Recepten, Snacks

Vietnamese groenteloempia’s uit de oven

Vietnamese groenteloempia's uit de oven

Op de markt zie ik regelmatig een kraampje met loempia’s. De hele markt ruikt er ook naar. En als je honger hebt is dat geen goede combinatie, haha! Ik had er zo’n trek in dat ik een idee kreeg! Ik maakte deze vegetarische Vietnamese loempia’s uit de oven. Zo zijn ze net even gezonder dan de gefrituurde variant. Wist je dat er veel verschillende soorten loempia’s zijn?

Vietnamese groenteloempia’s uit de oven

Loempia’s zijn zo’n beetje ingeburgerd in Nederland. Ze zijn niet uit het straatbeeld weg te denken. Logisch, want we hebben veel Indonesische gerechten geïntroduceerd in de Hollandse keuken. Wie een beetje heeft opgelet tijdens geschiedenis weet dat Indonesië vroeger een kolonie van Nederland was. En ik moet toegeven: de Indonesische keuken is heerlijk! Zoals loempia’s dus. Maar ook de Chinese, Thaise en Vietnamese keuken kennen loempia’s. Het zijn eigenlijk dichtgevouwen pannenkoekjes met verschillende soorten groente en bijvoorbeeld tofu, vis of vlees.

Vietnamese groenteloempia's uit de oven

Meestal worden loempia’s gefrituurd om een krokant deegjasje te krijgen, maar helaas is dat niet zo gezond. En dat terwijl de vulling voor het grootste gedeelte uit groente bestaat! Daarom bedacht ik deze Vietnamese groenteloempia’s uit de oven. Ze hebben iets weg van een loempia en een springrol. Ze zijn net even minder knapperig, maar net zo lekker! En 100% plantaardig.

Recept

Voor 20 stuks
Oventijd: 15 minuten
Ovenstand: 200 graden Celsius (heteluchtoven)
Nodig: koekenpan, theedoek en water

Ingrediënten

  • 2 kleine uien
  • 1 teentje knoflook
  • 2 winterwortels
  • 1/2 courgette
  • 1 groene parprika
  • 1 bakje champignons
  • 1 eetlepel tamari of sojasaus
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel laos
  • mespunt chilipoeder
  • 20 rijstvellen
  • olijfolie (geen extra vierge)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200 graden Celsius (heteluchtoven). Leg een bakpapiertje op een bakplaat.
  2. Snipper de knoflook en uien en fruit deze goudbruin in een koekenpan.
  3. Snijd ondertussen de winterwortels, courgette, groene paprika en champignons in kleine blokjes.
  4. Voeg de groente toe aan de uien en knoflook en bak alles 5 minuten op middelhoog vuur.
  5. Meng de kurkuma, loas en chilipoeder door de groente. Zet het vuur uit.
  6. Maak een theedoek goed nat en laat een rijstvel weken tussen de theedoek totdat hij nat is.
  7. Schep een lepel groente op de rijstvel en rol op. Plak de uiteinden aan de rol en leg op de bakplaat. Gebruik wat water als het rijstvel niet plakt
  8. Besprenkel de loempia met olijfolie.
  9. Herhaal stap 6 t/m 8 totdat alle rijstvellen op zijn.
  10. Bak de Vietnamese groenteloempia’s uit de oven 15 minuten in het midden van de oven.
  11. Serveer direct.

Heb je het recept gebakken? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Eet jij wel eens loempia’s?

Liefs,

Lysanne

Je kunt ook deze Indiase Onion Bhaji snacken!

Tags: ,

Leave a Reply

Required fields are marked*