Vietnamese loempia’s uit de oven met groente en rijstpapier

Vietnamese loempia's uit de oven

Toen ik vroeger met mijn vader naar de markt ging, stond er elke week een kraampje met Vietnamese loempia’s. Er hing altijd zo’n loempia-geur over de markt heen waar je honger van kreeg. Dat bracht me op het idee om thuis een gezonde versie te maken met rijstpapier. En zo toverde ik heerlijke, vegan en glutenvrije Vietnamese loempia’s uit de oven. Zelf maken? In dit artikel vind je het recept en vertel ik je meer over de loempia.

Loempia’s zijn typisch Hollands

Loempia’s komen in veel wereldkeukens voor. Denk aan de Chinese, Thaise, Indonesische en dus de Vietnamese keuken. Ook in Nederland kom je vrijwel overal loempia’s tegen. Ze komen niet officieel uit Nederland, maar loempia’s zijn vrijwel typisch Hollands. Sterker nog: ze kunnen tegenwoordig niet ontbreken in ons straatbeeld.

Wat zijn loempia’s eigenlijk?

Loempia’s zijn een soort van pannenkoeken die worden gevuld met verschillende ingrediënten. Vaak bestaat de vulling uit groente in combinatie met kip, vis of tofu.

Vind jij dat knapperige jasje van de loempia ook zo lekker? Ze worden gemaakt van speciale loempiavellen. Deze vellen kun je vergelijken met plakjes bladerdeeg, alleen dan dunner. Op elk vel leg je een vulling naar keuze en vouwt het deeg tot een loempia dicht. Daarna frituur je de loempia’s, zodat ze dat knapperige jasje krijgen.

Vaak bestaat de loempiavulling uit groente in combinatie met kip, vis of tofu.

Vietnamese loempia's uit de oven

Welke groente stop je in een loempia?

Het maakt niet uit wat voor groente je in een loempia stopt. Als jij het maar lekker vindt. Zo kun je wortel en courgette gebruiken, maar ook paprika, ui, knoflook en noem maar op. Ik vind dat er geen regels bestaan voor een loempiavulling. Dus leef je uit! Wil je loempia’s voedzamer maken? Dan kun je ook tofu of vegan kipstuckjes toevoegen.

Vietnamese loempia’s in een gezond jasje

Jammer genoeg zijn gefrituurde loempia’s niet meer zo gezond, terwijl de vulling voor het grootste gedeelte uit groente bestaat. Daarom heb ik loempia’s in een gezond jasje gestoken. Deze Vietnamese loempia’s komen uit de oven en zijn gemaakt met groente en rijstpapier. Hierdoor hebben ze iets weg van een loempia en een springrol. Ze zijn iets minder knapperig, maar net zo lekker!

Deze Vietnamese loempia’s komen uit de oven en zijn gemaakt met groente en rijstpapier.

Recept voor Vietnamese loempia’s uit de oven

Ovenstand: 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte)

Vietnamese loempia’s uit de oven

Deze vegan loempia's maak je van rijstpapier en in de oven. Hierdoor zijn ze gezonder! Lekker met zoete chili- of pindasaus.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd25 min
Oventijd15 min
Totale tijd45 min
GangBorrelhapje,Snack
KeukenOosters,Vietnamees
Trefwoordglutenvrij,ovengerecht,tarwevrij,vegan
Aantal20 stuks

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier
  • koekenpan
  • theedoek
  • water

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 2 winterwortels
  • ½ courgette
  • 1 paprika
  • 1 bakje champignons
  • 20 rijstpapiertjes
  • olijfolie om in te bakken

Groentemarinade

  • 2 eetlepels (glutenvrije) sojasaus
  • ½ theelepel kurkumapoeder
  • ½ theelepel laospoeder
  • mespunt chilipoeder

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Leg een bakpapiertje op een bakplaat.
  • Snipper de knoflook en uien en fruit deze goudbruin in een koekenpan.
  • Snijd ondertussen de winterwortels, courgette, groene paprika en champignons in kleine blokjes.
  • Voeg daarna de groente toe aan de uien en knoflook en bak alles 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Meng vervolgens de kurkuma-, laos- en chilipoeder door de groente. Zet het vuur uit.
  • Maak een theedoek goed nat en laat een rijstpapiertje weken tussen de theedoek totdat hij nat is.
  • Schep dan een lepel groente op het rijstpapier en rol op. Plak de uiteinden aan de rol en leg op de bakplaat. Gebruik wat water als het rijstpapiertje niet plakt.
  • Besprenkel daarna de loempia met olijfolie.
  • Herhaal stap 6 t/m 8 totdat alle rijstvellen op zijn.
  • Bak de loempia’s 15 minuten in het midden van de oven.
  • Haal ten slotte de Vietnamese loempia’s uit de oven en serveer ze direct.

Notities

Tip: Wil je eiwitten aan de loempia's toevoegen? Gebruik dan gemarineerde tofu of kipstuckjes.

Deel je creatie met ons! Maak een foto, zet op Instagram en gebruik #thisisbaking. Of tag @thisisjoan1.

Wat is jouw favoriete soort loempia?

Liefs,

Lysanne

Wil je een andere snack proberen dan Vietnamese loempia’s uit de oven? Ga dan voor deze Indiase Onion Bhaji.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *