
Stoofpeertjes zijn een klassieker in onze familie. Het is ons standaard toetje tijdens de feestdagen. En weet je wat zo leuk is aan stoofperen? Je kunt er alle kanten mee op! Ik maakte deze heerlijke vegan chai stoofpeertjes met een krokant chocoladelaagje. Zonder suiker en alcohol. Kom, we gaan ze samen maken.
Waar komen stoofpeertjes vandaan?
Het is onduidelijk waar stoofpeertjes precies vandaan komen, maar we weten zeker dat peren als eerst werden ontwikkeld aan de voet van de Tiensjang in Centraal-Azië (Wikipedia). Vervolgens werden ze meegenomen naar de Balkan waar peren verder werden ontwikkeld. Pas in de zestiende eeuw kwamen handperen in Frankrijk en Italië.
Peren werden als eerste ontwikkeld aan de voet van Tiensjang in Centraal-Azië.
‘Gift van de goden’
Ook weten we dat de stoofpeer in de prehistorie al bekend was. In die tijd waren er ‘slechts’ 5 soorten bekend. De Grieken vonden de (stoof)peer een prachtig product. Zij gebruikten ze als medicijn tegen misselijkheid. De Griekse dichter Homerus noemde peren zelfs een ‘gift van de goden’.
Hoe maak je stoofpeertjes?
Stoofpeertjes maak je door de peren te schillen, de klokhuizen te verwijderen en in een laagje water op laag vuur zetten. That’s it! Maar dan moet ik er wel bij zeggen dat de stoofperen wat flauw van smaak zijn. Daarom voeg je vaak kruiden, suiker en alcohol toe.
Voor lekkere stoofpeertjes voeg je vaak kruiden, suiker en alcohol toe.
Stoofpeertjes zonder alcohol en suiker
Stoofpeertjes zonder alcohol en suiker, is dat wel lekker? Jazeker! Ik maak stoofperen altijd zonder suiker en alcohol. In plaats daarvan gebruik ik lekker veel kruiden.
In het onderstaande recept heb ik de stoofpeertjes in chocolade gedoopt en daarna in stukjes walnoten gerold. Hierdoor krijgen ze een prachtige feestelijke uitstraling! De peren doen het dan ook erg goed tijdens de feestdagen. Probeer ze eens en ervaar zelf hoe lekker gezonde stoofpeertjes zonder suiker en alcohol kunnen zijn!
Stoofpeertjes recept
Chai stoofpeertjes met chocolade
Benodigdheden
- grote pan
- groot bord
- hittebestendig bakje
- bakpapier
Ingrediënten
Stoofperen
- 8 stoofpeertjes (bijv. Gieser Wildeman)
- 3 kardemompeulen (geplet)
- 1 theelepel kaneel
- 4 kruidnagels
- 3 cm gemberwortel in plakjes
- 10 peperkorrels
- snuf nootmuskaatpoeder
- water
Chocolade
- ½ reep pure chocolade (min. 86%)
- hand walnoten
- optioneel: erythritol (poeder)suiker
Bereidingswijze
- Was de stoofpeertjes goed af en leg ze in de grote pan.
- Stop de kardemompeulen, kaneel, kruidnagels, plakjes gemberwortel, peperkorrels en nootmuskaat in de pan.
- Voeg zoveel water toe dat de stoofperen onder water staan. Laat ze ongeveer 30 minuten op laag vuur sudderen of totdat ze zacht zijn, maar niet te zacht. Controleer tussentijds door met een vork in een stoofpeer te steken.
- Laat de peertjes afkoelen.
- Smelt de chocolade au-bain-marie en hak ondertussen de walnoten fijn. Leg de fijngehakte walnoten op een bord en pak alvast bakpapier.
- Dip voorzichtig de stoofperen in de chocolade en rol ze door de fijngehakte walnoten, zodat er een laagje over de chocolade komt.
- Zet de stoofperen rechtop op het bakpapier en laat de chocolade hard worden.
- Strooi poedersuiker over de stoofpeertjes en serveer direct.
Notities
Waar eet je stoofpeertjes bij?
Stoofpeertjes kun je bij van alles eten. Deze peertjes eet je het best met bijvoorbeeld vegan vanille-ijs van Alpro. Of als je iets gezonders wilt, met plantaardige yoghurt. Ik vind ze zelf erg lekker om ze gewoon ‘zo’ te eten. Je kunt de peertjes namelijk gemakkelijk in 4’en delen en het klokhuis verwijderen. Ik eet ze zelfs als snack! ;)
* Dit is een affiliate link.
Meer kerst recepten
Zoek je andere recepten voor kerst? Snuffel eens tussen mijn recepten. Ik heb er alvast een paar voor je uitgezocht:
Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.
Hoe maak jij stoofpeertjes?
Liefs,
Lysanne
Wat een goddelijk idee is dit zeg!! Daar was ik zelf nooit opgekomen.
Hihi, dankjewel! Ze zijn erg lekker!
Hmmmm dat ziet er zo heerlijk uit! Ik houd onwijs van stoofperen :) En wat leuk om iets te weten van de geschiedenis van dit oeroude fruit!
Ja! Ik ben ook echt dol op stoofpeertjes!