Lekker licht: Vietnamese loempia’s uit de oven

Vegan, gezonde loempia's uit de oven

Loempia’s uit de oven zijn klassiekers. Lekker als snack of voor bij het avondeten. Zoete chilisaus erbij en het feest kan beginnen. Ook ik at vroeger wel eens een loempia uit de oven. Ja, die niet zo gezonde uit een pakje in de diepvries. Daarom maakte ik nu ze zelf in een gezonder jasje van rijstvellen. Én met lekker veel groente. Zullen we ze gaan maken?

Loempia’s zijn typisch Hollands

Loempia’s komen in veel wereldkeukens voor. Denk aan de Chinese, Thaise, Indonesische en dus de Vietnamese keuken. Ook in Nederland kom je vrijwel overal loempia’s tegen. Ze komen niet officieel uit Nederland, maar loempia’s zijn vrijwel typisch Hollands. Sterker nog: ze kunnen tegenwoordig niet ontbreken in ons straatbeeld.

Wat zijn loempia’s eigenlijk?

Loempia’s zijn een soort van pannenkoeken die worden gevuld met verschillende ingrediënten. Vaak bestaat de vulling uit groente in combinatie met kip, vis of tofu.

Knapperig loempiadeeg

Vind jij dat knapperige jasje van de loempia ook zo lekker? Ze worden gemaakt van speciale loempiavellen. Deze vellen kun je vergelijken met plakjes bladerdeeg, alleen dan dunner. Op elk vel leg je een vulling naar keuze en vouwt het deeg tot een loempia dicht. Daarna frituur je de loempia’s of bak je ze in de oven, zodat ze een knapperig deegjasje krijgen.

Vaak bestaat de loempiavulling uit groente in combinatie met kip, vis of tofu.

Vegan, gezonde loempia's uit de oven

Welke groente stop je in een loempia?

Het maakt niet uit wat voor groente je in een loempia stopt. Als jij het maar lekker vindt. Zo kun je wortel en courgette gebruiken, maar ook paprika, ui, knoflook en noem maar op. Ik vind dat er geen regels bestaan voor een loempiavulling. Dus leef je uit! Wil je loempia’s voedzamer maken? Dan kun je ook tofu of vegan kipstuckjes toevoegen.

Deze Vietnamese loempia’s komen uit de oven en zijn gemaakt met groente en rijstpapier.

Gezonde loempia’s uit de oven maken

Jammer genoeg zijn gefrituurde loempia’s niet zo gezond, terwijl de vulling voor het grootste gedeelte uit groente bestaat. Des te meer reden om ze gewoon zelf gezond te maken. Deze Vietnamese loempia’s uit de oven bevatten superveel groente en zijn gemaakt van rijstpapier. Hierdoor hebben ze iets weg van een loempia en een springrol. Ze zijn iets minder knapperig, maar net zo lekker! Rijstpapier koop je trouwens bij de toko of bij de Albert Heijn*. Kom, we gaan loempia’s maken!

*Dit is een affiliate link.


Recept

Vietnamese loempia’s uit de oven

Deze vegan loempia's maak je van rijstpapier en in de oven. Hierdoor zijn ze gezonder! Lekker met zoete chili- of pindasaus.
Voorbereiding5 min
Bereidingstijd25 min
Oventijd15 min
Totale tijd45 min
GangBorrelhapje,Snack
KeukenOosters,Vietnamees
Trefwoordglutenvrij,ovengerecht,tarwevrij,vegan
Aantal20 stuks

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • koekenpan
  • theedoek
  • water

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 2 winterwortels
  • ½ courgette
  • 1 paprika
  • 1 bakje champignons
  • 20 rijstpapiertjes
  • olijfolie om in te bakken

Groentemarinade

  • 2 eetlepels (glutenvrije) sojasaus
  • ½ theelepel kurkumapoeder
  • ½ theelepel laospoeder
  • mespunt chilipoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Leg een bakpapiertje op een bakplaat.
  • Snipper de knoflook en uien en fruit deze goudbruin in een koekenpan.
  • Snijd ondertussen de winterwortels, courgette, groene paprika en champignons in kleine blokjes.
  • Voeg daarna de groente toe aan de uien en knoflook en bak alles 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Meng vervolgens de kurkuma-, laos- en chilipoeder door de groente. Zet het vuur uit.
  • Maak een theedoek goed nat en laat een rijstpapiertje weken tussen de theedoek totdat hij nat is.
  • Schep dan een lepel groente op het rijstpapier en rol op. Plak de uiteinden aan de rol en leg op de bakplaat. Gebruik wat water als het rijstpapiertje niet plakt.
  • Besprenkel daarna de loempia met olijfolie.
  • Herhaal stap 6 t/m 8 totdat alle rijstvellen op zijn.
  • Bak de loempia’s 15 minuten in het midden van de oven.
  • Haal ten slotte de Vietnamese loempia’s uit de oven en serveer ze direct.

Notities

Tip: Wil je eiwitten aan de loempia’s toevoegen? Gebruik dan gemarineerde tofu of kipstuckjes.

Meer oosterse recepten

Heb je deze loempia’s uit de oven gemaakt? Misschien vind je deze andere oosterse recepten ook lekker:

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisjoan. Of tag @thisisjoan1.

Wat is jouw favoriete soort loempia?

Liefs,

Lysanne

Handig: Sla dit recept op via Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *