Voor vurige types: gezonde gembercake met appel

Gezonde gembercake met appel maken

Deze gembercake met appel is een ode aan gember. Het is namelijk een fantastische smaakmaker. Denk maar eens aan een kop dampende gemberthee of een pittige curry. En dus ook deze cake met gember. De cake heeft een pittige smaak, waardoor hij goed past bij vurige types! Maar ook gewoon als je van gember houdt. ;) Kom, laten we samen deze lekkere en gezonde gembercake maken. Plus, ik geef je een vegan optie.

Sinaasappelpoeder

Voor deze gezonde gembercake met appel heb ik sinaasappelpoeder gebruikt. Heb je daar wel eens van gehoord? Sinaasappelpoeder smaakt bitter, waardoor het een bijzonder goedje is in bijvoorbeeld cake. Maar let op: Gebruik niet te veel van het poeder, anders krijg je een bittere cake. En dat wil je natuurlijk ook niet.

Experimenteren met sinaasappelpoeder

Wil je sinaasappelpoeder proberen? Dan raad ik je aan om eerst een klein beetje aan het beslag toe te voegen. Daarna kun je altijd meer toevoegen als je de cake een extra bittertje wilt geven. Kortom, experimenteer beetje bij beetje met sinaasappelpoeder totdat je de perfecte hoeveelheid hebt gevonden.

Sinaasappelpoeder smaakt bitter, waardoor het een bijzonder goedje is in cake.

Gezonde gembercake met appel maken

Gembercake vind je niet snel in de winkel. Maak ‘m daarom zelf!

Hoe maak je gembercake?

Gembercake maak je door bloem, eieren, boter en gemberpoeder met elkaar te mixen. Vervolgens bak je deze ingrediënten in de oven tot een cake.

Gezonde gembercake maken

De bovenstaande ingrediënten zijn voor een ‘standaard’ gembercake. Uiteraard gaan wij een gezonde gembercake bakken. Met gedroogd fruit, speltmeel en -bloem, en appel. En met slechts een klein beetje kokosbloesemsuiker, omdat het gedroogd fruit en appel de cake zoet genoeg maken.

Tip: vegan gembercake

Het onderstaande recept heb ik gemaakt met 3 eieren. Maar je kunt deze ook vervangen door 3 chiazaad-eieren. Dit doe je door 3 eetlepels chiazaad te mengen met 7 eetlepels water en dit 15 minuten te laten staan. Hierdoor krijg je een ‘eistructuur’. Let op: Voeg wel wat meer bakpoeder toe, want chiazaad-eieren maken de cake compacter.

Let op: Dit recept is nog niet vegan. Ik ben alle recepten aan het herbakken om er zeker van te zijn dat de hoeveelheden kloppen. Check hier alle vegan ei-vervangers.


 

Gembercake recept

Gezonde gembercake maken

Laat je smaakpapillen verrassen met deze heerlijke en gezonde gembercake met appel. Lekker voor bij de thee!
Voorbereiding15 min
Bereidingstijd20 min
Oventijd1 uur
Totale tijd1 uur 35 min
GangFeest,Tussendoortje
KeukenBrits
TrefwoordCake,fruit,spelt,taart,tarwevrij
Aantal1 kleine cake

Benodigdheden

  • springvorm (diameter 12 cm)
  • bakpapier
  • foodprocessor
  • 2 kommen, waarvan 1 ontvet
  • handmixer

Ingrediënten

  • olie om in te vetten
  • 30 gram gehakte, gedroogde abrikozen
  • 30 gram rozijnen
  • 2 appels
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • ¾ theelepel sinaasappelpoeder
  • snuf zout
  • 3 eieren of lijnzaad-eieren
  • 50 gram speltbloem
  • 50 gram speltmeel
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 20 gram agavesiroop
  • 2 theelepels bakpoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 170 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Vet de springvorm in met olie en leg er bakpapier in.
  • Week vervolgens de ongezwavelde abrikozen en rozijnen 10 minuten in heet water.
  • Snijd dan de appels in kleine blokjes.
  • Stop de appelstukjes, rozijnen, ongezwavelde abrikozen, gemberpoeder, kaneel, sinaasappelpoeder en zout in de foodprocessor en maal tot een glad papje.
  • Splits daarna de eieren. Dit hoef je niet te doen als je lijnzaad-eieren gebruikt.
  • Meng dan in een grote kom het speltbloem, speltmeel, kokosbloesemsuiker, honing, bakpoeder samen met de eidooiers en het abrikozenmengsel.
  • Mix vervolgens de eiwitten stijf.
  • Voeg het ingrediëntenmengsel toe aan de eiwitten en schep voorzichtig alles door elkaar.
  • Giet daarna het beslag in de springvorm en bak de gembercake met appel 50 á 60 minuten in het midden van de oven.
  • Laat ten slotte de cake afkoelen op een rooster.

Notities

Wil je weten hoe je lijnzaad-eieren maakt? Lees dan stap 4 in dit artikel over ei-vervangers.

Meer cakerecepten

Wil je de volgende keer nog een gezonde cake bakken? Probeer dan ook eens deze recepten:

Deel je creatie met jouw vrienden! Maak een foto, post ‘m op Instagram en tag @thisisjoan.nl.

Waar gebruik jij gember voor?

Liefs,

Lysanne

Handig: Sla het recept op via Pinterest

Lysanne Joan

Lysanne is contentspecialist en eigenaar van This is Joan. Ze deelt op haar websites tips en tricks om elke dag een stapje groener te leven. Van gezonde recepten en groene tips tot planten kweken, vintage en vegan producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel je mening. Beoordeel het recept!