Recepten, Snacks

Spring rolls met gemarineerde pindatofu en dressing

Spring rolls met gemarineerde pindatofu en dressing

Het is volop zomer! Dat betekent dat warm eten gewoon veel te warm is. Laat staan boven een hete pan koekeloeren of de aardappels al gaar zijn. Het idee al! Maar elke dag een salade komt op een gegeven moment ook je neus uit. Boring! Deze vegan spring rolls met gemarineerde pindatofu en dressing zijn een verademing van al die salades. Bovendien stonden ze al lang op mij to-dolijst. Dat wordt pindadippen!

Spring rolls met gemarineerde pindatofu en dressing

Spring rolls worden in Vietman ook wel Gỏi cuốn of Nem cuốn genoemd. Probeer dat maar eens uit te spreken! ‘Kooi tjon’ of ‘Nem tjon’? Ach, laat ook maar. Laten we het maar op spring rolls houden. Spring rolls lijken op de Chinese loempia’s, maar zijn net iets anders. De pakketjes zijn namelijk van rijstvellen gemaakt in plaats van deegvellen. Ook zijn spring rolls niet gefrituurd en worden koud geserveerd. Hierdoor vallen ze lichter op de maag. Daarentegen is de vulling bijna hetzelfde. Te denken aan vlees en groente.

Spring rolls met gemarineerde pindatofu en dressing

Wij gaan natuurlijk geen vlees in dit recept gebruiken, maar gemarineerde pindatofu. De tofu is te vervangen door tempeh. Dat is erg lekker! Daarnaast serveer ik de spring rolls met een pindadressing. Dat geeft ze net even de laatste finishing touch! Ook kun je verschillende kruiden voor de wortels en paprika gebruiken. Tip: maak lekker veel spring rolls. Dan kun je ze ook meenemen als lunch naar werk of school. Nu hopen dat je collega’s er niet mee vandoor gaan!

Recept

Voor 20 á 22 springrolls
Bereidingstijd: 1 uur
Nodig: koekenpan, houten snijplank en diep bord

Ingrediënten

Pindadressing

  • 1 eetlepel pindakaas (bijv. AH 100% pindakaas)
  • 1/2 theelepel sambal
  • scheutje ongezoete amandelmelk

Springrolls

  • 5 middelgrote wortels
  • 1 rode paprika
  • olijfolie
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • snufje chilipoeder
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 krop ijsbergsla
  • 20 á 22 middelgrote rijstvellen
  • water
  • 1 portie gemarineerde pindatofu

Bereidingswijze

  1. Meng de pindakaas, sambal en ongezoete amandelmelk tot een romig sausje. Maak het niet te dun. Zet in de koelkast.
  2. Schil de wortels en snijd ze in de breedte door de helft. Snijd deze helften in de lengte tot dunne reepjes van ongeveer 1/2 cm dikte.
  3. Verwijder de zaadlijst van de paprika en snijd de paprika ook in kleine reepjes van 1/2 cm dikte.
  4. Verwarm een koekenpan met olijfolie op middelhoog vuur.
  5. Bak de wortel- en paprikareepjes tussen knapperig en zacht.
  6. Voeg de kurkuma, komijnpoeder en chilipoeder toe en meng door de groente. Laat afkoelen.
  7. Snijd de komkommer en ijsbergsla in reepjes van 0,5 cm dikte.
  8. Vul een diep en breed bord met lauwwarm water. Laat één rijstvel in het water weken totdat het redelijk zacht is.
  9. Leg de rijst vel op de houten snijplank en leg in het midden een beetje wortel-, paprika-, komkommer- en slareepjes. Leg er niet te veel op, anders kun je niet vouwen.
  10. Voeg een paar blokjes gemarineerde pindatofu bij de groente.
  11. Vouw het linker- en rechterflapje over de vulling en vouw dan de voor- en achterflap over elkaar heen, zodat het een pakketje vormt.
  12. Herhaal stap 8 t/m 11 totdat alle ingrediënten op zijn.
  13. Leg de spring rolls met gemarineerde pindatofu op een bord en serveer met de pindadressing.

Heb je het recept gemaakt? Maak een foto, zet op Instagram en tag @thisisjoan1. Dat vind ik onwijs leuk!

Wat vind jij van deze spring rolls met gemarineerde pindatofu en dressing?

Liefs,

Lysanne

Ga ook eens voor Vietnamese groenteloempia’s uit de oven.

Tags: ,

4 Comments

  1. Wat een heerlijke spring rolls lijken me dit :)

    1. Dat zijn ze ook! ;)

  2. Yesss, ik ben gek op springrolls! Ik heb ze alleen nog nooit gemaakt, haha. Dit artikel gaat bij mijn favorieten, zodat ik ze binnenkort eens kan maken :)

    1. Jaaa! Springrolls zijn zo lekker! Het kost wat tijd, maar dan heb je echt wat lekkers!

Leave a Reply

Required fields are marked*