rouwvliegjes zijn inderdaad vervelende insecten. Momenteel heb ik er thuis ook last van helaas. En sprinkhanen eten inderdaad gauw planten op als je niet uitkijkt. Bij mij zijn ze op het balkon ook langsgeweest.

   Veel succes met je avocadoplanten!

   Groetjes,

   Lysanne

 23. Hoi hoi! Super leuk deze blog te lezen. Inmiddels is mijn plant(je) zo’n 40 cm en heeft ie 15 bladeren (van vorige jaar juli). Maar de laatste tijd istie erg zielig. Er vallen zelfs bladeren uit (die eerst bruin worden). Ik kan er niet goed achter komen wat er mis gaat. Volgens mij is de pot groot genoeg, hij staat nog altijd op dezelfde plek en krijgt genoeg (wellicht teveel) water… Wellicht heb je nog een gouden tip? Bovenstaande tips geprobeerd en anders rustig afwachten maar denk ik :)

  1. Hoi Tina,

   Dankjewel voor je berichtje! Avocadoplanten blijven lastig. Ik heb namelijk precies hetzelfde gehad wat je omschrijft. Wat ik heb gedaan: ik heb de plant verplaatst naar een plek waar hij de hele dag licht krijgt, maar niet in de volle zon. Ook heb ik hem 1 keer plantenvoeding gegeven en sproei ik de bladeren elke dag. Nu groeit hij weer goed. Heb je de bladeren gecheckt op trips? Dit zijn zeer vervelende langwerpige beestjes die je plant kapot maken. :(

   Laat je weten als het lukt?

   Groetjes,

   Lysanne

 24. Hey lysanne,
  Ik heb op onze compost hoop twee avocado pitten gevonden. Ik heb die allebei gepland en ze zijn nu goed aan het groeien. Mijn vader zegt dat ik de avocadoplant eerst van boven moet knippen omdat het anders alleen in de hoogte gaat groeien en niet in de breedte. Klopt dit?
  Groetjes saartje

  1. Hoi Saartje,

   Wat fijn om te horen dat de planten goed groeien! Je kunt vrijwel alle planten afknippen, zodat hij meer takken krijgt. Ik zou wel eerst de avocadoplant langer laten worden, zodat hij een stevige basis heeft. Daarna kun je bovenkant eraf knippen, maar zorg er wel voor dat je dit net boven 2 bladeren doet. Zo kan hij zijtakken maken. Zelf zou ik de plant gewoon in de hoogte laten groeien, maar je kunt het altijd bij 1 proberen.

   Succes!

   Lysanne

 25. Hoi Lysanne, ik heb 3 avocadoplanten. Het afgelopen half jaar is de groei gestopt. Dus grotere pot, verse grond, voetjes uit het vocht en bladeren een liefdevolle poetsbeurt gegeven. De planten staan er goed bij, maar ik zie geen groei meer.
  Groetjes Irene

  1. Hoi Irene,

   Dankjewel voor je berichtje. Ik had dus precies hetzelfde! Ik dacht: oh jee hij gaat dood. Maar de afgelopen weken zijn er nieuwe blaadjes bijgekomen. Ik heb de avocadoplant op een lichte plek gezet en ervoor gezorgd dat de aarde altijd vochtig is (maar niet te vochtig). Ook heb ik de bladeren elke ochtend en avond met water besproeid, en de plant soms buiten gezet als het warm was. En hij doet het nu veel beter!

   Ik hoop dat dit ook werkt bij jouw avocadoplanten. Laat je het weten als het lukt? Succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 26. Hoi,

  Ik heb ook een avocado geplant die is nu ongeveer 1 meter hoog en hij is 3 jaar oud. Hij staat in een bak van ongeveer 20 bij 20 cm. Is dit groot genoeg? Hij groeit helaas niet zo hard meer als voorheen. Maar toch vind ik het leuk om de plant te verzorgen.

  Gr. Lynn

  1. Hoi Lynn!

   Wat leuk om te horen dat je goed voor je avocadoplant zorgt! Zelf vind ik 20 cm voor een plant van 1 meter aan de kleine kant. Het kan zijn dat de pot te klein is en dat daardoor de plant niet echt meer groeit. Groeien de wortels uit de onderkant van de pot? Dan is het hoogtijd om de avocadoplant te verpotten. Nu is het daar het perfecte weer voor. :) Je kunt anders ook even voorzichtig de avocadoplant uit de pot halen. Wanneer de wortels naar boven groeien, is het ook tijd voor een grotere pot.

   Succes!

   Lysanne

 27. Hi Lysanne,

  Wij hebben vorige week onze avocado planten nieuwe aarde gegeven. We hadden namelijk enorm last van rouwvliegjes in huis en dit zou de oplossing zijn. Dat lijkt nu ook opgelost te zijn. Maar.. De avocado planten hangen nu al een aantal dagen enorm slap en we zijn nu bang dat het niet meer goed gaat komen. Alle andere planten in huis hebben hier geen last van.

  Ze staan in een dichte pot en we hebben ze uiteraard water gegeven, beide zoals we altijd doen.

  Wat moeten we doen? Heb je tips?

  Groeten Bart

  1. Hoi Bart,

   Dankjewel voor je reactie. Rouwvliegjes zijn vervelende beestjes! Gelukkig is dat opgelost. Allereerst: avocadoplanten zijn ontzettend lastig, omdat het Hollandse weer niet helemaal geschikt is voor deze plant. Ik weet ook niet exact het antwoord op je vraag, omdat er verschillende oorzaken zijn dat de bladeren slap hangen. Hierbij een aantal tips:
   – De aarde moet vochtig blijven, maar niet kletsnat. Geef de plant liever een aantal keer kleine beetjes water dan 1 keer heel veel.
   – Een avocadoplant heeft veel zonlicht nodig, maar plaats hem niet in de volle zon.
   – Plaats de avocadoplant op een warme plek, omdat hij niet tegen tocht en kou kan.
   – Geef hem eens in de zoveel tijd voeding, maar niet te vaak.

   Ik hoop dat deze tips gaan werken. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Hi Lysanne,

    Bedankt voor je reactie.

    Het ziet er allemaal niet zo best uit. De plek waar de planten het eerst zo goed deden werkt nu niet meer. Sinds het versturen van mijn bericht zie ik dat de bladeren zich op gaan krullen. Alle omstandigheden zijn goed maar toch hebben ze een behoorlijke klap gehad, eigenlijk is het nu fingerscrossed en hopen dat ze er nog bovenop komen.

    Groetjes Bart

    1. Hoi Bart,

     Ah nee! Dat is balen zeg. Mijn avocado is ook een beetje gek aan het doen. Ik spray de bladeren nu elke dag met water, zorg dat de aarde vochtig blijft, en zet hem af en toe buiten als het warm is. Het lijkt erop dat hij dat prettig vindt. Misschien kun je dat proberen? Een plant heeft even tijd nodig om te wennen aan andere omstandigheden.

     Groetjes,

     Lysanne

     1. Hi Lysanne,

      Bedankt voor de tips, ik ga de plant ook nog wat extra bevochtigen en eventueel wat warmer zetten. We hopen dat ze er nog bovenop komen, maar hebben zo onze twijfels.. Nogmaals bedankt.

      Bart

    2. Hallo Bart,
     Avocado boompjes houden van kalkarme grond.
     I.p.v potgrond veengrond/humus rijke grond gebruiken.
     Ook regenwater is beter dan kraanwater. Of gekookt koud water gebruiken. Overgieten en/of sproeien.

     1. Hoi Paul,

      Dankjewel voor je tips! Ik ga het proberen, de mijne krijgt bruine vlekken op het blad. Ik neem je tips mee als ik het artikel ga herschrijven.

      Groetjes,

      Lysanne

  2. Hallo Bart .
   Ik had gelezen dat je een laagje speelzand boven op de aarde kon doen .dan komen de vliegjes niet in de aarde ..want dat is wat ze gaan doen .en kunnen je plant ziek maken .dus laagje zand en vliegjes kunnen er niet meer bij .
   Succes
   Gr Dolly

 28. Dag Lysanne

  Ik heb net mijn avocadoplant voor de tweede keer in een andere pot gezet. omdat hij te groot werd. Dit keer is een pot zonder gat. Is dat in het bijzonder erg voor een avocadoplant?

  Dank je!

  1. Hoi Noelle,

   Dankjewel voor je berichtje. Het is op zich niet heel erg dat de pot geen gat heeft, maar zorg er wel voor dat je niet te veel water geeft. Wanneer de wortels te lang/continu nat blijven, kan er wortelrot ontstaan. En dan gaat je avocadoplant dood. Dus liever iets te droge aarde dan te nat.

   Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 29. Layla El Galai avatar
  Layla El Galai

  Dus nog even geduld of moet ik snoeien?
  Alvast hartelijk dank
  Groetjes

  1. Hoi Layla,

   Je hoeft een avocadoplant nog voorlopig niet te snoeien. :) Misschien ooit als hij een stuk groter is. Maar dat duurt nog jaren.

   Groetjes,

   Lysanne

 30. hey

  ik heb inmiddels al twee advocado plantjes uit pit gekweekt…maar bij mij groeien ze enkel naar boven en krijgen buiten aan het uiteinde de drie bladeren geen bladeren bij…kan iemand me helpen aub?,

  alvast hartelijk dank

  1. Hoi Layla,

   Dankjewel voor je berichtje. Elke avocadopit is anders, dus ook elke avocadoplant is anders. Het kan even duren voordat je (meer) bladeren krijgt. Er groeit namelijk eerst een wortel en dan een lange stengel uit de pit. Het kan kloppen dat alleen aan de bovenkant bladeren gaan groeien, zodat je eigenlijk een lange, kale stengel hebt.

   Ik hoop dat je antwoord op je vraag hebt! Anders mag je altijd een berichtje sturen.

   Groetjes,

   Lysanne

   1. Hoi! Wij hebben een avocadoplant die eigenlijk best goed ging. Vorige week heb ik het plantje omgepot omdat ik zag dat er veel rouwvliegjes in en om zaten. Toen heb ik het water gegeven met een klein beetje voeding erbij en sindsdien hangen de bladeren slap en wordt het maar niet beter :( kan ik m nog redden haha? Ik was aan het denken om de plant weer nieuwe grond te geven en wellicht af te spoelen ofzo onder water? Ik hoop dat je nog een tip voor me hebt zodat ik m nog kan redden :)

    1. Hoi Laura,

     Door persoonlijke omstandigheden heb ik niet eerder kunnen reageren. Sorry daarvoor. Rouwvliegjes zijn erg vervelend en is een teken van een te vochtige grond (ze houden daarvan). Avocadoplanten kunnen niet tegen de zouten/mineralen in kraanwater, dus je kunt ‘m het beste regenwater geven. Wat je zegt, nieuwe grond + perliet is een goed idee. Geef dan 6 weken geen voeding, want nieuwe potgrond heeft voeding tot 6 weken als het goed is. Ik vermoed dat je plantje al het heeft begeven na deze lange tijd, maar je kunt altijd opnieuw beginnen!

     Groetjes,

     Lysanne

 31. Hoi Lysanne,

  Ik heb een avocado plant en hij is ongeveer anderhalf jaar oud. Ik heb de adviezen m.b.t zonlicht, het vochtig houden aangehouden, pot met openingen aangehouden. Nu is het winter en de bladeren worden erg donker en beginnen 1 voor 1 er af te vallen. Ik heb daarnaast een mango plan staat van 3 maanden staan, en daar krijgen de bladeren dezelfde kleur.

  Zou dit bij het seizoen kunnen horen of is er mogelijk een ander probleem aan de hand?

  1. Hoi Marvin,

   Wat leuk dat je zelf een avocado- en mangoplant hebt gekweekt! Volgens mij heeft het te maken met dat het winter is. Avocado- en mangoplanten houden namelijk van warmte. De bladeren van mijn plantjes hangen nu momenteel ook slap, en de mangoplant krijgt wat bruine plekken op het blad. Van het voorjaar zullen ze weer bijtrekken. Avocado- en mangoplanten blijven erg lastig!

   Succes!

 32. Hallo,
  Ik heb afgelopen zomer een avocadopit buiten in de grond gestopt. Nu staat er een miniboompje van 20 cm hoog!!
  Hoe lang overleeft dit boompje buiten?? Kan het tegen kou?
  Groet, Harry

  1. Hoi Harry,

   Wat leuk dat je een avocadoboompje hebt! :) Ik denk dat de plant niet goed tegen kou kan, omdat een avocadoplant een tropische plant is. In mijn vorige huis was het in de winter erg koud en ik denk dat hierdoor 2 van mijn avocadoplanten dood zijn gegaan. :( Daarom raad ik je aan om de plant binnen te zetten in een pot of buiten in een plantenkas. Dan overleeft hij denk ik wel de winter.

   Veel succes!

 33. Mijn eerste pit deed het direct goed! En ik deed toen maar wat. Pas toen ik er echt bewust mee bezig ging zijn, leken pitten niet verder te groeien. Ik worstel nu vooral met het eerste moment van verpotten. Wanneer is dat en hoe verzorg je m vanaf dan? In het glas met water gaat alles echt top, tot ik ze in de aarde zet..

  1. Hoi Marjolein,

   Bedankt voor je berichtje. Avocado’s zijn lastige planten, en het is maar net of je gelukt hebt en een goede pit te pakken hebt. Ik heb mijn avocadopit verpot toen de wortel al aardig lang was en de pit eraan laten zitten. Ik geef mijn plant 1x per week water en zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt. De plant staat op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Dan gaan de bladeren slap hangen. Ook geef ik geen plantenvoeding, want hierdoor zijn er 2 doodgegaan. Ik hoop dat je zo genoeg info hebt!

   Succes!

   1. Hoi! Haha nou wat blijkt: ik had gewoon even meer geduld nodig ;-) het ging iets langzamer dan bij de eerste plant maar ik heb inmiddels een stengel. Nog bedankt voor je reactie!

    1. Hoi Marjolein,

     Hihi, een avocadoplant groeit heel langzaam. Zeker in ons koude klimaat. :) Goed om te horen dat het is gelukt!

     Groetjes,

     Lysanne

     1. Hallo Lysanne

      Ik hoorde dat je een advocado plant moet snoeien .die van mij is nu ongeveer 50 cm ..ik las als je snoeit wordt hij breder ..ik durf het niet zomaar te doen bang dat het mislukt .en dood gaat .
      Gr Dolly

     2. Hoi Dolly,

      Je kunt een avocadoplant inderdaad snoeien. Ik raad je niet aan om dat nu te doen, omdat planten nu in een winterslaap zitten. Je kunt dit wel in het voorjaar doen.

      Groetjes,

      Lysanne

 34. Al met vierde avocado plantje bezig…
  Ze groeien net zo hard als dat ze afsterven. Voor elk nieuw blad valt er één blad af… De randen worden bruin/geel en krullen om.
  Ik hou grond vochtig, overtollig kan weg uit gaatjes, staat in het licht, maar geen zon (noordkant)…
  Wat doe ik toch nog verkeerd?

  1. Hoi Wendy,

   Dankjewel voor je bericht. Avocadoplanten zijn heel lastige planten. Ik heb er zelf ook al 2 moeten weggooien, omdat ze dood zijn gegaan. En inderdaad wat jij zegt, kleuren de randen van het blad snel bruin/geel. Misschien kun je proberen om de grond te laten drogen, zodat de wortels tijd krijgen om op te drogen. Misschien dat dat helpt. Elk plantje is anders, dus het is lastig om te bepalen wat er mis is. Je zou ook nog af en toe wat water op de bladeren kunnen sprayen. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 35. Sjourd Janssen avatar
  Sjourd Janssen

  In 2018 ben ik naar mijn geboorteplaats Semarang (INDONESIE) geweest, en de vier weken dat ik daar was heb ik verschillende pitten verzameld en meer genomen. Van al die zaden zijn de SAWO, de AVOCADO en de DURIAN opgekomen, nu nog de vraag hoelang blijven in leven …………… ik weet dat de DURIANboom 25 tot 30 meter hoog kan worden en de SAWO 2 meter

  Vriendelijke groet

  1. Hoi Sjourd,

   Wat leuk dat je de pitten hebt meegenomen! Hoe groot zijn ze al? Jeetje, 25 meter is echt hoog! Ik ben erg nieuwsgierig hoe je planten gaan groeien. Veel succes!

   Groetjes,

   Lysanne

 36. Jessica J. avatar
  Jessica J.

  Ik ben slecht met planten. No way dat mij dit lukt, haha. Geef mij dan maar m’n sanseveria’s, aloë vera en cactusjes. Die krijg ik zelfs niet kapot. :-P

  1. Haha raar, mijn sanseveria ging snel dood en mijn aloe gaat altijd hangen.. maar de avocado gaat super

   1. Hoi Kelly,

    Hihi. Geen een plant is hetzelfde. Er kan zelfs verschil zitten in 2 dezelfde aloë vera’s. Wel leuk dat je avocadoplant het goed doet!

    Groetjes,

    Lysanne

    1. Hoi! Ik heb ook een hele mooie avocado gekweekt, echter zonder de tips, gewoon een lage brede bloempot 18cm zonder gaatje zodat alle water erin blijft, de bruine bast van de pit afgepeld, gaatje in de potgrond en de pit erin met daar overheen 1 à 2 cm potgrond. Water erbij totdat je het water niet meer ziet wegzakken en de potgrond zo vochtig houden. Na een maand of twee dacht ik dat ie niets deed en toen ik de pot van de vensterbank haalde, raakte ik iets met mijn vinger. Een prachtig gecamoufleerd houtig stokje van 3 cm hoog kwam uit de grond. Nu, een maand later is ie zo’n 20 cm hoor met mooie glanzende blaadjes, de potgrond laat ik soms net iets te droog worden voordat ie weer een goede hoeveelheid water krijgt. Ik houd de grond dan net iets droger dan toen ie nog moest kiemen. Ik ben van mening dat het wel met een glas, stokjes en enkel water gaat. Maar ik denk ook dat de kans groter is dat je de pit beschadigt. Ik heb het vaker geprobeerd en nu voor de eerste keer buiten het pellen van de pit om alles aan de natuur overgelaten. En warempel, dat werkt toch best goed. De creator heeft vast geen cocktailprikkertjes bedacht bij het kweken ;)

     1. Hoi Martin,

      Wat leuk om te horen dat je op een andere manier een avocodoplant hebt gekweekt! Er zijn verschillende manieren om planten te kweken, waarvan het in water zetten een van is. En ook jouw manier. Laten we vooral de manieren met elkaar delen om onze plantenkennis te verrijken!

      Groetjes,

      Lysanne

     2. Geinig. Zonder énige vooronderzoek heb ik gewoon (in juli) een pit in wat zand buiten geknikkerd en er een klats water op gedaan. Geen afdekplastic, of niets. De platte bovenkant van de pit stak een beetje uit het zand. Ik heb totaal niet meer omgekeken naar dit plantje en vergat haar zelfs even. Water kreeg ze van de tuinsproeier of regen. Na een week of 6 zag ik een stengel van 20 cm met een paar blaadjes uit een potje komen en vroeg mij af wat dit kon zijn. En walla, ik ben nu in het bezit van een schitterend avocado-boompje. Nu krijgt ze alle liefde van mij en staat ze binnen op de vensterbank in het na-middagzonnetje.

     3. Hoi Hanneke,

      Wat een leuk verhaal! Moeder Natuur zit vol verrassingen. :)

      Veel plezier met je avocadoplant!

      Groetjes,

      Lysanne

   2. Hoi,

    Ik heb een advocadp plant van ongeveer een jaar nu. Maar ik merk dat er onderste blaadjes door gaan ze breken af en er komen lichte plekjes op. Wat moet ik nu doen? Is het slim om hem te snoeien ? Ik heb de aarde al vervangen

    Gr Yentl

    1. Hoi Yentl,

     Dankjewel voor je berichtje. Gebruik je kraanwater om je plant water te geven? Avocado’s houden niet van kalk, dus je kunt het best kalkarme aarde gebruiken en regenwater om ‘m water te geven. Hoogstwaarschijnlijk komen daar die lichte plekjes vandaan. Zet de plant ook niet in direct zonlicht, want dat vindt hij niet leuk.

     Groetjes,

     Lysanne

  2. Een avocadoplant is best lastig te onderhouden. Maar cactussen zijn ook heel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *