woensdag, juni 26, 2019
Recepten Taart en cake

Gezonde gembercake met appel voor vurige types

Gezonde gembercake met appel

Gember is een fantastische smaakmaker. Niet alleen in gerechten, maar ook in drankjes. Denk maar eens aan een heerlijk kopje gemberthee met honing of agavesiroop. Gember is echter ook heerlijk in taart of cake. Zoals deze gezonde gembercake met appel. Dankzij de gember krijgt de cake een pittige smaak, waardoor hij goed past bij vurige types! Maar ook gewoon als je van gember houdt hoor. ;) Zelf maken? Ga dan aan de slag met het recept in dit artikel! Ook vertel ik je meer over dit geheime ingrediënt.

De smaakmaker sinaasappelpoeder

Het geheime ingrediënt waar ik het over heb, is sinaasappelpoeder. Heb je daar wel eens van gehoord? Sinaasappelpoeder smaakt bitter, waardoor het een bijzonder goedje is in bijvoorbeeld cake. Maar let op: Gebruik niet te veel van het poeder, anders krijg je een bittere cake. En dat wil je natuurlijk ook niet.

Experimenteren met sinaasappelpoeder

Wil je sinaasappelpoeder proberen? Dan raad ik je aan om eerst een klein beetje aan het beslag toe te voegen. Daarna kun je altijd meer toevoegen als je de cake een extra bittertje wilt geven. Kortom: experimenteer beetje bij beetje met sinaasappelpoeder totdat je de perfecte hoeveelheid hebt gevonden.

Sinaasappelpoeder smaakt bitter, waardoor het een bijzonder goedje is in cake. 

Gezonde gembercake met appel

Maak je eigen gezonde gembercake

Gembercake is nog niet zo heel bekend in Nederland, dus vandaar dat je ‘m niet snel in de winkel kunt kopen. Des te meer reden om in je keuken te duiken en je eigen gezonde gembercake te bakken! In het onderstaande recept gebruik je ongezwavelde gedroogde abrikozen (die bruine), maar je kunt ook kiezen voor de oranje. Tip: Vervang de eieren door lijnzaad-eieren, zodat deze heerlijke gembercake met appel vegan is!

Gembercake vind je niet snel in de winkel. Maak ‘m daarom zelf!

Recept voor gembercake met appel

Voor 1 kleine cake
Oventijd: 50 á 60 minuten
Ovenstand: 170 graden Celsius (boven- en onderwarmte)
Nodig: springvorm (diameter 12 cm), bakpapier, foodprocessor en handmixer

Ingrediënten

  • kokosolie
  • 30 gram gehakte ongezwavelde gedroogde abrikozen
  • 30 gram rozijnen
  • 2 appels
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 3/4 theelepel sinaasappelpoeder
  • snufje zout
  • 3 eieren of 3 lijnzaad-eieren
  • 50 gram speltbloem
  • 50 gram speltmeel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 20 gram agavesiroop
  • 2 theelepels bakpoeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 170 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in met olie en leg er bakpapier in.
  2. Week vervolgens de ongezwavelde abrikozen en rozijnen 10 minuten in heet water.
  3. Snijd dan de appels in kleine blokjes.
  4. Stop de appelstukjes, rozijnen, ongezwavelde abrikozen, gemberpoeder, kaneel, sinaasappelpoeder en zout in de foodprocessor en maal tot een glad papje.
  5. Splits daarna de eieren. Dit hoef je niet te doen als je lijnzaad-eieren gebruikt.
  6. Meng dan in een grote kom het speltbloem, speltmeel, kokosbloesemsuiker, honing, bakpoeder samen met de eidooiers en het abrikozenmengsel.
  7. Mix vervolgens de eiwitten stijf.
  8. Voeg het ingrediëntenmengsel toe aan de eiwitten en schep voorzichtig alles door elkaar.
  9. Giet daarna het beslag in de springvorm en bak de gembercake met appel 50 á 60 minuten in het midden van de oven.
  10. Laat ten slotte de cake afkoelen op een rooster.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Waar gebruik jij gember voor?

Liefs,

Lysanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top